HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hayata Destek Derneği Suriyelilere ulaştı

Derneğin 8 ilde yürüttüğü "Mülteci Destek Programı" ile 28 bin 153 kişinin temel hak ve hizmetlere erişimi kolaylaştırıldı, 7 bin 930 sığınmacıya koruma desteği sağlandı

İSTANBUL (AA) - Hayata Destek Derneği, son bir yılda Türkiye'nin 8 ilinde yürütülen çalışmaların yer aldığı faaliyet raporunu açıkladı.

Dernekten yapılan açıklamaya göre, bu yıl dünyanın yakın çağda tanık olduğu en büyük insani krizlerden olan Suriye iç savaşı 8. yılına girerken, Türkiye'de yaşayan Suriyeliler için kalıcı çözümler üretmeyi önceleyen projeler geliştirildi.

8 ilde yürütülen Mülteci Destek Programı vasıtasıyla 28 bin 153 kişinin temel hak ve hizmetlere erişimi kolaylaştırıldı, Hayata Destek Noktaları aracılığıyla 7 bin 930 mülteciye birebir koruma desteği sağlandı.

Hayata Destek Evlerinde dil eğitimi, psikososyal destek ve çok sayıda atölye ile beceri geliştirici aktiviteler düzenlenerek 18 bin 476 kişiye ulaşıldı. 2017'nin son çeyreğinde gebelik ve yenidoğan bakımı eğitimleri düzenlendi. Eğitimlere katılan 3 binden fazla anne adayı ve yeni doğum yapmış anneye, içinde bebeğinin ilk ihtiyaçlarını karşılayacağı malzemeler bulunan yeni doğan kiti verildi.

Geçen yıl çocukların ve yetişkinlerin bir arada öğrenebilmesine imkan tanıyan projeler hayata geçirildi. Google.org ve Tides Foundation iş birliğiyle Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen 8 ildeki 8 okulda tam donanımlı teknoloji sınıfları kuruldu. Sığınmacıların kendi ayakları üzerinde durabilmelerine hizmet edecek donanımı sağlayan proje, gelecek dönemde 10 teknoloji sınıfı daha açarak devam ettirilecek.

- En büyük problem işsizlik

Sığınmacıların karşılaştığı en büyük problemlerin başında işsizlik geliyor. İşsizliğin etkilerini hafifletmek ve bireyleri daha güçlü kılmak için 6 ilde çeşitli projeler yürütüldü, beceri geliştirme atölyeleri, istihdam projeleri ve çalışma izni danışmanlığı yapılırken dil kursları ve kendi işlerini kurmaları için üretim araçları temin edildi. Geçim Kaynağını Destekleme başlığı altında gerçekleşen projelerle 500'den fazla bireye ulaşıldı.

Çocuk işçiliğiyle mücadeleye yönelik yürütülen Mevsimlik Tarımda Çocuk Koruma Programı 2017 boyunca da devam etti. Gezici saha ekipleri, hasat mevsiminin nisanda başlamasıyla birlikte sırasıyla Şanlıurfa Viranşehir, Adana ve Zonguldak'ta mevsimlik tarım işçisi ailelere yönelik çalışmalar yürüttü. 200'den fazla çocuğa psikososyal destek sunuldu. Ailelere ve iş verenlere yönelik bilgilendirme oturumları düzenlendi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler