HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hatay Valisi'nden ailelere uyarı

Gezi protestolarının aralıksız devam ettiği Hatay’da, Vali M. Celalettin Lekesiz, anne ve babalara çağrı yaparak, çocuklarına sahip çıkmalarını istedi.

Hatay Valisi'nden ailelere uyarı

Lekesiz, olayların başladığı günden bu yana, 1 kişinin öldüğünü, 69 güvenlik görevlisi ve 92 sivil vatandaşın yaralandığını açıkladı.

İl Jandarma Komutanı Albay Hasan Koçyiğit ve İl Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç ile toplantı düzenleyen Vali M. Celalettin Lekesiz, "Taksim Gezi Parkı eylemleri ile başlayan ve zaman zaman farklı bir boyut kazanarak, Hatay’ın huzur ve güven ortamını olumsuz etkileyen hadiseler, birkaç gündür şehrimizde yeniden başlamıştır. Yaklaşık bir aylık geçen süreçte, halkımızın hassasiyetleri göz önünde tutularak, belli alanlarda demokratik hakkın kullanılması şeklinde tezahür eden gösterilerin yapılmasına kolaylık gösterilmiş ve müdahale edilmemiştir" dedi.

'ACILARIMIZ ÇOK TAZE'

Hatay’daki eylemlerde yaşamını yitiren Abdullah Cömert ve Eskişehir’de yaşamını yitiren Ali İsmail Korkmaz’ın ölümüyle ilgili büyük üzüntü duyduğunu belirten ve ailelerine başsağlığı dileyen Vali Lekesiz, "Her zaman barış ve hoşgörünün merkezi olan ilimizde kayıpları hiçbir şekilde telafi edilemeyecek olan ve acıları hepimizi derinden üzen iki gencimizin hayatını kaybetmesi, henüz sıcaklığını korumaktadır. Bu vesile ile her iki gencimize bir kez daha Allah’tan rahmet, acılı ailelerine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Bu acılar henüz taze iken, izinsiz gösterilerin ve bunun sonucunda oluşan kargaşanın daha başka üzücü hadiselerin yaşanmasına sebep olabileceği unutulmamalıdır" diye konuştu.

'SALDIRI OLUNCA MÜDAHALE YAPILDI'

Armutlu Mahallesi ve Gündüz Caddesi üzerinde toplanarak, başka yerlere geçilmek istendiğini vurgulayan Vali Lekesiz, Haziran ayının başındaki gösterilerde, iki defa başka bölgelere geçildiğini ve ikisinde de, kentteki toplumsal barışı zedeleyecek gelişmeler yaşanmasına ramak kaldığını söyledi. Göstericilerin, güvenlik kuvvetlerine taş, molotof, havai fişek, cam-metal bilyeler ve hatta ateşli silah atarak saldırınca, güvenlik güçlerinin müdahale etmek zorunda kaldığını aktaran Vali Lekesiz, şöyle konuştu:

"Söz konusu gösterilerde, bölgede ikamet eden vatandaşlarımızın, esnafımızın, ilçeler arası güzergahı kullanmak isteyen vatandaşların ve sürücülerin rahatsız edilmesi, kabul edilebilirlik sınırını aşmıştır. Sürekli yapılan eylemlerden rahatsızlık duyulduğu ve ilimizin sosyal barışını bozacak düzeyde yoğun bir tepkinin oluştuğu anlaşılmaktadır. Gerçekleştirilen bu izinsiz gösterilerde, Antakya’nın ana arterlerinden biri olan Gündüz Caddesi, her eylemde barikat kurularak trafiğe kapatılmış, poşu veya bezlerle yüzlerini gizleyen kişiler tarafından, güvenlik güçlerimize, taş, çok sayıda havai fişek, molotof, sapanlarla demir-cam bilyeler, metal somunlar atılmış, ucu topuz keskinleştirilmiş demir çubuklar ve sopalarla, fiili saldırılar gerçekleştirilmiştir. Göstericiler tarafından olaylara müdahale eden güvenlik birimlerinin üzerine, çatılardan ve balkonlardan 12 kilogramlık mutfak tüpü, kızgın yağ, yanmakta olan kor halinde kömürler, demir karyola, dolu yağ tenekeleri, su depoları, pala ve biriket atmak sureti ile görevlerini yapmalarına engel olmanın ve onların canına kast etmenin izah edilebilir bir tarafı yoktur. Bu eylemlerin demokratik hak arayışı ile bir ilgisi bulunmamaktadır. "

HATAY’DAKİ EYLEMLERİN BİLANÇOSU

Hatay il merkezinde yaşanan olayların ağır bilançosu olduğuna dikkat çeken Vali M. Celalettin Lekesiz, olayların başladığı günden bu yana, 1 kişinin öldüğünü, 69 güvenlik görevlisi ve 92 sivil vatandaşın yaralandığını açıkladı. Eylemler sırasında meydana gelen maddi hasarların bir şekilde giderilebileceğini anlatan Lekesiz, meydana gelebilmesi muhtemel can kayıplarının geri dönüşünün olmayacağını söyledi. Lekesiz, "Yine bu süreçte kamu ve özel mülkiyete ait cam, çerçeve kırılmış, birçok maddi hasar meydana gelmiştir. Kırılan camların yerine yenilerinin takılması mümkündür. Ancak tüm dünya bir araya gelse, yitirilen bir canın geri getirilmesi mümkün değildir. Olaylar bu şekilde sürecek olur ise daha başka kayıpların da yaşanabileceği endişesi taşınmaktadır" dedi.

ANNE-BABALARA MESAJ

Vali Lekesiz, toplantının sonunda ise anne-babalara çağrıda bulunarak, evlatlarına sahip çıkmalarını istedi. Lekesiz konuşmasına şöyle devam etti:

"Tüm bunlar yaşanırken, bazı basın yayın organlarında izinsiz gösteri yapan gruba, güvenlik güçlerinin saldırdığı şeklinde, gerçekle ilgisi olmayan yayınlar yapılmaktadır. Oysa ki, güvenlik güçlerimiz, Haziran ayının başından bu tarafa, Gündüz Caddesi üzerinde bulunan ve halk arasında BP Kavşağı olarak bilinen mevkide durmakta ve göstericilerin Cumhuriyet Meydanı’na doğru yürüyerek, daha olumsuz gelişmelere sebebiyet vermemeleri için tedbir almaktadırlar. Tüm ısrarlı ikazlara rağmen göstericiler dağılmamakta direnip, güvenlik güçlerine molotof, havai fişek, taş, cam şişe ve demir bilyeler atarak saldırmaya başlayınca güvenlik güçleri müdahale etmek zorunda kalmaktadırlar. Hatay ilimiz, farklı din-mezhep ve etnik kökene sahip vatandaşlarımızın, yüzyıllardır barış ve hoşgörü içerisinde yaşadığı müstesna bir ilimizdir. Yaşanılan bu ortamın sadece bugünümüzü değil, geleceğimizi de maddi ve manevi açıdan olumsuz etkileyeceği, Hatay’ın bugün ve gelecekteki toplumsal barışını tehdit eder hale geleceği açıktır. Hatay ve Hataylılar, bu tür olumsuzluklarla anılan bir imaja mahkum edilmemelidir." (DHA)

Tüm haberler

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler