HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hatay'da bayram namazı kaçta? Bayram namazı nasıl kılınır?

Ramazan ayı geldi ve geçiyor. Yarın Ramazan bayramı coşkusu yaşanacak! Hatay ve tüm illerimizde bayram namazı saati kaç ise ona göre sabah gözler açılacak ve erkekler camilere gidecek. Peki kültür potası Hatay'da bayram namazı saat kaçta? Hakkarililer bu akşam Hatay'da bayram namazı kaçta ona göre saat ayarı yapacaklar ki ona göre kalkabilsinler. Bayram namazının kılınışı, kaç rekat olduğu, Hatay ve diğer iller için kesin bayram namazı saati haberimizde...

Hatay'da bayram namazı kaçta? Bayram namazı nasıl kılınır?

11 ayın sultanı Ramazan ayı bitiyor ve yarın iki dini bayramımızdan biri olan Ramazan Bayramı başlıyor. Ramazan bayramının ilk gününün sabahı bayram namazı kılınır. Peki en güneydeki ilimiz Hatay'da bayram namazı kaçta? Yarın Hataylılar saat kaça göre kalkacaklar. Hatay'da bayram namazı saat kaçta haberimizin devamından öğrenebilir ve kalkış saatinizi ona göre ayarlayabilirsiniz. Ayrıca bilmeyenler ve ya yılda iki defa olduğu için hatırlamakta zorlanan için bayram namazı nasıl kılınır sorusunun cevabı, yarın yakınlarınıza gönderebileceğiniz bayram namazı mesajları haberimizin devamında...

HATAY'DA BAYRAM NAMAZI SAAT KAÇTA?

Bilindiği gibi bayram namazı, cemaatle kılınması gereken bir namazdır. Bu nedenle yarın sabah Hataylılar bayram namazı kılmak için en yakınlarındaki camiye gidecekler. Geç kalmak istemiyorsanız saatinizin alarmını Hatay'ın bayram vaktine göre ayarlamanız gerekiyor. İşte Hatay bayram namazı vakti...

Hatay bayram namazı saati: 06:02

Diğer illerimiz için bayram namazı saatlerini aşağıdaki bağlantıdan öğrenebilirsiniz.

Tüm illerin bayram namazı saatleri için tıklayınız

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

Sene de iki defa kılınan bayram namazının kılınışı sık sık unutulmaktadır. Bu yüzden hemen her yıl bayram öncesi insanlar internette "Bayram namazı nasıl kılınır?" Diye arama yapıp kılınışı yeniden hatırlamak isterler. İşte bayram namazı nasıl kılınır sorusunun cevabı:
Bayram namazının Kılınışı:
Birinci Rek'at:

Bayram Namazı nın Kılınışı Birinci Rek'at:

1) Cemaat düzgün sıralar halinde imamın arkasında yer alır ve "Niyet ettim Allah rızası için Ramazan yada Kurban Bayramı namazını kılmaya, uydum imama" diye niyet eder.

2) imam "Allahu Ekber" deyip ellerini yukarıya kaldırınca. Cemaat de "Allahu Ekber" diyerek ellerini yukarıya kaldırıp göbeği altına bağlar.

3) Hem imam, hem de cemaat gizlice "Sübhaneke"yi okur. Bundan sonra üç kere tekbir alınır. Tekbirlerin alınışı şöyledir:

Birinci Tekbir: imam yüksek sesle, cemaat da onun peşinden gizlice "Allahu Ekber" diyerek (iftitah tekbirinde oldugu gibi) ellerini yukarıya kaldırıp sonra aşağıya salıverirler. Burada kısa bir süre durulur.

ikinci Tekbir: ikinci defa "Allahu Ekber" denilerek eller yukarıya kaldırılıp yine aşağıya salıverilir ve burada da birincide oldugu kadar durulur.

Üçüncü Tekbir: Sonra yine "Allahu Ekber" denilerek eller yukarıya kaldırılır ve aşağıya salıverilmeden bağlanır.

4) Bundan sonra imam, gizlice "Euzü Besmele", açıktan Fatiha ve bir sure okur .(Cemaat bir şey okumaz, imamı dinler)

5) Rüku ve secdeler yapılarak ayağa (ikinci rek'ata) kalkılır ve eller bağlanır.

Bayram Namazının Kılınışı İkinci Rek'at:

6) imam gizlice Besmele, açıktan da Fatiha ve bir sure okur. Sure bitince imam yüksek sesle, cemaat da içinden

(birinci rek'atta oldugu gibi) üç kere daha tekbir alır, üçüncü tekbirden sonra eller bağlanmadan, dördüncü tekbir ile rükua varılır,.sonra da secdeler yapılarak oturulur.

7) Oturuşta. İmam ve cemaat, Ettehiyyatü. Allahumme salli, Allahumme barik ve Rabbena atina... duasını okuyarak önce sağa, sonra sola selam verip namazı bitirirler. Namazdan sonra hutbe okunur. Kurban bayramı namazının kılınışı da bunun gibidir. Sadece niyeti değişiktir.

HATAY'DA BAYRAM NAMAZI KILABİLECEĞİNİZ CAMİLER

Hamidiye Camisi
Çamlıkk Camisi
Körfez Camisi
Bin Evler Camisi
​Dumlupınar Camisi

RAMAZAN BAYRAMI MESAJLARI

Tabii bayram namazı demek Ramazan bayramının başlangıcı demektir. Ramazan bayramında insanlar bayramlıklarını giyecek, yakınlarını, sevdiklerini, büyüklerini ziyaret edip bayram mesajları paylaşacaklar. Siz de aşağıdaki mesajlar içinden beğendiğinizi seçip yakınlarınıza bayram mesajı gönderebilirsiniz.

* Hayırlı dualarım tüm müslümanlara. Bu güzel ayda bitti sonunda. Gelecek Ramazan ayında da sizleri görmekten mutluluk duyarım her seferinde. Ramazan Bayramınız mübarek olsun.

* Bu mübarek bayramda kalplerinizde barış, gözlerinizde umut, etrafınızda sevgi olsun. Ramazan Bayramınız mübarek olsun.

* Kainatın yaratıcısı ve alemlerin Rabbi yüce Allah’a sonsuz şükürler olsun! Ramazan Bayramı bereketiyle, bolluğuyla gelsin, tüm insanlık için hayırlara vesile olsun

* Ramazan Bayramınızın da böyle bir neşeyle gelmesi ve tüm ailenizi sevince boğup evinize bereket getirmesi dileğimizle. İyi bayramlar!

KADINLAR BAYRAM NAMAZI KILABİLİR Mİ? BAYRAM NAMAZINI KİMLER KILABİLİR?

Cuma namazı, akıllı, ergenlik çağına erişmiş, sağlıklı, hür ve mukim erkek Müslümanlara farzdır. Kadınlar, hürriyeti kısıtlı olanlar, yolcular ve cemaate gelemeyecek kadar mazereti olanlar cuma namazı kılmakla yükümlü değildirler. Ancak cuma namazını kılmaları halinde bu namazları geçerli olup ayrıca öğle namazı kılmaları gerekmez.

Hz. Peygamber (s.a.s.): “Cemaatle cuma namazı kılmak, her Müslüman’a farzdır. Ancak, köle, kadın, çocuk ve hastaya farz değildir” (Ebu Davud, Salat, 216) buyurmuştur. Diğer bir hadislerinde ise: “Kadın, çocuk, köle ve hasta hariç, cuma namazı her Müslüman’a farzdır.” (Beyhaki, es-Sünenü’l-kübra, III, 246; İbn Ebi Şeybe, Musannef, 4, 65, H. No: 5190) buyurmuştur.

Cuma namazının kadınlara farz kılınmamış olması, onlar hakkında bir mahrumiyet değil bir muafiyettir. Diledikleri takdirde, camiye gidip cemaatle cuma namazı kılmalarında dinen bir engel yoktur. Hatta, hutbe ve vaazlardan istifade etmeleri için cuma namazlarına devam etmeleri tavsiye olunur.

BAYRAM NAMAZI NEDEN CAMİDE CEMAATLE KILINIR?

Bayram namazı senede iki kere kılınır; Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı. Bayram, birlik ve beraberliğin doruğa ulaştığı bir gün olduğu için bayram namazı da cemaatle camide kılınır. Dargınlıkların ortadan kaldığı sevinç günleri sayılan bu günlerde bayram namazını camide kılmak kardeşlik duygularını artırması yönünden önemlidir. Ayrıca cemaatla namaz kılmanın tek başına kılmaktan 27 kat daha hayırlı olduğu düşünülürse bayram namazı gibi senede iki kere kılınan vacib bir namazı camide kılmak daha güzel bir davranış olacaktır. Bayram namazı, cemaatle kılınabildiği gibi tek başına ve hutbesiz olarak da kılınabilir.

Bayram namazlarında da aynı durum söz konusudur. Hz. Peygamber döneminde kadınların, namaza katıldıkları; adetli oldukları için namaz kılamayacak durumda olanların ise Musallanın kenarında durup tekbirlere katıldıkları ve hutbeyi dinledikleri bilinmektedir (Buhari, Salat 2; Müslim, Salatü’l-ideyn, 10, 11).

BAYRAM NAMAZI VAKTİ NEDİR?

Bayram namazının vakti, güneşin doğuşu sırasındaki kerâhet vaktinin çıkmasından sonradır. Yani güneşin doğuşundan yaklaşık olarak bir saat sonrasıdır. Bayram namazının ilk vakti güneşin ufuktan bir veya iki mızrak boyu kadar yükseldiği vakittir. Bu vakit de güneşin doğmasından yaklaşık 50-55 dakika kadar sonra başlar, öğle namazı vaktinin girmesinden önceki vakte kadar devam eder. Bir mazeret sebebiyle bir beldede bayram namazı birinci gün kılınamamışsa, ramazan bayramı 2. gün, kurban bayramı ise 2. gün yine kılınamazsa 3. gün kılınabilir. Ancak bayram namazı özürsüz olarak terkedilmişse artık kılınmaz, kurban bayramı ise kerâhetle birlikte 2. veya 3. gün kılınabilir.

BAYRAM NAMAZI HUTBESİNİ DİNLEMEK ŞART MI?

Bayram namazı hutbesi, Cuma namazı hutbesinden farklı olarak namaz kılındıktan sonra okunur. Bayram namazı hutbesi aynı zamanda sünnettir. Hanefîler’e göre, bayram namazının sıhhat şartları, hutbe dışında Cuma namazının sıhhat şartları ile aynıdır. Sadece hutbe, Cuma namazında sıhhat şartı olduğu halde, bayram namazında sünnettir. Yine hutbe Cuma namazında namazdan önce, bayramda ise namazdan sonra okunur. Diğer yandan Cuma namazının hükmü aynî farz olduğu halde, bayram namazının hükmü vaciptir.

1- Bayram hutbesi dört mezhebe göre sünnettir.

2- Bayram hutbesi, bayram namazından sonra yerine getiri­lir.

3- Hutbelere genellikle hamd ile başlandığı halde, bayram hutbelerine tekbir ile başlamak sünnet veya müstehabdır.

4- Birinci hutbeye dokuz, ikinci hutbeye yedi tekbir ile başlamak müstehabdır.

5- Tekbirler dışında bayram hutbesiyle cuma hutbesi arasında erkan ve sünnet bakımından fark yoktur.

6- Ramazan bayramında sadaka konusunu işlemek müstehabdır. Fitrenin özellikleri ve yararları, aynı zamanda nisbeti üzerinde de durulur.

7- Kurban bayramında daha çok kurbanlık hayvanlardan, onların kesilmesinden, dağıtılmasından bahsedilmesi müstehabdır.

8- Bayram hutbesi farz ve vacip olmadığından cemaatin onu dinlemek üzere camide oturup beklemesi gerekmemektedir. Otur­up dinleyen me'cur olur, işi olan kimsenin de çıkıp gitmesinde bir sakınca yoktur. Müctehidlerden bir kısmına göre, terkinde kera­het vardır.

9- Bayram hutbesinde imam minbere çıkınca ezan okunmaz. Ancak imamın hutbeye başlamadan az bir süre oturup öylece ayağa kalkması müstehaptır.

RAMAZAN BAYRAMI MI ŞEKER BAYRAMI MI DEMEK DOĞRU?

Ramazan ayının bitişi ile yapılan bayram için Türkiye’de iki farklı isim kullanılmaktadır. Bunlar Ramazan bayramı ve şeker bayramıdır. Ramazan Bayramı kalıbı bu bayram Ramazan ayının sonunda kutlanmasından ileri gelmektedir. Peki neden şeker bayramı da denilmektedir?

Bu bayram Osmanlı döneminde Iyd-ı Fıtır olarak adlandırılmaktaydı. Iyd kelimesi bayram anlamına gelir. Fıtır ise fıtır sadakası ya da fitre olarak bilinen oruç tutamayacak durumdaki Müslümanların verdiği sadakadır ki şükür sadakası olarak da bilinir. Murat Bardakçı’nın dile getirdiği bir teoriye göre şükür kelimesi şekere dönüşmüş ve şükür bayramı zamanla şeker bayramı olmuştur. Diğer bir teori de bu adlandırmanın bayramda şekerleme geleneğinden kaynaklanmasıdır. Ayrıca dini bayramlarda özellikle de Ramazan bayramında kapılara gelen çocuklara ve misafirlere şeker ikram edilmesi geleneği vardır.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler