HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakan Arslan, Haydarpaşa-Ankara hızlı treni için tarih verdi

Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, CNN Türk canlı yayınında Doğan TV Ankara temsilcisi Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. Arslan, Yüksek Hızlı Tren projesiyle birlikte, Haydarpaşa-Ankara arası hızlı trenin 4 yıl sonra hazır olacağını duyurdu. Bakan Arslan ayrıca, ABD ve İngiltere'nin başlattığı, uçaklarda cep telefonundan büyük elektronik cihazlara getirilen kabin yasağı için, bugün teknik bir ekibin İngiltere'ye gideceğini, yasağın kısa sürede kaldırılmasını beklediklerini söyledi.

Bakan Arslan, Haydarpaşa-Ankara hızlı treni için tarih verdi

Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan "2018 yılı sonunda her iki banliyö sistemini de Gebze Haydarpaşa, Kazlıçeşme Halkalı'yı metro standardına çevirmiş olacağız. Marmaray'daki metro araçları çalışacak orada. Ve burası kesintisiz hale gelecek" dedi.

"YAKLAŞIK 4 SENE SÜRER"

Arslan, Yüksek Hızlı Tren Projesine ilişkin şöyle konuştu:

"Türkiye için önemli olan şu; Ankara'dan kalkan bir Yüksek hızlı tren Pendik'te kalmayacak Haydarpaşa'ya kadar gidebilecek bir kısmı da Avrupa yakasına kadar gidebilecek. Çok önemli. Ankara'dan veya ülkemizin başka bir yerinden İstanbul'a giden yüksek hızlı tren yolcusu ister Asya yakasında ister Avrupa yakasında nereye gitmek istiyorsa oraya kadar gidebilecek. Avrupa'ya giden hızlı tren inşaatını da bu sene başlatıyoruz. Yaklaşık 4 sene sürer. Avrupa'daki sistemle entegre olacak. "

'İNGİLTERE'NİN YASAĞI KISA SÜREDE KALDIRACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ'

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ABD ve İngiltere'nin yasak kararına ilişkin açıklama yaptı.

Arslan, Kabinde cihaz yasağı ile ilgili olarak "Bugün teknik bir ekip İngiltere'ye gidecek. İngiltere'nin yasağı kısa sürede kaldıracağını düşünüyoruz. Görüşmelerimiz bunu gösteriyor. ABD ile olan görüşmeler uzun soluklu olabilir" diye konuştu.

ABD'nin Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 8 ülkeye yönelik direkt uçuşlarda "elektronik cihaz yasağı" getirmesinin ardından bir benzer karar da İngiltere'den gelmişti.

İşte Arslan'ın o açıklamalarından öne çıkan satırbaşları:

YÜKSEK HIZLI TREN

Ankara'dan yüksek hızlı tren Pendik'e kadar gidiyor, Pendik'ten sonra otobüslerle taşınıyor. Haydarpaşa'ya kadar gidemiyor. Marmaray var ama Marmaray devamında Kazlıçeşme'den Halkalı'ya kadar insanlar gidemiyor. İki kesinti var. Biz Marmaray projesine entegre olacak her iki yakadaki banliyö sistemlerini önce metro standartlarına getiriyoruz.

İnşaat sürecinde ne yazıkli ihalelerden kaynaklı bir gecikme oldu ama her iki yakadaki banliyö hatlarında da şu an çok yoğun bir çalışma var. İşler oldukça hızlandı. 2018 yılı sonunda her iki banliyö sistemini de Gebze Haydarpaşa, Kazlıçeşme Halkalı'yı metro standartına çevirmiş olacağız

Marmaray'daki metro araçları çalışacak orada. Ve burası kesintisiz hale gelecek. 64 km'lik bir güzergahtır Marmaray'ı da katarsahnız yaklaşık 75 km'lik bir güzergahtır. Bu İstanbullular açısından önemli.

Türkiye için önemli olan şu; Ankara'dan kalkan bir Yüksek hızlı tren Pendikte kalmayacak Haydarpaşa'ya kadar gidebilecek bir kısmı da Avrupa yakasına kadar gidebilecek. Çok önemli. Ankara'dan veya ülkemizin başka bir yerinden İstanbul'a giden yüksek hızlı tren yolcusu ister Asya yakasında ister Avrupa yakasında nereye gitmek istiyorsa oraya kadar gidebilecek. Avrupa'ya giden hızlı tren inşaatını da bu sene başlatıyoruz. Yaklaşık 4 sene sürer. Avrupa'daki sistemle entegre olacak.

BAKÜ-TİFLİS-KARS DEMİRYOLU PROJESİ

Haziran sonu itibariyle sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla hizmete sunacağız. Şöyle bir önemi var. Avrupa'dan kalkan, Londra'dan kalkan bir tren Marmaray'ı da kullanarak kesintisiz Pekin'e kadar gidebilecek. Dizel taşımacılığa başlayacağız lokomotiflerle. Çin'den kalkan bir yük ya Karadeniz'in kuzeyinden Rusya üzerinden Avrupa'ya gidiyor ya da Hazar'ın güneyinden İran'ın güneyinden denizleri de kullanarak Avrupa'ya gidiyor. Bunları seyehat süreleri 45 ila 60 gün arasında. Halbuki dünyadaki en önemli koridorlardan biri olan orta koridorun tamamlayıcı olan Bakü-Tiflis-Kars'ı bitirdiğimizde Pekin'den kalkan bir yük 12 ile 15 gün arasında Avrupa'nın istediğiniz noktasına gidebilecek. Yani seyehat mesafesini üçte bire dörtte bire düşüreceğiz. Ulaşımda devrim. Ülkemize faydası şu. Biz demiryoluyla yılda 26,5 milyon ton yük taşıyoruz sadece Bakü Tiflis Kazakistan 'yılda 10 milyon ton yük vereceğim' diyor. Yani Bakü-Tiflis-Kars'ın açılmasıyla birlikte biz ülkemizdeki demiryoluyla taşınan yük miktarını iki katına çıkaracağız. O yükün tamamı ülkemizden geçtiğinde tren geçtiği her kilometre başına para veriyor. Ülkemizin ticaretine çok önemli katkısı olacak.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler