HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hükümetin adayı 3’üncü yedek oldu

Büyük mücadeleye sahne olan HSYK üyeliği için ilk tur seçimleri dün yapıldı.

Hükümetin adayı 3’üncü yedek oldu

Yargıtay’daki seçimlerde Cemaat’in desteklediği belirtilen listede yer alan 2 aday ile sosyal demokrat kökenli 1 aday, HSYK’ya asıl üye olarak seçildi.

Hükümetin desteklediği iddia edilen adaylardan ise sadece biri 3’üncü yedek olabildi. HSYK’nın Yargıtay kontenjanından gelen 3 asıl 3 yedek üyesinin seçimi dün yapıldı. 373 üyenin oy kullandığı seçimlerde 13 aday HSYK üyeliği için yarıştı. Seçim sonuçlarına göre Yargıtay 20’nci Hukuk Dairesi Üyesi Yakup Ata 201 oy, 18’inci Hukuk Dairesi Üyesi Mustafa Kemal Özçelik 193 oy ve 7’nci Ceza Dairesi Üyesi Kerim Tosun 196 oy alarak HSYK asıl üyesi oldu. HSYK yedek üyeliklerine ise 8’inci Hukuk Dairesi Üyesi Ali Eryılmaz 167 oy, Yargıtay 13’üncü Ceza Dairesi Üyesi Salih Sönmez 175 oy, 14’üncü Ceza Dairesi üyesi Alp Arslan da 156 oy alarak seçildi. Arslan’ın Yargıda Birlik Platformu’na yakın bir isim olduğu öne sürüldü.

KISMİ İTTİFAK

Yargıtay kulislerinde, hükümetin destekleği Yargıda Birlik Platformu adaylarına karşı olanların kısmi ittifak yaptıkları ve kazanan 3 üyenin bu ittifakın oyları sayesinde kazandığı iddia edildi. 12 Ekim’de yapılacak seçimlerde kürsü diye tabir edilen yerel mahkemelerde görev yapan hâkim ve savcılar arasından 10 asıl 6 yedek HSYK üyesi belirlenecek. Yargıtay’daki seçim sonuçlarının, 12 Ekim’de kürsü hâkim ve savcıları arasından yapılacak seçimleri etkileyebileceği öne sürülüyor.

DANIŞTAY ORTADA

Danıştay kontejanından HSYK üyeliği için 29 Eylül’de Danıştay’da da seçim yapılacak. 7 adayın yarışacağı seçimlerde, 2 asıl 2 yedek üye belirlenecek. Kulislerde Danıştay yarışının ortada olacağı yorumları yapılıyor. HSYK 22 üyeden oluşuyor. Adalet Bakanı ile Müsteşarı, tabii üye olarak görev yapıyor. 4 asıl üye Cumhurbaşkanı tarafından atanıyor. Türkiye Adalet Akademisi’nden de 1 üye geliyor. Söz konusu 7 üye hükümetle uyumlu çalışsa da HSYK Genel Kurulu’nda çoğunluğu sağlamak için Danıştay ile kürsü hâkim ve savcıları arasında yapılacak seçimlerde hükümetle uyumlu çalışacak en az 5 üyenin daha seçilmesi gerekiyor. (Hürriyet)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler