HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Hata yapmaktan korkan İngilizce öğrenemiyor"

GÜÇ GÖNEL - ABD Dışişleri Bakanlığı İngilizce Eğitim Ataşesi Andrea Schindler, hata yapmaktan korkmayıp deneyen kültürlerdeki insanların İngilizce'yi çok daha hızlı öğrendiklerini belirterek, "Türkiye gibi ülkelerde insanlar hata yapmaktan korkuyorlar. Pratik yapmadıkları için de gelişme kaydetmiyorlar" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Eğitim ve Kültür İşleri Departmanı tarafından düzenlenen "Avrupa Kuzeydoğu Afrika Ülkeleri İngiliz Dili Eğitmenleri Yarı Yıl Konferansı", Antalya'da yapıldı.

Konferansa katılan ABD Dışişleri Bakanlığı İngilizce Eğitim Ataşesi Andrea Schindler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hem iklimi hem de Avrupa ve Ortadoğu'ya yakınlığı dolayısıyla toplantı yeri olarak Antalya'yı seçtiklerini söyledi.

Schindler, toplantıya Avrupa ve Kuzeydoğu Afrika'daki çeşitli üniversitelerde görev yapan İngilizce eğitmenlerinin katıldığını, burada yeni metodolojilerin eğitmenler tarafından İngilizce öğretmenlerine aktarıldığını kaydetti.

Türkiye'de Türkiye Eğitim Derneği (TED) okullarıyla da ortak bir çalışma yürüttüklerine değinen Schindler, Access Mini-Burslu Programı ile iki yıl süreyle öğrencilere İngilizcenin yanı sıra Amerikan kültürü, tatilleri, gelenekleri, çevre ve bilgisayar gibi konuların da anlatıldığını bildirdi.

İngilizce'nin dünya gençliği için en önemli dillerden olduğuna işaret eden Schindler, "ABD ​Dışişleri Bakanlığı, gelecekte İngilizce eğitiminin gençler için özellikle eğitim, iş, sağlık, seyahat gibi alanlarda gerekli olacağına inanıyor" dedi.

Bugüne kadar birçok ülkede İngilizce eğitimi üzerinde çalıştığının altını çizen Schindler, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnsanların hata yapmaktan çok korktukları kültürlerle karşılaştım. Eğer ikinci bir dil öğreniyorsanız pratik yapmalısınız. Pratik yaparken tabi ki hatalar yapacaksınız. Hatalar iyidir. Hatalar, yeni birşey için çabaladığınız anlamına gelir ki ilerleme göstermenin yolu da budur. Örneğin ben çok az Türkçe biliyorum ama pratik yapıyorum, hatalarım da oluyor. Ama panik yok. Bu çok iyi birşey. Örneğin birisi futbol oynamayı öğrenmek istiyor. Sadece televizyondan izleyerek futbol öğrenebilir misiniz? Sahaya çıkmanız, topa tekme vurmanız ve hatalar yapmanız gerekiyor. Yaparak öğrenmek önemli, izleyerek değil. Hata yapmaktan korkmayıp deneyen kültürlerdeki insanlar İngilizce'yi çok daha hızlı öğreniyorlar ve kendilerine daha fazla güvenleri var. Türkiye gibi ülkelerde insanlar hata yapmaktan korkuyorlar. Pratik yapmadıkları için de gelişme kaydetmiyorlar."

- "Anadili İngilizce olanların nesli tükeniyor"

Andrea Schindler, sadece dilbilgisi ağırlıklı dil öğretiminin sıkıcı olacağına da değindi. Sadece dilbilgisi öğrenen kişilerin İngilizce konuşmakta zorlanabileceklerinin altını çizen Schindler, "Eğer bir dili konuşmayı öğreniyorsanız, öğrendiğiniz şeyle ilgili keyif alıyorsanız o zaman öğrendiğinizi unutmazsınız" dedi. İngilizce'yi öğrenme amacının da önemli olduğuna işaret eden Schindler, dilbilgisinin sınava girmeye hazırlananlar için önemli olduğunu vurguladı. İngilizce'yi dünyayla iletişim kurmak üzere öğrenmek isteyenler için ise dilbilgisinin çok da önemli olmadığını belirten Schindler, "Şu anda dünyada benim gibi anadili İngilizce olan insanlar azınlık durumunda. Neslimiz tükeniyor. Dünyada anadili İngilizce olan her bir kişiye karşılık, anadili İngilizce olmadan bu dili konuşabilen 4 kişi var artık" diye konuştu.

Schindler, akıcı konuşamadığı için İngilizce konuşmaktan çekinenlere de şu tavsiyelerde bulundu:

"Bilmeniz gereken en önemli şey, hiçbir zaman akıcı konuşamayacaksınız, bu asla olmayacak. Kusursuz bir İngilizce ile konuşacağınızı düşünmek, gerçekçi olmayan bir beklenti. O yüzden oluruna bırakın. Rahat olun. İkinci bir dil olarak İngilizce konuşmaktan keyif alın. Önemli olan şey nedir? Mükemmel bir dilbilgisi mi yoksa birisiyle iletişim kurmak mı? Belli ki birisiyle iletişim kurmak çok daha önemli. O yüzden üzülmeyin. İkinci bir dili konuşmanın keyfini çıkarın, gülün, eğlenin, iletişim kurun."

- Yabancı dilde online eğitimler

ABD Dışişleri Bakanlığı İngilizce Öğretim ve Eğitim Programları Ofisi Direktörü Kerri Hannan ise öğrenci ve öğreticilere yönelik online programlar geliştirildiğini bildirdi. Massive Open Online Course (MOOC) adı verilen online eğitim programının da bunlardan olduğunu anlatan Hannan, MOOC'un iki yılda bir açıldığını ve ücretsiz olduğunu kaydetti.

Dünya genelinden öğretmen ve öğrencilerin bu programa katılabildiğini belirten Hannan, MOOC'a başvuranların hem İngilizce öğretme tekniklerini hem de yazı yazma becerilerini artırabildiklerini söyledi. MOOC'un yeni döneminin şubat ayında açılacağını ifade eden Hannan, "ABD Büyükelçiliği'nin internet sitesinden MOOC ile ilgili bilgi alınabilecek. Hem öğrenci hem de öğretmenlere açık ama seviye yüksek olduğu için dile yeni başlayanlar için uygun olmayabilir" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığının online eğitim konusuna oldukça ilgi gösterdiğinin altını çizen Hannan, bu kapsamda gelecek yıl gazetecilik ve çevre alanlarında online eğitime başlayacaklarını açıkladı. Hannan, yabancı dil öğrenmede sıkıntı yaşayanlara da önerilerde bulunarak, şöyle konuştu:

"Biz diplomatlar birçok dili öğrenmek zorunda kalabiliyoruz. Yetişkinler olarak bunu önemli durumlarda kullanmak durumundayız. Bu da bazen zor olabiliyor. O zaman bu durumu çok ciddiye almayıp elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorum. Bunu yaparken de jest ve mimiklerimi kullanıyorum. Denemeye devam etmek lazım."

Siz de hemen ingilizce öğrenin.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler