HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

HDP'li Figen Yüksekdağ, genel seçim konusunda açıklama yaptı

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, genel seçimler konusunda açıklama yaptı. Figen Yüksekdağ, HDP'nin barajı aşaması durumunda seçimin meşuiyetinin tartışılacağını ifade etti.

HDP'li Figen Yüksekdağ, genel seçim konusunda açıklama yaptı

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, 7 Haziran'da gerçekleştirilecek genel seçimler hakkında açıklamalarda bulundu. Figen Yüksekdağ açıklamalarında merak edilen sorulara yanıt verirken, HDP'nin seçim startejisi ve Kandil hakkında açıklamalarda bulundu. Ayrıca çözüm süreci hakkında da açıklama yaptı. İşte Habertürk Tv'de yayınlanan Türkiye'nin Nabzı programına konuk olan Figen Yüksekdağ'ın açıklamaları:

HDP'NİN '7 HAZİRAN' SINAVI

Türkiye halklarının HDP gibi partiye ihtiyacı olduğunu gördük. Bağımsız adaylarla seçime girmek yine bir sınırı tanımaktır. Direkt barajın kaldırılması için resmi bir teklifte bulunmadık. Siyasetin demokratikleşmesi odaklandığımız başlıklardan biri. Demokratik siyaset mecburiyet hali üzerinden tanımlanamaz.

HDP BARAJI AŞAMAZSA...

Yüzde 10 barajı nedeniyle en az 28 vekil AKP sıralarından otuyor. Yüzde 9,9'da kalsak bile AKP istediğini yapamayacaktır. HDP barajı aşamazsa seçimin meşruiyeti tartışılacaktır. Biz parlamentoda siyasete başlayan bir hareket değiliz. Biz parlamento dışı siyasete yeni alışmayacağız.

Örgütlü bir partiyiz, yaşamın tüm alanlarında varız. İktidar ile hiçbir uzlaşma, anlaşma yoktur.

SEÇİM İTTİFAKLARI

2015 seçimlerinden sonra yalanlayacağımız duruşlar partimize aykırı.

HANGİ İLDEN ADAY OLACAK?

Henüz netleşmedi, konuşmadık.

Kendimizi artık daha güçlü hissediyoruz. HDP gelişiyor ve Türkiye demokrasisi gelişiyor. Demokratik siyaset var olan yapının mutlak kabulü üzerinden yürümez. Her yasa meşrudur anlamına gelmez. Türkiye toplumu artık özgürleşmek istiyor.

ÇÖZÜM SÜRECİ

Çözüm süreci Türkiye'nin demokratikleşmesi sürecinin bir anahtarıdır.

HDP'NİN SEÇİM STRATEJİSİ

Parti olarak seçime girme kararının geri dönüşümü yok. Önceden daha bölgesel bir siyasetten söz ediyorduk. Kürt sorununu Türkiye toplumunun kabulüyle çözmek istiyoruz. Barış ancak eşitlik temelinde gerçekleşebilir. Demokrasi sadece Kürtlerin ihtiyacı değildir.

Demokrasiyi, emeği, sosyal hakları anlatacağız.

"KANDİL BİZİ İLGİLENDİRİYOR"

HDP kendini toplumun tüm yaşam alanlarında örgütlenmiş bir parti. Kandil siyasi yaşamın bir parçasıdır ama adaylarımızı belirlemez. HDP bağımsız duruşu olan, yönünü kendi tayin eden bir partidir. Kandil bizi ilgilendiriyor. Rojava'daki özgürlşme hareketei Kandil'den bağımsız düşünülemez. Kandil Türkiye'deki siyasi yaşamın bir parçasıdır.

Seçime parti olarak girme kararı bizim için netleşmiş bir güzargahtır. Siyasette iki kere iki her zaman dört etmez. CHP yanında AKP tabanından da bize oy geleceğine ilişkin veriler var. Cumhurbaşkanlığı seçiminde biz CHP'den de AKP'den de oy aldık. AKP'nin siyasi tabanı bölgede zayıflıyor. KADEP ve Azadi hareketi gibi kesimlerle ittifak halindeyiz.

Türkiye'nin kurucu güçlerini yeniden bir araya getirmek istiyoruz. AKP gelecek katkıyı gördüğü için silahsızlanmaya zorluyor.

HDP SİYASETİN NERESİNDE?

Sosyalizm programı ve iddiası Türkiye'de hep olmuştur. HDP'yi özgürlükçü, demokratik çoğulcu bir parti olarak tanımlıyoruz. HDP, demokratik sol çizgiyi geliştirmeye çalışan bir partidir. Genel bir tanım yapılacaksa demokratik sol denilebilir.

HDP dindar ve laik insanların bir arada olabileceğini göstermiştir. Sadece dediklerimizle değiş yaptıklarımızla da konuşuyoruz.

ÇÖZÜM SÜRECİ

Çözüm süreci çatışmanın acısını yaşamış tüm kesimler için başlamıştı. 2 yılda geri çekilme süreci başladı, gerilimi düşürme çabası verildi. 2 yıldır barışın tesis edilmesi için tek taraflı çaba harcanmıştır. Çözüm istiyorsanız çervece yasadan daha fazlasına ihtiyacınız vardır.

FIRAT YILMAZ ÇAKIROĞLU'NUN ÖLDÜRÜLMESİ

Yaşamını kaybeden gencin ailesine başsağlığı diliyorum. İlk başta yaptığımız açıklamada, şunu söyledik çok net bir provakasyondur. Bu provakasyonun arkasında siyasi iktidarın yönlendirmesi olduğunu düşünüyoruz. Bunu bir iddia olarak ortaya koyduk. İç Güvenlik Paketi'nin tartışıldığı günlerde oluyor. Yaşanan kutuplaşmanın çabasının bir yansımasıdır. Kamera kayıtlarını açıklayın diyoruz, kimse kulak vermiyor. 39 kamera var ama görüntü yok, faili bulunmalı ve cezalandırılmalı.

HDP'NİN SEÇİM STRATEJİSİ

Türkiye'de çözülmemiş bir kimlikler sorunu vardır. Stratejimizi toplumsal dinamiklere dayanan ittifaklar üzerine kurduk. Türkiye'nin her yerinden 550 aday göstereceğiz.

HDP ve MHP arasında çatışma ortamı yaratılmak isteniyor.

ÇÖZÜM SÜRECİ

Karanlık el devreye girmedikçe bölgede demokratik siyasetin önü açık. Krizlerin nedeni HDP'nin siyaset yapmasının önüne çıkarılan engeldir.

6-8 EKİM OLAYLARI

6-8 direnişi olmasaydı IŞİD Türkiye'nin komşusu olacaktı. Artık bu ülkede tek bir genç hayatını kaybetmesin.

KOBANİ'DE YAŞANANLAR

Kobani'de IŞİD karşısında ciddi kayıplar yaşandı. Peşmerge Kobani'ye geçti de ne oldu, hiçbir kriz yaşanmadı.

7 HAZİRAN SEÇİMLERİ

AKP ve CHP'den aday adaylığı için yapılan başvurular var.

ÇÖZÜM SÜRECİ

Öcalan'ın yapacağı çağrı için yapılması gerekenler var. Tarihsel sınırlarla süreci daraltmak istemiyoruz.

Müzakerenin başlaması için çatışmasızlık süreci hala geçerlidir. Öcalan'ın Kandil üzerindeki gücünü göstermesine gerek yok. Müzakereler için elverişli bir zemin zaten yaratılmıştır.

Hükümet seçim öncesinde PKK'ya çağrı yaptırmak istiyor.

Hakan Fidan'ın adaylığının süreçle ilgili olduğunu düşünmüyorum.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler