HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hollandalı gazeteci Gerdink, beraat etti

Hollandalı gazeteci Frederice Gerdink, Diyarbakır'da yargılandığı terör örgütü propagandası davasında beraat etti.

Hollandalı gazeteci Gerdink, beraat etti

Sosyal medyada paylaştığı haberlerinde terör örgütü propagandası yaptığı iddiasıyla, hakkında dava açılan Frederice Gerdink'in yargılanmasına Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Bugün görülen duruşmaya sanık Frederice Gerdink, avukatı Serhat Eren ve gazeteciler katıldı.

Duruşmada, ilk söz hakkı verilen savcı, geçen duruşmada açıkladığı esasa ilişkin görüşünü yinelediğini söyledi. Savcı, Gerdink hakkında verilen 1'den fazla kez, terör örgütü propagandası yaptığı gerekçesiyle dava açıldığını belirterek, "Davaya konu somut olayda, sanığın terör örgütünün üst düzey liderlerinden Cemil Bayık ile yaptığı röportajı ve bu hususta yaptığı haberleri Facebook sayfasında yayınlaması, gazetecilik faaliyetleri içerisinde değerlendirilmelidir. Yine sanığın Twitter hesabından yaptığı açıklamalar da 'Düşünce ve kanaat açıklaması' niteliğinde değerlendirilmelidir. Bu nedenle sanığın terör örgütü propagandasını yapması suçunun yasal unsurlarının oluşmadığı anlaşıldığından beraatine karar verilmesi talep olunur" dedi.

Sanık avukat Serhat Eren, mahkemenin vereceği kararın çok önemli olduğunu belirterek, "Bir insanın düşüncelerini ifade etmesine, haber vermesine ilişkin bir karardır. Müvekilim hiç bir şekilde şiddete çağrı veren, isyanı çağrıştıran bir çaba içinde olmamıştır" diye konuştu. Duruşmada son sözleri sorulan Frederice Gerdink ise beraatini talep ettiğini söyledi.

BAŞKAN MUHALEFET ŞERHİ KOYDU

Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, sanığın yöneltilen suçu işlediğinin sabit olmaması nedeniyle beraatine karar verdi.

Mahkeme Başkanı Melih Uçar'ın muhalefet şerhi nedeniyle beraat kararı, 1'e karşı 2 oyla, oy çokluğu ile alındı. Başkan Uçar, muhalefet şerhinde sanığın üzerine atılı, "Terör örgütü propagandası yapma eyleminin, sübut bulmuş olduğu kanaatiyle çoğunluğun beraat yönündeki görüşüne katılmıyorum" ifadelerini kullandı.

DHA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler