HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

HDP'li Milletvekili Baydemir hakkında dava açıldı

HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir hakkında "kamu çalışanına karşı görevinden dolayı hakaret etmek" suçlamasıyla başlatılan soruşturma tamamlandı.

Yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin Anayasa'da değişiklik yapılmasını öngören kanunun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından milletvekillerinin dosyaları incelemeye alındı.

Bu kapsamda Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca HDP Şanlıurfa Milletvekili Baydemir hakkında hazırlanan iddianame, 4. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, 4 yıl önce 7 kişilik düzenleme kurulunun Diyarbakır Valiliğine dilekçe göndererek "Özgür Yaşam İçin Vicdan Buluşması" adı altında açık hava toplantısı yapmak istedikleri ve bu doğrultuda terör örgütü PKK/KCK adına yayın yapan bazı sitelerde çağrıların bulunduğu anımsatıldı.

Diyarbakır Valiliğinin ise İstasyon Meydanı başta olmak üzere il merkezinde toplantı yapılabilecek tüm açık alanlarda 3 Kasım 2012'de gerçekleştirilmek istenen her türlü gösteri yürüyüşü, eylem ve etkinliklerin Valilik Makamının 1 Kasım 2012 tarih ve 2012/5629 sayılı kararıyla yasakladığı bildirilen iddianamede, kararın düzenleme başkanı Ahmet Gezen, düzenleme kurulu üyeleri ile BDP Diyarbakır il ve merkez ilçe teşkilatlarına tebliğ edildiği belirtildi.

Yasaklama kararına rağmen 3 Kasım 2012'de BDP il binası önünde, aralarında o dönemde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de bulunduğu 30 kişilik grubun araçlarına binerek Turgut Özal Bulvarı'nda yolu araç trafiğine kapattıkları ve oturma eylemi gerçekleştirdikleri vurgulanan iddianamede, şu ifadelere yer verildi:

"Gerekli ikazların yapılması ve kitlenin toplanmasına müsaade edilmemesi üzerine oturma eylemi sonlandırıldı. Aynı gün BDP Genel Başkanı ve milletvekillerinin de bulunduğu bir grubun Diyarbakır Valilik binası makam girişine giden kişiler arasında şüpheli Baydemir de bulunuyordu. Gruba milletvekili olan kişiler haricindeki diğer kişilerin bahçe dışına çıkmaları yönünde ikazların yapıldığı, bu ikazlara uymayarak bahçe dışına çıkmayan Baydemir, güvenlik güçlerine hitaben 'Allah belanızı versin, Allah belanızı versin, Allah belanızı versin, faşistler, Allah belanızı versin, Allah sizi yok etsin, şerefsizler, alçaklar, faşistler' şeklinde sözler söylemek suretiyle orada bulunan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret ettiği tespit edilmiştir."

İddianamede, olayın gerçekleşme şekli ile ilgili emniyet görevlileri tarafından alınan tutanağın imzalandığı ve emniyet personelinin Baydemir'den şikayetçi olduğu kaydedildi.

- Baydemir suçunu kabullenmişti

İddianamede, şüphelinin milletvekili seçilmeden önce savcılıkta, "O esnada kem sözler sarf ettiğim doğrudur." şeklinde suçunu ikrar eder mahiyetteki ifadesi de yer aldı.

Baydemir'in, yasama dokunulmazlığı kaldırıldıktan sonra yeniden ifadesinin alınması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına talimat yazıldığı bildirilen iddianamede, tebligata rağmen Baydemir'in ifade vermeye gitmediği kaydedildi.

Osman Baydemir'in, 26. dönem HDP Diyarbakır Milletvekili seçilmesi nedeniyle Cumhuriyet Başsavcılığınca Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğüne "yasama dokunulmazlığının" kaldırılması talebiyle fezleke gönderildiği hatırlatılan iddianamede, "6718 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un 1. maddesi ile Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına eklenen geçici 20. madde gereğince yasama dokunulmazlığı kaldırılarak soruşturma dosyasının Bakanlık vasıtasıyla gereğinin takdir ve ifası bakımından cumhuriyet başsavcılığına sunulduğu belirtildi.

- İstenilen ceza

İddianamede, HDP Şanlıurfa Milletvekili Baydemir'in "kamu çalışanına karşı görevinden dolayı hakaret" suçundan ceza artırımına gidilerek 1 yıl 9 aydan 3 yıl 6 aya kadar hapis cezasına mahkumiyeti halinde Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddesinde öngörülen hak yoksunluklarına hükmedilmesine karar verilmesi isteniyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler