HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hava durumu nasıl olacak: Dikkat 'Lucifer'e yakalanmayın

Hava durumunun bunaltıcı derecede sıcak olması özellikle İstanbul, Ankara gibi iş dünyasının merkezi şehirlerde hayatı kabusa çevirdi. Öte yandan aşırı sıcaklık sürerken, aniden bastıran yağmurların sel felaketlerine dönüşmesi de yaşamı felç etti. Peki önümüzdeki bir haftalık süreçte hava durumu nasıl olacak? Meteorolojiden gelen son hava durumu raporları ne yönde? Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu 'Lucifer' yüksek basınç merkezine işaret ederek uyardı: Hazır olun!

Hava durumu nasıl olacak: Dikkat 'Lucifer'e yakalanmayın

'İstanbul'da hava durumu nasıl olacak?' sorusu özellikle geçtiğimiz günlerde yağan ve mesai bitimi saatlerine denk gelen şiddetli yağmurda mağdur olan İstanbulluların en merak ettiği konu. 6 Ağustos Pazar günü yani bugün için Meteoroloji sıcaklık uyarısında bulundu. İstanbul aşırı sıcak ve yoğun nemin etkisi altında. 32 dereceye çıkan sıcaklık, yoğun nem nedeniyle 7 derece daha fazla hissedildi. Sıcaktan bunalan vatandaşlar da çareyi gölgelere kaçmakta buldu. Bu hafta sıcaklıkların İstanbulluları kasıp kavurması bekleniyor.

EROĞLU: ÖNÜMÜZDEKİ HAFTADAN İTİBAREN SICAKLIK MEVSİM NORMALLERİNE İNİYOR

Meteoroloji tahminlerine göre sıcak hava ve nem 4-5 gün daha sürecek. Sonrasındaysa serinleme bekleniyor. İstanbulluları da sevindiren serinlik haberini Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu verdi. Eroğlu, "Önümüzdeki haftadan itibaren sıcaklık mevsim normallerine iniyor" dedi

KADIOĞLU UYARIYOR: 'LUCIFER’ YÜKSEK BASINÇ MERKEZİ

Meteoroloji mühendisi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Hürriyet'te yer alan ve geçtiğimiz günlerde doğal afete yol açan aşırı şiddetli yağmur konusunda, vatandaşın "Ne oluyor? Böyle şeyler olmazdı? Şunca yıllık hayatımda böyle bir şey görmedim” gibi soruları ve serzenişleri olduğuna dikkat çekerek, şu açıklamaları kaleme aldı:

Bakın neler oluyor anlatayım...

Meteoroloji mühendisi olarak bana bunların hepsi çok normal geliyor. Yıllardır öğrencilerime ‘bunları nasıl tahmin edebiliriz, bunların etkileri ve koruma yöntemleri nelerdir’ diye dersler verdim. Her meteoroloji haritasına bakınca bunları gözüm arar durur. Yani bizim için çok tanıdık, bildik şeyler.

5 günlük hava durumu için tıklayınız...

‘CEHENNEM SICAKLARI’

Bugünler ise İtalyanlar’ın ‘Lucifer’ adını verdikleri bir yüksek basınç merkezi kuzey Afrika’dan Kuzeydoğu yönünde Avrupa’ya sokularak Moskova’ya kadar büyük bir alanda hava sıcaklıklarını günbegün artırıyor. Özellikle de İtalyanların ‘cehennem sıcakları’ dedikleri buna benzer bir olayı en son 2003’de yaşadıklarını söylüyorlar. Klima ve vantilatörlere halk yüklenince elektrik kesintileri de olmaya başlamış, turistlerden de kaçanlar olmuş.

İTALYA’YI FIRTINALI GÜNLER BEKLİYOR

İtalya’yı işgal eden bu çok sıcak ve nemli hava yerini 9 -10 Ağustos’ta kuzeyden gelecek olan bir alçak basınç merkezi alacak. Bu da bizim geçende yaşadığımız gökgürültülü şiddetli sağanak yağışlar ile birlikte dolu ve meteorolojik hortumlar demek. Yani gelen hava gideni aratacak.

10 Ağustos’tan sonra Atlantik Okyanusu’ndaki bir harikan (tropikal siklon) yüzünden bölgede etkili olması beklenen ‘Azor Yüksek Basınç Merkezi’ ile İtalya normale dönmeyi bekliyor. Peki Türkiye’de ne olacak? Bildiğiniz ve sık sık duyduğunuz gibi yağış ve soğuk hava bize genellikle Balkanlar’dan gelir. Çünkü dünya batıdan doğuya dönüyor ve havanın hareketi de genellikle batıdan doğuya doğru oluyor. Örneğin, son dolu yağışını bakan olsa Edirne üzerinden geldiğini saatlerce önce meteoroloji radarından görebilirdi.

BİR SICAK, BİR SOĞUK...

Bu durumda hava tahmin modellerine göre, 9-10 Ağustos İtalya’da seller ve dolu görülebilecekken biz ise Türkiye’de en yüksek hava sıcaklıkları ile karşı karşıya kalabileceğiz. 10 Ağustos’tan sonra İtayla normale dönerken orada 9-10 Ağustos’ta etkili olması beklenen şiddetli yağışlar (ölmez kalmazlarsa) bir kaç gün sonra da bizi ziyaret edebilir. Yani batıya dikkat, uyarı verildiğinde batınızda (ya da güney-batınızda) ne olup bittiğine bir bakın...

Unutmayın, hava ‘havai’ bir şeydir; normali filan yoktur. Hava, her zaman sürpriz yapma hakkını da saklı tutar. Ama siz bu kadar uzun vadeli olsa bile hava öngörüsüz kalmayın. Örneğin, 10 Ağustos’ta İtalya’da motosiklet kaskı olmadan dışarıda dolaşmayın. Şimdiden söylediğim bu durum eğer gerçekleşirse çok rica edeceğim ‘aniden bastıran yağış’ filan demeyin; yıldırım filan çarpar sonra!."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler