HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İçişleri Bakanı Efkan Ala: Bursa'daki PKK, Gaziantep'teki IŞİD

Efkan Ala, Bursa'daki saldırıyı gerçekleştiren kişinin, PKK'ya üye Eser Çali olduğunu, Gaziantep saldırısını gerçekleştiren teröristin ise IŞİD'le bağlantısı olduğunu açıkladı

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Bursa'daki canlı bombanın Eser Çali olduğunu açıkladı.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, TBMM'de Bursa'daki canlı bomba saldırısını gerçekleştiren kişinin kimliğinin tespit edildiğini açıkladı. Efkan Ala, canlı bombanın kimliğinin 1992 doğumlu Iğdır'ın Aralık ilçesi nüfusuna kayıtlı Eser Çali olduğunu bildirdi. Canlı bombanın iki ayrı sahte kimlik kullandığını belirten Ala, Eser Çali'nin PKK üyesi olduğunu söyledi. Efkan Ala, "Şu an 6 kişi tutuklu konuyla ilgili. Daha önce 6 ilden çeşitli yerlerden gözaltılar olmuştu. Bu çalışmalarda önemli bir aşamaya geldi ama yine gözaltı ve tutuklamalar olabilir. Gaziantep'teki olayla ilgili soruşturmalar devam ediyor. Orada da gözaltılar var. 50'ye yakın 40 küsür gözaltı var. Gözaltı sayısı artabilir. Saldırıyı gerçekleştiren kişin DAEŞ bağlantılı terör örgütüne üye" diye konuştu.

Bursa'daki canlı bomba saldırısını gerçekleştiren terör örgütü PKK mensubu Eser Cali'nin PKK kampında çekilen fotoğrafı ortaya çıktı

"180 BİN KİŞİ 1 MAYIS'I KUTLADI"

Efkan Ala, 180 bin kişinin 1 Mayıs'ı kutladığını anımsatarak şöyle konuştu: "Buradan bütün sendikalara, STK'lara teşekkür ediyorum. Türkiye'nin beklediği şekilde oldu. Bazı bölge sokaklarda ufak tefek can sıkıcı korsan gösteriler yapıldı. Bunlara ilişkin gözaltılar oldu. Genel itibariyle Türkiye'de 140 etkinlik yapıldı. 200 bine yakın güvenlik gücü görevlendirildi. 64 ilde ve ilçelerde kutlamalar yapıldı." Efkan Ala, Bursa'daki canlı bombamın arama kaydının olup olmadığına ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi: "İki tane farklı kimlik kullanmıştır. Daha sonra ortaya çıktıkça aydınlandıkça paylaşılıyor. Bazı bilgileri erkenden vermek daha sonra elde edilecek bilgilerin zorlanmasını imkansızlaştırıyor. Bizdeki şu anda somut kesim bu bilgiler."

Bursa'daki terörist, bombayı patlattığı çeşmeden su içmiş

Bursa'ki canlı bombanın patlamayı gerçekleştirdiği yerdeki çeşmeden bir gün önce su içtiği tespit edildi. Eylemi gerçekleştirdiği öne sürülen Eser Çali’nin babası "Kızım kendine yazık etti " dedi.

Bursa’da geçen çarşamba günü Ulucami’nin yakınında intihar saldırısında bulunan canlı bomba ile ilgili soruşturma devam ediyor. Dün adliyeye sevkedilen 17 zanlıdan 6’sının tutuklanması ardından canlı bomba olayının detayları da ortaya çıkmaya başladı. Üzerinde ’Sultan Yıldız’ adına kimlik olan canlı bomba Eser Çali’nin Bursa’ya 24 Nisan pazar günü geldiği, gün boyunca uyuduğu olay yerinde ise iki gün keşif yaptığı ortaya çıktı.

Canlı bombanın patlamayı gerçekleştirdiği yerde bulunan çeşmeden bir gün önce su içtiği de kameralar tarafından tespit edildi.

Bursa Emniyet Müdürlüğü ekipleri, terör örgütünce kimliği Eser Çali olarak açıklananPKK’lı canlı bombanın, Şanlıurfa’dan Bursa’ya geldiği 24 Nisan gününü yatarak geçirdiğini belirledi. Olaydan iki gün önce metroya binen Eser Çali’nin eylemi gerçekleştirmek istediği bölgede dolaştığı, patlamayı gerçekleştirdiği bölgedeki çeşmeden su içtiği güvenlik kamerası tarafından tespit edildi. Normalde başörtüsü takmayan Çali’nin Bursa’da gezerken başörtüsü kullanıp uzun kıyafet giydiği belirlendi. Canlı bombanın olay yerine taksi ile gittiği bomba yüklü çantayı ise taksinin bagajına koyduğu ifade edildi.

"ÇANTADA KİTAPLAR VAR" DEDİ

İstanbul’dan bombayı çanta içersinde Bursa’ya getirip öğrencilerin kaldığı eve teslim ettiği öne sürülen Ümmü Gülsüm M.’nin polise verdiği ifadesinde, "İstanbul’da kaldığım ev arkadaşım Tuğba K.’nin ablası olan Emine K. beni aradı. Bursa’da bir yakının, rahatsızlığı nedeniyle bir kaç gün kalıp tedavi olacağını söyledi. Ben deAğrı’da lise arkadaşım olan ve Uludağ Üniversitesi’nde eğitim gören arkadaşı Mithat T.’yi aradım. Yardım istedim. Mithat bana, ’Sorun yok bizde kalabilir’ dedi. Bu sırada Emine K., benden Bursa’ya gidecek yakının içersinde kitap ve eşyalarının olduğu çantayı verip, Bursa’daki eve götürmemi istedi. Kendisine ’Hayır’ diyemedim. Bursa’ya gelip çantayı verdiğim Mithat’a, ’Sizin eve Emine K.’nin yakını olan Sultan Y. tedavi için gelecek. Onu ev arkadaşlarınla fazla muhatap etme’ dedim. Bunu da benden Emine K. istedi. Sonrada Bursa’dan ayrıldım" dediği bildirildi.

Bombalı eylem olayının kilit isimlerinden Emine K.'nın ise, "Ben Ümmü Gülsüm’e gerçekten çanta verdim. O çantayı açıp baktığımda içersinde bomba yoktu. Özellikle baktım. Suçsuzum" dediği ileri sürüldü.

Mithat T. ise ifadesinde, "Ümmü Gülsüm bana telefon açtı. Bir yakının Bursa’da tedavi göreceğini kalacak yer sıkıntısı çektiğini söyledi. Ben de bizim evde kalabileceğini kendisine ilettim. Önce Gülsüm bize geldi. Çanta bıraktı 10 gün önce. Sonra da onun söylediği kız arkadaşı geldi. Bizimle fazla konuşmadı. Pazartesi günü misafir olduğu için kendisine Bursa’yı gezdirmek istedim. Metroya binip Ulucami’nin çevresinde gezdik. Ama onun canlı bomba olduğunu bilmiyordum. Suçsuzum" dedi.

Olaydan sonra gözaltına alınıp daha sonra serbest bırakılan M.O.T. ise daha sonra canlı bomba olduğunu öğrendiği Eser Çali’yi evlerinde ilk kez gördüğünü belirterek, "Sürekli uyuyordu. Yol yorgunluğundan sanıyordum. Kendisi ile bir kez selamlaştım. O kadar" diye konuştu.

Canlı bombanın babası: Kızım Eser kendine yazık etti

Bursa’da geçen 27 Nisan günü 23 kişinin yaralandığı canlı bomba olduğu ileri sürülenkadın terörist Eser Çali’nin Iğdır’ın Ermenistan’a açılan Alican Sınır kapısına yakın Orta Alican Köyü’nde yaşayan ailesi, olayın üzüntüsünü yaşıyor. Simzer- Salih Çali çiftinin 8 çocuğundan 6’ncısı olan Eser Çali’nin 2009 yılında üniversiteyi okumak için gittiğiAnkara’da PKK terör örgütüne katıldığı belirtildi.

Tarımcılıkla geçimini sağlayan 57 yaşındaki Salih Çali şunları anlattı: "Bursa'daki Ulucami saldırısını o örgüt üstlendi "Kızım Ankara Üniversitesi, Dil tarih Coğrafya Fakültesi 3’üncü sınıfta iken örgüte katılmış. Emniyet bana bir gün kızımın fotoğrafını gösterdi. ’Bu senin kızın mı, örgüte katılmış ’ dediler. Ben de ’Evet benim kızım’ dedim ve ardından Ankara’ya gittim. Ama kızımı aramama ve arkadaşlarına sormama rağmen bulamadım. Onunla en son 2012 yılının Nisan ayında telefonla görüşmüştüm. O günden itibaren kendisinden hiç bir haber alamadık."

’DEVLET CENAZESİNİ VERİRSE ALIRIM’

Kızlarının canlı bomba olduğunu öğrenince ailece çok üzüldüklerini kaydeden babaSalih Çali şöyle devam etti: "Kızım kendi halinde, kimseye zararı dokunmayan biriydi. İsminin açıklandığı gün Emniyetten gelip eşim ve benden DNA testi için kan ile saç örneği aldılar. Kızımın canlı bomba olacağı aklımın ucundan bile geçmezdi. Kızım Eser kendine yazık etti. Devlet cenazesini verirse alırım. Sonuçta evladım, benim bir parçam." Öte yandan Iğdır Cumhiriyet Lisesi mezunu olan Eser Çali’nin ’canlı bomba’ olarak Bursa’daki eylemi gerçekleştirdiğinin açıklanması, okul idaresi ve öğretmenlerini de üzdü. Tanıyan öğretmenleri, Eser’in ’Canlı bomba’ olmasına’ çok şaşırdıklarını ve inanamadıklarını söyledi.

DHA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler