HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

HDP Ankara projelerini açıkladı

HDP Ankara Büyükşehir Belediyesi eş başkan adayları Songül Erol Abdil ve Salman Kaya, projelerini açıkladı.

Abdil ve Salman Kaya, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Konferans Salonu'nda düzenledikleri basın toplantısı ile projelerini tanıttı. Abdil, kendilerinin "çılgın" projeleri olmadığını, halk ile birlikte projeleri olduğunu belirtti. Abdil, HDP'nin öne çıkardığı başlıca ilkenin şehri halkın kendisinin yönetmesi olduğunu belirterek, "HDP mahallelerden başlamak üzere ilçe ve il düzeyinde halk meclisleri ile yurttaşları şehri yönetmeye çağırıyor. HDP'nin demokratik ve özerk yerel yönetim modeli sokaktan başlayarak, yurttaşların karar sahibi olduğu yönetim biçimidir" diye belirtti.

HDP olarak 5 maddeden oluşan "Ankara Taahhütnamesi" hazırladıklarını vurgulayan Apdil, Ankara Taahhütnamesi'nin maddelerini şöyle sıraladı:

"Toplumun ortak kaynaklarını belediye aracılığı ile halka karşı kullanmayacağız. Konut haklarının ve ortak yaşam alanlarının gaspına, imar ve şehir yaşamına aykırı planlara izin vermeyeceğiz. Tarihsel, doğal yapıya aykırı projeleri hayata geçirmeyeceğiz. Halkın kolektif mülkiyetinde olması gereken ortak alanları özel firmalara satmayacağız. Ankara'nın kaynaklarını yeniden üretilmesi biçimde tüketen, ekolojik dengeyi bozan, ilan edilmiş ya da yapımına başlanmış bütün "çılgın" ya da "mega" projeleri iptal edeceğiz."

"KADININ BELEDİYEDE İSTİHDAMINA ÖNCELİK VERECEĞİZ"

Kadınlara yönelik projelerini de anlatan Abdil, "En büyük projemiz eş başkanlık sistemimizdir. Tüm yerel yönetim birimlerinde kadınlara eşit temsil sağlayacağız. Kadın Meclisleri kurulacak. Kente ve kadınlara dair kararlar burada alınacak ve diğer birimler için bu kararlar bağlayıcı olacak. Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe oluşturulacak. Kadın sorunlarının çözümü için ayrı bir kadın bütçesi oluşturulacak. Kadınlar için mahallelerde halk pazarları ve çamaşır haneler kurulacak. Kreş ve etüt merkezleri yapılacak. Belediyelerin yaptığı sözleşmelerde kadına yönelik şiddete ilişkin maddeler yer alacak. Şiddet gören kadının belediyede istihdamına öncelik vereceğiz" dedi.

"BARIŞI VE DAYANIŞMAYI YERELDEN İNŞA EDECEĞİZ"

Salman Kaya ise, "Şehir Hakkı İlkesi"ni açıkladı. Kaya, bunlardan ilkinin yerel demokrasi ve özerklik olduğunu belirterek, "Temel yerel yönetim ilimizin tüm mahallelerde, ilçelerde halkın yönetime doğrudan katıldığı, halkın kendi yaşam alanları ile ilgili kararların tamamının beraber alındığı halk meclisleri olacaktır. İkincisi ise barış, çözüm ve dayanışma belediyeciliğidir. Barışı ve dayanışmayı yerelden inşa edeceğiz. Diğeri Toplumsal hizmet belediyeciliğidir. Bir başkası ise kadınlara duyarlı belediyeciliktir" dedi. Kaya, ekolojik belediyecilik ilkesi ile hareket edeceklerini ve alacakları bütün kararlarda bunu göz önünde bulunduracaklarını vurguladı. (ANKA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler