HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İçişleri - Adalet Bakanlarından Tahir Elçi açıklaması

Diyarbakır'da Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesinin ardından İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ortak bir basın açıklaması yaptı.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Diyarbakır'daki terör saldırıyla ilgili 4 müfettiş görevlendirdiğini belirterek, "Olay kesinlikle bütün yönleriyle açıklığa kavuşturulacaktır. Saldırı milletimizin birliği ve bütünlüğüne yöneliktir" dedi.

İçişleri Bakanı Ala ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanlığında Diyarbakır'daki terör saldırısına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ala, bugün saat 11.00 sıralarında Sur ilçesinde Diyarbakır Barosunca düzenlenen basın açıklaması sırasında, bir araç içerisinden güvenlik görevlilerine silahlı saldırıda bulunulduğunu belirtti.

Saldırı sonucu bir polis memurunun şehit olduğu, biri ağır olmak üzere 2 polisin yaralandığını bildiren Ala, çıkan çatışmada Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin hayatını kaybettiğini, bir basın mensubunun da yaralandığını söyledi.

Şehit polise ve Elçi'ye Allah'tan rahmet dileyen Ala, yaralı polislere ve basın mensubuna acil şifalar diledi.

Olayı bütün yönleriyle incelemek üzere ikisi mülkiye başmüfettişi, ikisi polis müfettişi olmak üzere 4 müfettiş görevlendirdiğini açıklayan Ala, "Olay kesinlikle bütün yönleriyle açıklığa kavuşturulacaktır. Saldırı milletimizin birliği ve bütünlüğüne yöneliktir. Olay yerinde her türlü güvenlik tedbiri şu an itibarıyla alınmıştır. Tekrar milletimize başsağlığı diliyorum" ifadelerini kullandı.

"Kirli ve yanlış bilgiler üzerinden değerlendirme yapmak yanlışa düşürecektir"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da terör saldırısı sonucu başlayan çatışmada şehit olan polise Allah'tan rahmet dileyerek, "Ailesine ve emniyet camiasına başsağlığı diliyorum. Çatışma sırasında hayatını kaybeden Diyarbakır Baro Başkanı merhum Tahir Elçi'ye de Allah'tan rahmet diliyorum. Ailesine, Türkiye Barolar Birliğine ve hukuk camiamıza da başsağlığı ve sabır diliyorum" dedi.

Olayla ilgili adli ve idari tahkikatın bütün yönleriyle sürdürüldüğünü belirten Bozdağ, "Şu anda adli tıp kurumu yetkililerince, merhum baro başkanının ailesinin temsilcileri, Diyarbakır Barosunun temsilcilerinin bulunduğu ortamda otopsi işlemleri devam etmektedir. Olay yeri incelemesi ve diğer delillerin toplanması büyük bir titizlik içerisinde Diyarbakır Barosunun temsilcilerinin bulunduğu bir biçimde yürütülmektedir. Dileğimiz olayın bütün boyutlarıyla kısa sürede aydınlatılmasıdır" diye konuştu.

Adli ve idari soruşturmanın sonuçlarını beklemek ve değerlendirmeleri buna göre yapmak gerektiğini vurgulayan Bozdağ, şunları kaydetti:

"Bu süreç içerisinde sosyal medyada, başka alanlarda kirli ve yanlış bilgiler üzerinden değerlendirme yapmak hepimizi yanlışa düşürecektir. Bu hadise hepimizi üzmüştür. Türkiye'nin her yerinde yaşayan insanları üzmüştür. Çünkü bu saldırı sadece polisimize dönük, baro başkanımıza dönük bir saldırı değil esasında Türkiye'ye dönük bir saldırıdır. Milletimizin birliğine ve dirliğine dönük bir saldırıdır. Bu tür saldırılar karşısında her zaman olduğu gibi birliğimize, dirliğimize sahip çıkmalı ve bu konuda soruşturma yapan ve görev yapanlara güvenmeliyiz. İnşallah yakında bütün boyutlarıyla konu aydınlatılacaktır."

Davutoğlu: 'Faili meçhullere izin vermeyiz'

Bu olay mutlak surette aydınlatılacak, bizim dönemimizde faili meçhullere izin vermeyiz
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Diyarbakır'da çıkan çatışmada Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesi hakkında "Bu olay mutlak surette aydınlatılacak, bizim dönemimizde faili meçhullere izin vermeyiz. 2 ihtimal var. Birisi bir suikast gerçekleşmiş olması. Böyle bir durum varsa ortaya çıkartılır. Hedef sadece Tahir Elçi değil, Türkiye'dir" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanması hakkında "Bu hukuki bir süreçtir. Herhangi bir şekilde hükümetimizin, yürütmenin müdahil olduğu bir konu değil. Basın özgürlüğü esastır. Devlet sırlarını ifşa ve bu çerçevede yapılan faaliyetlerin hukuk sistemi içinde suç teşkil etmesi söz konusu. Hükmü verecek olan bağımsız yargıdır" dedi.

NUMAN KURTULMUŞ'TAN AÇIKLAMA

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Diyarbakır'da yaşanan saldırı sonucu Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesi ve bir polisin şehit ilgili yaptığı açıklamada, "Bugün hunharca bir suikastle katledilen Sayın Elçi'ye ve Şehit Polisimize Allah'tan rahmet dilerim" dedi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Diyarbakır'da yaşanan saldırı sonucu Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesi ve bir polisin şehit edilmesiyle ilgiliaçıklama yaptı. Kurtulmuş, "Bugün hunharca bir suikastle katledilen Diyarbakır Baro Başkanı Sayın Tahir Elçi'ye ve Şehit Polisimize Allah'tan rahmet dilerim. Merhumların ailesine ve yakınlarına Rabbim sabırlar versin" dedi.

KILIÇDAROĞLU: O GÜÇLER HESAP VERMELİ

Diyarbakır Baro Başkanı Elçi'nin öldürülmesi olayı ile ilgili konuşan CHP Lideri Kılıçdaroğlu: "Çatışma istemiyoruz" diye haykırmanın karşılığı ölüm olmamalıydı. Tahir Elçi'yi ve polisimizi katleden güçler hesap vermelidir" dedi.

HDP: LANETLİYORUZ - KÜRKÇÜ: HEDEF OYDU

HDP'li Kürkçü: Olay çatışma değil. Tahir Elçi doğrudan hedef alındı.

HDP, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesine "şiddetle kınıyoruz ve lanetliyoruz" diyerek tepki gösterdi. HDK Eş Başkanı ve HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesini "siyasi cinayet" olarak nitelendirdi.

HDP tarafından yapılan yazılı açıklamada, şöyle denildi;

"Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin, basın açıklaması yaptığı sırada bir suikast yoluyla katledilmesini şiddetle kınıyoruz ve lanetliyoruz.
Tahir Elçi, Özel Harekat Timlerinin, Sur ilçesinde halka yönelik saldırıyı yapanların tahrip ettikleri 1500 yılında yapılmış olan 4 Ayaklı Minare’nin bir insanlık mirası olduğunu anlatırken katledildi.

'HEDEF İLAN EDİLMİŞTİ'

Diyarbakır ve Türkiye halkları bir akil insanı, bir hukuk insanını, adalet ve barış için, eşitlik ve özgürlük için yılmadan mücadele eden çok değerli bir insanı yitirdi. Tahir Elçi’ye Allah’tan rahmet, ailesine, tüm yakınlarına ve halklarımıza başsağlığı diliyoruz.

Tahir Elçi, AKP iktidarı tarafından, onların medyası aracılığıyla hedef ilan edilen bir kişi oldu ve hakkında linç kampanyası yürütüldü. Saray’ın ve iktidarın oyuncağı haline gelmiş olan kimi yargı mensupları Elçi’yi gözaltına alıp tutuklamaya çalıştılar ve bundan hukuk adına zerre kadar utanç duymadılar. Elçi’nin fikirleri ve mücadelesi ile baş edemeyen insanlık düşmanları onu öldürerek susturmayı seçtiler.

Saray ve AKP hükümetlerinin savaş politikaları, kullandıkları devlet şiddeti, saldırgan dilleri ve üslupları, dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen keyfi, hukuk ve insanlık dışı sokağa çıkma yasakları, sivillere yönelik saldırı ve katliamlar, Suriye'deki iç savaşta El Kaide türevi IŞİD ve benzeri örgütlerin destekçisi olma politikaları bu suikastın nedenlerindendir.

'BAĞLANTILARI ORTAYA ÇIKARILSIN'

Bu alçakça saldırının sorumluları ve bunların bağlantıları acilen ortaya çıkartılmalıdır.

Planlı bir suikastla Tahir Elçi’nin şahsında hukuk ve adalet mücadelesi hedef alındı. Hukuk ve adalet mücadelesini Tahir Elçi’nin bıraktığı yerden sürdürecek binlerce Tahir Elçi bugünden tezi yok, çalışmalarına devam edecek. Eşitlik, adalet, demokrasi, barış ve özgürlük mücadelesi verenleri tutuklasanız da, vurdursanız da sonuç alamayacaksınız. Uğursuz planlarınız asla başarıyla sonuçlanmayacak.

Bu suikast karşısında Türkiye’nin tüm demokrasi ve barış güçlerini, vicdan sahibi yurttaşlarını, meslek örgütlerini ve sivil toplum kuruluşlarını, siyasi partilerini seslerini yükseltmeye, demokratik tepkilerini göstermeye çağırıyoruz."

ELÇİ DOĞRUDAN HEDEF ALINDI

HDK Eş Başkanı ve HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesini "siyasi cinayet" olarak nitelendirdi.

Tahir Elçi'nin "bir çatışmanın ortasında kalmadığını, hedef alınarak öldürüldüğünü" söyleyen Kürkçü, cinayetin faili olarak da "gladyo"yu işaret etti.

Erdoğan: Tahir Elçi'ye Allah'tan rahmet diliyorum

​ Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Balıkesir’de toplu açılış töreninde konuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesi hakkında 'Sayın Elçi'ye ve şehit polisimize Allah'tan rahmet diliyorum, bu olay Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlığının ne kadar doğru olduğunu göstermiştir.' dedi. **"BU OLAY TÜRKİYE'NİN TERÖRLE MÜCADELEDEKİ KARARLIĞININ NE KADAR DOĞRU OLDUĞUNU GÖSTERMİŞTİR"** Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Burhaniye Pelitköy Ticaret Odası Özel Eğitim Uygulama Merkezi ve Özel Eğitim İş Okulu ile yapımı tamamlanan tesislerin hizmete alım törenine katıldı. Burada hitap eden Erdoğan, "Az önce Diyarbakır'da yaşanan bir çatışmada Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldüğünü, bir polisimizin de şehit olduğunu öğrendim. Sayın Elçi'ye ve şehit polisimize Allah'tan rahmet, yaralılara şifa diliyorum. Bu olay Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlığının ne kadar doğru olduğunu göstermiştir" dedi. **TAHİR ELÇİ'NİN SON GÖRÜNTÜLERİ**
​ **"BU MÜCADELEYİ SONUNA KADAR SÜRDÜRECEĞİZ, YILMAK YOK"** Sözlerinin başında Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi Balıkçılarbaşı bölgesinde çıkan çatışmada Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesi hakkında konuşan Erdoğan, "Bir üzüntümü ifade etmek istiyorum. Az önce Diyarbakır'da yaşanan bir çatışmada Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldüğünü, bir polisimizin de şehit olduğunu öğrendim. Ayrıca polislerden ve gazetecilerden yaralananlar var. Sayın Elçi'ye ve şehit polisimize Allah'tan rahmet, yaralılara şifa diliyorum. Bu olay Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlığının ne kadar doğru olduğunu göstermiştir. Bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Buradan durmak yok, yılmak yok. Aynı kararlılıkla buna devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. **"KORKUNÇ BİR KAYIP"** Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesine, ABD Büyükelçiliği, "Cesur bir insan hakları savunucusu olan Tahir Elçi’nin trajik ölümünün şokunu yaşıyoruz" dedi. İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, "şok oldum" diye tepki verdi. ABD Ankara Büyükelçiliği tarafından, Diyarbakır'da çıkan çatışmada Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesi hakkında "Cesur bir insan hakları savunucusu olan Tahir Elçi’nin trajik ölümünün şokunu yaşıyoruz. Elçi’nin ve hayatını kaybeden polis memurunun ailelerine ve tüm Türkiye’ye başsağlığı diliyoruz. Korkunç bir kayıp" açıklamasında bulunuldu. **İNGİLTERE BÜYÜKELÇİSİ: ARKADAŞIM ÖLDÜRÜLDÜ, ŞOK OLDUM** Tahir Elçi'den "Arkadaşım" diyerek bahseden İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, Twitter'da paylaştığı mesajda, "Arkadaşım Tahir Elçi'nin öldürülmesinden şok oldum ve çok üzüldüm. İyi ve cesur bir adam öldürüldü. Kendisi, onlarca yıldır insan hakları savunuculuğu yapıyordu ifadesini kullandı. > **TAHİR ELÇİ KİMDİR** > > ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/1476439/640xauto.jpg) > > Tahir Elçi 1966 yılında Cizre’de dünyaya geldi,ilk ve orta öğrenimini aynı yerde tamamladı. 1991 yılında D.Ü.Hukuk Fakültesinden mezun oldu. 1992 yılından beri Diyarbakır’da serbest avukatlık yaptı,mesleki faaliyetleri ceza ve insan hakları hukuku alanında yoğunlaştı. > > Kamuoyu gündeminde de kalmış bir çok davada mağdurları yurt içindeki mahkemeler ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) önünde temsil etti. Tahir Elçi Almanya’da bulunan Avrupa Hukuku Akademisinde (ERA) uluslar arası ceza hukuku ve ceza yargılaması eğitimi gördü, bir çok ulusal ve uluslar arası toplantı ve konferansa konuşmacı olarak yer almış, tebliğ sundu. > > Tahir Elçi 1998 yılından beri staj eğitimi ve meslek içi eğitimlerde ceza ve insan hakları hukuku alanında seminerler verdi. 1998-2006 yılları arasında Diyarbakır Barosunda yöneticilik yaptı. Halen Türkiye Barolar Birliği (TBB) İnsan Hakları Merkezi Bilim Danışma Kurulu üyesi de olan Tahir Elçi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Kurucular Kurulu üyesi ve bir çok sivil toplum örgütünün kuruluşu ve çalışmalarında yer aldı. Tahir Elçi, evli ve iki çocuk babasıydı.
Mynet Youtube

En Çok Aranan Haberler