HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

HDP milletvekili sürpriz adayı Hüda Kaya dikkat çekiyor

Genel Seçimleri öncesi siyasi partiler milletvekili adaylarını belirledi. Hüda Kaya, HDP İstanbul adayı oldu. İşte İstanbul 1. Bölge 2. Sıradan aday gösterilen Hüda Kaya'nın çarpıcı hikayesi...

HDP milletvekili sürpriz adayı Hüda Kaya dikkat çekiyor

7 Haziran'da gerçekleştirilecek 2015 Genel Seçimleri öncesi siyasi partiler milletvekili adaylarını belirlediler. HDP aday listelerinin açıklanmasının ardından listede sürpriz isimlerde yer aldı. Hüda Kaya bu isimlerin en dikkat çekenlerinden biri. Başörtüsü mücadelesinin öncü isimlerinden biri olan, 80 öncesinde ülkücü harekette yer alan Hüda Kaya'nın HDP'den aday olması dikkat çekti. Hüda Kaya, HDP'den İstanbul 1. Bölge 2. Sıra adayı oldu. Ayrıca halen Özgür Gündem Gazetesi'nde köşe yazarlığı yapmaktadır. İşte Hüda Kaya'nın hayatından kesitler...

[

**](https://www.mynet.com/hdp-milletvekili-adaylari-kesin-listeleri-milletvekili-secimleri-oncesi-belli-oldu-110101782996)

[

**](https://www.mynet.com/huda-kaya-mynet-ozel-haber-uzun-3320706-myvideo)

80 ÖNCESİ ÜLKÜCÜYDÜ

Muhafazakar entelijansiyasının tanınan ismi Kaya, 1980 öncesinde fikren ve fiilen sıkı bir ülkücü olarak kendisini tanımlamaktaydı. 18 yaşında ilk kez Kuran'ı ile tanışan Hüda Kaya, hayatına yeni bir yön çizmeye karar vererek,başörtüsü takmaya karar vermiştir.

Iraklı bir Türkiye vatandaşıyla evlenerek, üç kızı ve iki oğul annesi olur. 9 yıllık evliliğini sonlandıran Hüda Kaya, boşandıktan sonra Malatya'da yaşamaya başlar.

MALATYA'DA BAŞLAYAN AKTİVİZM

Malatya'da küçük bir dükkan sahibi olan Hüda Kaya, aynı zamanda şehirde tefsir çalışmaları ile ilgilenmiş, sosyal, kültürel ve temel insan hakları ile ilgili gönüllü hizmetlerde bulunmuş ve yerel radyo programları çalışmaları gerçekleştirmiştir.

Hüda Kaya, kendi yaşamının merkezine koyduğu siyasi ideali başörtüsü yasağı olarak tanımlamıştır. Bunu sadece bir inanç meselesi olarak değil, kadınların tercihine yönelik bir zincir olarak da görür. Bu yasak konusunda da çeşitli dergilerde yazılar yazmıştır.

HÜDA KAYA VE OĞLU DGM'DE YARGILANDI

28 Şubat geldiğinde ise Hüda Kaya'nın artık sözleri bitirilmek istendi. Malatya'da İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin başörütü yasağı eylemlerinde ön saflarda yerini alan Kaya, kendi yazdığı "Ulusal Bir Heyecan Gecesi ve Başörtüsü" başlıklı yazısına açılan dava yüzünden işinden evine dönerken sokakta gözaltına alınıp tutuklandı.

Bir gün sonra ise Malatya’nın Akpınar Meydanı'nda gözaltına alınan 13 yaşındaki oğlu Muhammed Cihad da tutuklandı. Düşünce suçu olarak bilinen 312. maddeden DGM’de yargılanan Hüda Kaya, 20 ay cezaevinde kaldı.

İDAM İSTEMİYLE YARGILANDI

Hapis günleri bittikten hemen sonra aktivizm günlerine geri dönen Hüda Kaya, başörütüsü yasağına karşı eylemlere katılmıştı. Bu eylemlerden birinde Malatya İHL son sınıf öğrencileri olan üç kızı da bulundu. 1999'da 16, 17 ve 18 yaşlarındaki kızlar terörle mücadele ekipleri tarafından okul basılarak gözaltına alındı ve Hüda Kaya bu sefer de 146. maddeden üç kızıyla birlikte idam istemiyle yargılandı. Bazılarından birlikte, bazılarından da ayrı ayrı üç kızı ile Hüda Kaya cezalar aldı.

DAVALAR YÜZÜNDEN TÜRKİYE'DEN PAKİSTAN'A KAÇAR

Cezaevi günleri ve yeniden yargılanmalar sebebiyle Malatya'daki tek geçim kaynağı olan küçük mağazasını kapatmak zorunda kalan Kaya, cezaevinden çıktıktan sonra Malatya'da kendilerine kiralık ev dahi verilmediğini gerçekleştirdiği bir röportajında belirtmiştir.

Mecburen İstanbul'a dönen ancak eski hükümlü olduğu için geçimini sağlayacak bir iş bulamayan Hüda Kaya'nın hakkında daha onlarca dava bulunmaktadır. Kızı İntisar’ın 312. maddeden yargılandığı bir davadan ceza alması üzerine ülkeyi terketmeye karar vererek Pakistan'a kaçan Hüda Kaya bir yıl Pakistan'da kaldıktan sonra İstanbul'a döner.

Hakkında açılan davalardan ötürü Ağrı ve Malatya cezaevlerinde yatan Hüda Kaya'nın tahliyesinden bir ay sonra birbiri ardına kızları da Akşehir ve Bandırma cezaevlerine gönderilir. Kızlarından Nurulhak, tahliye edildikten kısa bir süre sonra trafik kazasında yaşamını yitirmiştir.

KANDİL'E GİDEREK PKK İLE GÖRÜŞTÜ

Mazlum-Der'in ilk üyelerinden biri olan Hüda Kaya, başörtüsü için verdiği mücadelenin daha geniş bir hak ve özgürlük mücadalesinin parçası olduğunu tanımlamıştır. 2011'de oğlu Muhammed Cihad, bir PKK operasyonunda gözaltına alınıp tutuklanmıştır ve yargılamanın sonucunda da beraat etmesi üzerine Hüda Kaya, oğlu ile birlikte 2013 yılının Ramazan ayında, Kandil'e gitmiştir. PKK yöneticileriyle görüşürek, dağa çıkanların hikayelerini dinleyen Kaya, döndükten sonra izlenimlerini uzun bir yazı dizisi olarak kaleme alır. Hüda Kaya aynı zamanda Özgür Gündem gazetesinde de köşe yazarlığı yapmaktadır.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLERDE SUNUM YAPTI

Hüda Kaya, pek çok kadın platformunu kurdu ve aktif olarak çalıştı. Yurtiçi ve dışında kadın, Filistin, barış, inanç vb. konularda konferanslar veren Kaya, 2005'te Merve Kavakçı ile birlikte BM'de Türkiye'deki kılık kıyafet yasakları ve hak mücadelesi hakkında bir sunum yapmıştır.

Ürdün, Sudan, Pakistan, İran, Keşmir, Lübnan ve Filistin mülteci kamplarına giden Hüda Kaya, Kardelen Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneğini kurmuş ve halen başkanlık görevini yürütmektedir. Uluslararası Müslüman Kadınlar Birliği üyesi olan Hüda Kaya aynı zamanda Uluslarası Müslüman Kadınlar Birliği'nin Türkiye delegesidir.

Demokratik İslam Kongresi Şura Meclisi üyesi olan Hüda Kaya, HDP'de de iki dönemdir MYK üyeliğini yürütmüştür. 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri'nde de HDP İstanbul 1. Bölge 2. Sıradan Milletvekili adayıdır.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler