HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İBB alarm verdi, kar yağışı başladı

İstanbul'da bu geceden itibaren etkili olması beklenen kar yağışı bazı ilçelerde başladı.

İstanbul'da yarın öğleden sonra hava sıcaklığının hissedilir derecede azalacağı tahmin ediliyor. 1028 araç ve iş makinesi, 4 bin 815 personel ile karlı hava koşullarıyla mücadele edilecek. 209 bin ton tuz, 1.385 ton solüsyon depolandı.

İBB'den yapılan yazılı açıklamada, "Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve AKOM meteoroloji biriminin hava tahmin raporlarına göre; İstanbul bu gece yarısından sonra kar yağışı ve fırtınanın etkisi altına girecek. İstanbul'da yarın öğleden sonra hava sıcaklığının hissedilir derecede azalacağı tahmin ediliyor. Sabah ilk saatlerden itibaren rüzgarın 70-90 km/saat eseceği, yağışın karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacağı belirtildi" denildi.

KAR BAŞLADI

Kar alarmının ardından akşam saatlerinde İstanbul'un bazı ilçelerinde karla karışık yağmur ve kar yağışı başladı.

**5 günlük hava durumu için tıklayınız...

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan değerlendirmeye göre, yurdun batı bölgelerinde başlayan yağışların, bu gece saatlerinde Marmara ile Batı Karadeniz'in iç kesimlerinde karla karışık yağmur ve kar şekline dönüşeceği bekleniyor.

Kar yağışının Salı günü, Marmara, Batı Karadeniz, Kuzey Ege, Eskişehir ile Ankara'nın kuzey ilçelerinde, Çarşamba günü ise; karla karışık yağmur ve kar yağışlarının Marmara, Batı Karadeniz'in iç kesimleri, Kuzey ve İç Ege ile Eskişehir ve Isparta çevrelerinde görüleceği tahmin ediliyor.

Kocaeli'nde kar şehri beyazla KAPLADI

İstanbul'da bugün kuvvetli Lodos ile yağmur şeklinde devam eden yağışın, öğleden sonra Lodos'un Karayele dönmesiyle, hava sıcaklığının hissedilir derecede azalacağı ve yağışın yarın sabah ilk saatlerinden itibaren kuvvetli Poyraz'la birlikte karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacağı ve gün boyu etkisini sürdüreceği tahmin ediliyor. İstanbul'da kar yağışının, Çarşamba günü öğle saatlerinden itibaren tekrar karla karışık yağmur şekline dönüşmesi bekleniyor.

Yarın görülecek kar yağışlarının kuvvetli Poyraz fırtınası ile birlikte Marmara'nın güney ve doğusu (Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Bilecik, Yalova, Kocaeli ve Sakarya), Batı Karadeniz'in iç kesimleri (Bolu, Düzce, Karabük, Kastamonu ile Zonguldak, Bartın ve Sinop'un iç kesimleri ) ile Eskişehir ve Kütahya çevrelerinde yer yer yoğun olacağı tahmin ediliyor.

Meteoroloji, kuvvetli kar yağışı ve poyraz fırtınasının neden olabileceği, tipi şeklinde kar yağışı, kara, hava ve deniz ulaşımında aksamalar, buzlanma ve don olayı, çatı uçması, ağaç ve direklerin devrilmesi gibi olumsuzluklara karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmasını istedi.

İSTANBUL'DA KAR KÜREME ARAÇLARI HAREKETE GEÇTİ

AKŞAM saatlerinde yüzünü gösteren kar yağışı İstanbul'un çeşitli kesimlerinde aralıklarla devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait kar küreme araçları da, belirlenen noktalara konuşlandırılmak için harekete geçti.

İSTANBUL'DA HAVA BİR ANDA SOĞUYOR

Yapılan son tahminlere göre, pazartesi gününü 15 derece civarında geçirecek İstanbul'da salı ve çarşamba günü gündüz en yüksek hava sıcaklıkları 4 dereceye, Balıkesir'de 14'ten 2 dereceye, Bursa'da 13'den 2 dereceye, Yalova'da 12'den 2 dereceye, Çanakkale'de ise 16'dan 2 dereceye gerileyecek.

İBB'DE KAR MESAİSİ

İBB'den yapılan yazılı açıklamada, "Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve AKOM meteoroloji biriminin hava tahmin raporlarına göre; İstanbul bu gece yarısından sonra kar yağışı ve fırtınanın etkisi altına girecek.İstanbul'da yarın öğleden sonra hava sıcaklığının hissedilir derecede azalacağı tahmin ediliyor.Sabah ilk saatlerden itibaren rüzgarın 70-90 km/saat eseceği, yağışın karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacağı belirtildi" denildi.

"TUZ VE SOLÜSYON DEPOLANDI"

Açıklamada alınan önlemler de şöyle açıklandı:

"İstanbul Büyükşehir Belediyesi kış mevsimi hava koşullarıyla mücadele hazırlıkları çerçevesinde 80'i 1'inci öncelikli olmak üzere 308 güzergâhta yaklaşık 4 bin km uzunluğundaki yol ve meydanlarda kötü hava koşullarıyla mücadele çalışmaları tamamlandı.

Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Daire Başkanlığı ekipleri 2014-2015kış sezonu için aralarında Kar Kaplanının da olduğu 1028 araç ve iş makinesi, 4 bin 815 personel ile karlı hava koşullarıyla mücadele edecek.İstanbul Büyükşehir Belediyesi depolarında 209 bin ton tuz hazır bekletiliyor.İlçe Belediyelerine ihtiyaçları durumunda tuz takviyesi yapılacak.64 ayrı noktada ise 1.385 ton solüsyon depolandı.İhtiyaç halinde ise saatte 25 ton kapasiteli solüsyon tesislerinde üretim yapılacak.İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı tüm birimler ile ihtiyaç halinde hizmet veren şirketlerdenaraç ve personel desteği sağlanacak."

"İFTAİYEDEN 1058 PERSONEL"

"AKOM Koordinasyonunda yürütülecek çalışmalara İtfaiye, 45 adet (Hızır güç) 6*6*6 Afet Müdahale ve Kurtarma Aracı ve 1.058 Personeli ile katılacak.Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı; Kadıköy, Taksim, Saraçhane, Yenikapı, Eminönü, Üsküdar, Ümraniye, Beykoz, Göztepe, Kartal Meydanlarında; 223 Personel ve 38 araç ile kış mücadele çalışmaları yapacak.

Atık Yönetimi Müdürlüğü; 613 Durak, 207 Üst ve Alt Geçit, 7 Çöp Aktarma İstasyonu, işleme tesisleri, depo sahası yollarında 616 Personel ve 71 araç ile görev yapacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan 147 Traktör kar kürüme ekibi muhtarların sorumluluğunda kendi köy yollarını açmak için görev bölümü yaptı."

"METROBÜS YOLU SÜREKLİ ULAŞIMA AÇIK BULUNDURULACAK"

"AKOM'da Zabıta Daire Başkanlığı, İSKİ, İETT, İGDAŞ, İSFALT, Trafik Müdürlüğü, Sağlık Daire Başkanlığı, Beyaz Masa, BEDAŞ, AYEDAŞ, Karayolları, Emniyet Müdürlüğüyetkilileri de görev yapacak.

Olumsuz hava koşullarıyla ilgili çalışmalar için istanbul 9 bölgeye ayrıldı

1. BÖLGE: Bağcılar, Bayrampaşa, Esenler, Eyüp,Fatih,Güngören,Zeytinburnu

2. BÖLGE: Avcılar, Bakırköy, Bahçelievler, K.Çekmece, B.Çekmece, Başakşehir, Beylikdüzü, Esenyurt

3. BÖLGE: Beşiktaş, Beyoğlu, Kâğıthane, Şişli, Sarıyer,

4. BÖLGE: Gaziosmanpaşa, Arnavut köy, Sultangazi, Çatalca,Eyüp

5. BÖLGE: Çatalca, Silivri, B.Çekmece

6. BÖLGE: Kadıköy, Maltepe, Ümraniye, Üsküdar, Ataşehir

7. BÖLGE: Sancaktepe, Adalar, Kartal, Pendik, Sultanbeyli, Tuzla

8. BÖLGE: Beykoz, Çekmeköy, Sancaktepe

9. BÖLGE: Şile, Çekmeköy

Ana arterlerde 28 ayrı noktaya yerleştirilen BEUS (Buzlanma erken uyarı sistemi) ile buzlanma noktaları 3 saat önceden tespit edilecek.Ekipler 30 dakika ara ile belirtilen yerlerde kürüme ve tuzlama çalışması yapılacak.52 km uzunluğundaki metrobüs yolu sürekli ulaşıma açık bulundurulacak. Kritik kavşaklarda 50 adet kurtarıcı ve çekici 24 saat esasına göre yolda kalmalar ve kazalara karşı hazır bekletilecek"

LODOS HAYATI FELÇ ETTİ

Sabah saatlerinden başlayan lodos ve sağanak yağış hayatı olumsuz etkiliyor. Bazı vapur ve uçak seferleri iptal edilirken, Söğütlüçeşme'de köprünün korkulukları rüzgar nedeniyle çöktü.

SEFERLER YENİDEN BAŞLADI

İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren etkili olan lodos nedeniyle aksayan Şehir Hatları seferleri yeniden başladı.

İstanbul Şehir Hatları'nın internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, iptal edilen vapur seferleri lodosun etkisini yitirmesiyle normale döndü.

Açıklamada, "Şiddetli lodos nedeniyle bu sabahtan itibaren yapılamayan Kadıköy-Kabataş seferleri 14.30, Üsküdar-Beşiktaş seferlerimiz ise 15.00 itibarıyla karşılıklı olarak yapılmaya başlanmıştır" ifadelerine yer verildi.

Öte yandan, Büyükada-Heybeliada-Burgazada-Kınalıada-Kadıköy-Kabataş seferleri de 15.00 itibarıyla başladı.

Öte yandan, sabahın erken saatlerinde hızı zaman zaman saatte 40 kilometreyi bulan rüzgar nedeniyle Bakırköy, Zeytinburnu ve Fatih ilçelerinde yüksekliği 2 metreyi bulan dalgalar sahil şeridini dövdü. Şiddetli rüzgar nedeniyle bazı ağaçlar devrildi.

İDO'dan yılbaşına özel sefer değişiklikleri

Yılbaşı tatili dolayısıyla yolcu ve araç yoğunluğunun az olmasına bağlı olarak, 1 Ocak 2015 Perşembe günü sabah saatlerindeki seferlerde değişik yapıldı.

Dış hatlarda, 07.30'daki Yenikapı-Bursa-Yenikapı hızlı feribot seferleri 15.00'de, 07.00'deki Yenikapı-Bandırma hızlı feribot seferi 12.30'da, 07.30'daki Bandırma-Yenikapı-Bostancı deniz otobüsü, 12.30'da gerçekleştirilecek.

Yılın ilk günü, 07.15'deki Yalova-Yenikapı, 08.15'deki Yenikapı-Yalova ile 07.00'deki Pendik-Yalova-Yalova-Pendik hızlı feribot seferleri karşılıklı olarak iptal edildi.

Kadıköy-Yenikapı-Bursa deniz otobüsü hattında ise 09.00'da Bursa/Yenikapı-Kadıköy, 18.40'da Kadıköy-Yenikapı/Bursa deniz otobüsü seferleri yapılacak.

Ayrıca Kadıköy-Yenikapı-Armutlu Tatil Köyü-Armutlu-Bursa (Güzelyalı) ve Kartal-Yalova hatlarında "haftasonu" ve "tatil günleri" tarifesi, Sirkeci-Harem araba vapuru hattında da "pazar" ve "tatil günleri", deniz otobüsü iç hatlarda ise "haftasonu" ve "tatil günleri" tarifesi uygulanacak.

LODOS NEDENİYLE THY'NİN BAZI SEFERLERİ İPTAL

THY, resmi internet sitesi üzerinden yaptığı bir duyuru ile lodos fırtınası nedeniyle iç hatlar ve dış hatlarda bazı seferlerin iptal edildiğini duyurdu. Sefer iptallerinin kuvvetli lodos nedeniyle yapıldığı belirtilen duyuru şöyle:

“Değerli yolcularımız, 29.12.2014 tarihinde, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yaşanacak kuvvetli fırtına şiddetindeki lodos nedeniyle, olası kapasite azaltılması doğrultusunda, aşağıdaki seferlerimiz iptal edilmiştir.

"Yolcularımızın seyahatlerinden önce uçuşlarıyla ilgili son durumu www.thy.com adresinden veya 444 0 849 numaralı çağrı merkezimizden öğrenmelerini rica ederiz.

İptal edilen seferler şöyle:

THY lodos nedeniyle iç hatlarda; İstanbul’dan Antalya’ya sabah 06.20’de kalkacak TK-2408 sefer ile, karşılığı olan ve Antalya’dan 08.20’de kalkacak TK-2409 sefer sayılı uçaklar. Ayrıca İstanbul’dan Ankara’ya saat 17.00’de kalkacak TK-2166 sefer ile, karşılığı olan ve saat 19.00’da Ankara’dan İstanbul’a kalkacak TK-2167 sefer sayılı uçaklar.

Dış Hatlarda ise; Saat 09.20’de İstanbul’dan Tel Aviv’e kalkacak TK-794 sefer ile, karşılığı olan Tel Aviv’den İstanbul’a 12.30’da kalkacak TK-795 sefer sayılı uçaklar. İstanbul’dan Zagreb’e saat 10.10’da kalkacak olan TK-1053 sefer ile karşılığı olan TK-1054 sefer sayılı Zagreb- İstanbul uçağı ve İstanbul’dan Budapeşte’ye saat 11.55’de kalkacak olan TK-1033 sefer ile karşılığı olan TK-1034 sefer sayılı Budapeşte- İstanbul seferleri iptal edilmiştir.”

BEYKOZ'DA LODOS TEKNE BATIRDI

Beykoz'da lodos nedeniyle kıyıya bağlı bulunan 9 metrelik gezi teknesi battı.
Beykoz Yalıköy sahilinde Gökhan Akgün'e ait "Lobster" tipi 9 metrelik tekne fırtına nedeniyle arka kısmından yarıya kadar suya gömüldü. Sahilde bağlı bulunan balıkçı tekneleri fırtına nedeniyle zarar gördü. Çevredeki diğer teknelerin de batma tehlikesine karşı ise önlem alındı.
Arkadaşının teknesi olduğunu söyleyen bir vatandaş, "Tekne sabah suyun üzerindeydi. Bozan havayla birlikte battı" dedi.

ÇATI UÇTU

Beykoz'da etkili olan lodos , bir apartmanın çatısının uçmasına neden oldu.
Çavuşbaşı demokrasi Caddesi’nde 5 katlı bir apartmanın çatısı, yan binanın bahçesine uçtu. Apartman sakinleri ve belediye ekipleri, çatı enkazının altında herhangi bir kişinin olup olmadığını araştırdı. Yapılan araştırmada kimsenin olmadığı belirlendi.

ÇANAKKALE’DE FERİBOT SEFERLERİ BAŞLADI

Çanakkale'deki kuvvetli lodos sebebiyle iptal edilen Gelibolu-Lapseki hattındaki araba vapuru seferleri rüzgarın hızını azaltmasının ardından yeniden başladı. Çanakkale-Eceabat, Çanakkale-Kilitbahir seferleri ise normal olarak devam ederken, "Gökçeada-1" feribotunun saat 19.00'da Çanakkale'den Gökçeada'ya sefer yapacağı belirtildi.

UÇAK SEFERLERİNİ DE ETKİLEDİ

Kentteki hava ulaşımı da lodostan nasibini aldı. Ankara'dan Çanakkale'ye 08.30 yapılması planlanan uçak seferinin de hava muhalefeti nedeniyle iptal edildiği kaydedildi. Ayrıca saat 10.20 Çanakkale'den Ankara'ya yapılacak sefer de yapılamadı.

PANOLAR DEVRİLDİ

Öte yandan; kent merkezinde de rüzgar etkisini hissettirdi. Bazı panolar, lodos nedeniyle yerinden çıkarak araçların üzerine devrildi. Refüjlerdeki genç ağaçlar ile bunları sabitleyen tahta parçalarının da rüzgarın etsiyle yan yattığı görüldü.

FIRTINADA SÜRÜKLENEN GEMİ ÇANAKKALE'DE KARAYA OTURDU

Çanakkale'de, Kuzey Ege Denizi Bozcaada açıklarında bir süredir evrakları eksik olduğu için demirde bekletilen 'Mercy God' adlı soğan yüklü gemi, lodos fırtınası nedeniyle demir tarayınca (çıpanın deniz dibinde sürüklenmesi) sahile sürüklendi. Gemi, sahile 30 metre kala karaya otururken, mahsur kalan 5 personel Sahil Güvenlik ekiplerince kurtarıldı.

Kuzey Ege Denizi'nde gece etkisini arttıran lodos, saatteki hızı 80 kilometreye ulaşarak fırtınaya döndü. Bozcaada açıklarında bir süredir evrakları eksik olduğu için demirde bekletilen, 88 metre uzunluğundaki, Sierra Leone bayraklı, 'Mercy God' adlı soğan yüklü gemi, fırtına nedeniyle bugün saat 02.00 sıralarında demir tarayarak Ayazma Plajı'na 30 metre mesafede karaya oturdu. Mısırlı olduğu öğrenilen 5 personel gemide mahsur kaldı. Fırtınanın etkisiyle dört metreye ulaşan dalgalar nedeniyle bir süre bölgeye herhangi bir kurtarma aracı gidemedi. Havanın aydınlanmaya başlamasıyla birlikte Çanakkale Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı ekipleri kurtarma çalışması başlattı. Kıyıdan suya girip halat merdiven yöntemiyle gemiye ulaşan ekipler, mahsur kalan 5 personeli bellerine ip bağlayarak sırayla kurtardı. Gemi personelinin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Yetkililerden, şu an güney yönlü esen kuvvetli rüzgarın öğleden sonra kuzeye dönmesinin beklendiğini ve bundan sonra geminin sorvey kontrolünden geçirilerek kurtarma çalışmasına başlanacağı öğrenildi.

Öte yandan aynı geminin, geçen 28 Eylül'de, Ege Denizi Yeniköy Mevkii'nde bir kez daha karaya oturduğu öğrenildi.

SOBADAN SIZAN GAZDAN 27 KİŞİ ZEHİRLENDİ

Bursa’da hızı saatte 70 kilometreyi bulan lodosun etkisiyle sobaların bacalarından çıkamayıp evlere sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen 27 kişi hastanelere kaldırıldı. Şiddetli lodos, kent merkezinde ağaçların devrilmesine neden oldu.

Bursa’da dün akşamdan beri etkili olan şiddetli lodos hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Merkez Yıldırım ve Osmangazi İlçelerinde lodosun etkisiyle sobaların bacalarından çıkamayıp evlere sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen 27 kişi hastanelik oldu. karbonmonoksit gazından zehirlendi. Tedavi altına alınanların hayati tehlikelerinin bulunmadığı bildirildi.

Bu arada, şiddetli lodosun etkisiyle kent merkezinde ağaçlar yola devrildi. Erikli Mahallesi Eflak Caddesi’nde yola devrilen bir ağaç Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler ekiplerince kesilerek kaldırıldı.

METEOROLOJİ; BATI KARADENİZ, MARMARA VE KUZEY EGE BÖLGELERİ İÇİN TAM FIRTINA UYARISI YAPTI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü; Batı Karadeniz, Marmara ve Kuzey Ege bölgeleri için tam fırtına uyarısı yaptı. Marmara Bölgesi'nde salı gününden itibaren kuvvetli fırtına beklendiğini belirten Meteoroloji, açıklamasında "Marmara, 30.12.2014 Salı günü sabah saatlerinden itibaren kuzeydoğudan 7 ila 9 kuvvetinde (75-90 km/s) kuvvetli fırtına bekleniyor. Çarşamba günü (31.12.2014) ilk saatlerde kuzeydoğudan 8 ila 10 kuvvetinde tam fırtınaya (80-100 km/s) dönüşecek olan rüzgar, Perşembe günü (01.01.2015) akşam saatlerinde etkisini azaltacak" ifadelerini kullandı.

"BATI KARADENİZ'DE TAM FIRTINA BEKLENİYOR"

Kuzey Ege için Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada ise salı günü etkili olması beklenen fırtınanın cuma günü etkisini azaltacağı kaydedilerek "Kuzey Ege, 30.12.2014 Salı günü sabah saatlerinden itibaren kuzeydoğudan 6 ila 8 kuvvetinde (60-75 km/s) fırtına bekleniyor. Aynı gün (30.12.2014) akşam saatlerinde kuzeydoğudan 8 ila 10 kuvvetinde tam fırtınaya (80-100 km/s) dönüşecek olan rüzgar, Cuma günü (02.01.2015) sabah saatlerinde etkisini azaltacak" denildi. Batı Karadeniz Bölgesi'nde de tam fırtına uyarısında bulunan Meteoroloji, açıklamasında "Batı Karadeniz, 31.12.2014 Çarşamba günü sabah saatlerinden itibaren kuzeydoğudan 8 ila 10 kuvvetinde (80-100 km/s) tam fırtına bekleniyor. Tam fırtına Perşembe günü (01.01.2015) akşam saatlerinde etkisini azaltacak" dedi. Meteoroloji, ayrıca fırtına nedeni ile ulaşımda aksamalar gibi oluşması muhtemel risklere dikkat edilmesi konusunda da uyarı yaptı.

İGDAŞ lodosa karşı uyarı yayınladı

Evlerin pencerelerine takılan menfezlerin kapatılmaması gerektiği belirtilen açıklama şöyle:

"Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre İstanbul genelinde kuvvetli lodos etkili olmaktadır. Rüzgarın etkisi ile oluşabilecek baca gazı (karbonmonoksit) zehirlenmelerine karşı bacalı doğalgaz cihazı kullanıcılarının, cihazlarını kullanırken dikkatli olmaları gerekmektedir. Bacaların sızdırmazlığı ve çekişi mutlaka kontrol ettirilmelidir.

Ayrıca vatandaşlarımızın kombi, soba, şofben gibi yakıcı cihazların bulunduğu mekanda yatmamaları da önem arz etmektedir. Cihazların bulunduğu mekandaki hava alışverişini sağlayan menfezlerin de kesinlikle kapatılmaması gerekmektedir.

Vatandaşlarımızın bu konuda gereken hassasiyeti göstermelerini bekler, sağlıklı ve konforlu günler dileriz."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler