HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İçişleri Bakanı Güler Mardin'de

Muammer Güler, "Diyarbakır bölgesinde ele geçirilen kök Hint kenevirleri imha edilmeseydi yaklaşık 477 bin ton esrar maddesinin üretileceği hesaplanmaktaydı" diye konuştu.

Mardin - Bakan Güler, valilik ziyaretinde basın mensuplarının Cizre, Lice ve çözüm sürecine ilişkin sorularını yanıtladı. Güler, Diyarbakır ve Lice bölgesi ağırlıklı olmak üzere Kocaköy, Hani, Çüngüş ve Silvan kırsalına yakın yürütülen 6 ayrı operasyonda, 2012-2013 yıllarında 9 milyon 540 bin kök kenevir bitkisi imha edildiğini söyledi.

Diyarbakır bölgesinde bu arada 29 ton 87 kilo esrar ele geçirildiğini, olaylarla ilgili 43 kişinin yakalandığını anlatan Güler, şöyle konuştu:

"Bu, çok önemli bir rakamdır. Diyarbakır bölgesinde ele geçirilen kök Hint kenevirleri imha edilmeseydi yaklaşık 477 bin ton esrar maddesinin üretileceği hesaplanmaktaydı. Bunun piyasa değeri 1 milyar lirayı ifade etmektedir. Olayın gerçek boyutları bu rakam görüldüğünde ortaya çıkacaktır. Burada terör örgütü ile bu uyuşturucu kaçakçılığının bağlantısını da bir kez daha ifade ediyorum. Narkoterör dediğimiz bir olayı da tarif ettiğini yakından biliyoruz. Türkiye'de son 3 yılda ülke genelinde önemli çalışmalar yürütüldü. Çok büyük çapta yakalanmalar gerçekleştirildi. En son 2013 itibarıyla Türkiye çapında yapılan yakalanmanın 76.02 ton olduğunu söyleyebiliriz. Bu provokasyonlarının bir kısmı bu uyuşturucu operasyonlarını önlemeye yöneliktir. Bunların gerçek yüzünü biliyoruz."

"Hiçbirisi ilave karakol değildir"

Bakan Güler, sınır bölgelerinde yeni karakolların yapıldığı şeklinde bazı yanlış ve bilgi kirliliği yaratacak açıklamalar olduğunu belirtti.

Türkiye'nin Hatay'dan başlayıp Artvin'e kadar devam eden sınır bölgelerinde, özellikle Suriye, Irak ve İran sınır bölgelerinde, hudut kesimlerinde sınır fiziki güvenlik sistemlerinin geliştirilmesi ve son yıllarda meydana gelen kaçak insan girişinin önlenmesi anlamında yapılan çalışmaların olduğunu bildiren Güler, Milli Savunma Bakanlığınca 2013 yılı itibarıyla Suriye, Irak ve İran ağırlıklı olmak üzere sınırda 38 karakol inşaatının devam ettiğini kaydetti.

Güler, 15 karakolun ihale aşamasında, 14 karakolun da projesinin devam ettiğini ifade ederek, "Hiçbirisi ilave karakol değildir. Bunların iyileştirilmesi ve fiziki güvenlik sisteminin yürütülmesiyle ilgilidir" dedi.
Bölgede sürdürülen hidroelektrik santrallere, yol yapımlarına, orman düzenlemelerine ve inşaatlara karşı protesto adı altında araç yakma, insan kaçırma eylemlerinin olduğunu vurgulayan Güler, şunları söyledi:
"2013 yılı içinde 17 ayrı olayda 26 şahsın kaçırıldığı tespit edilmiştir. 15'i serbest bırakılmıştır. Halen 11 kişi kayıptır. Bunlardan birisi de uzman çavuşumuzdur. 10 vatandaşımız olmak üzere halen 11 kişi kayıptır. Yine 2013 yılı içerisinde 12 terör olayında maalesef 25 araç yakılmıştır. Bunların 2'si otomobil, 9'u kamyon, 2'si kamyonet ve 12'si de iş makinesidir. Elbette geçen seneye nazaran bu olaylarda bir azalma görülmekle beraber bu tür hadiselerin çözüm sürecine olumsuz katkıları olduğunu bir kez daha ifade etmek isterim. 2012 yılı itibarıyla baktığımızda 98 terör olayında 173 araç yakılmıştı. Bunların 86'sı iş makinesiydi. 2013 yılında devam eden inşaatların bu şekilde provoke edildiğini görüyoruz. Güvenlik güçlerimiz gerekli takipleri yapmaktadır. Bölgede yapılan HES inşaatlarının bu bölgedeki, özellikle sınır aşan sularda ülkenin menfaatlerinin azami şekilde korunmasına ilişkin olduğunu vurgulamak istiyorum."

- "30 yıldır bu filmi bu millet görmekten bıktı usandı"

Çözüm süreci ile sınır bölgesinde yaşayan insanların meşru yollardan kazanımlarını sağlamak istediklerini dile getiren Güler, şöyle devam etti:

"Çözüm süreci beraberinde sınır güvenliğini ve inşallah geçmişte bizim başarı ile uyguladığımız sınır ticareti gibi sınırlarda açık pazar uygulamaları gibi uygulamaları da mutlaka beraberinde getirecektir. Elbette ki çözüm süreci, normalleşmenin akabinde sınır bölgelerinde yaşayan insanların kazançlarını meşru yollardan sağlayabilecekleri, kayıtlı ekonomi içerisinde karşıtlayabilecekleri bir sisteme de dönüşecektir. Bizim asıl amacımız da budur. Gayri meşru yollarla değil. Bu işin kime, nerelere hizmet ettiğini ve ülkeye nasıl bir dönüşü olduğunu hepimiz biliyoruz. 30 yıldır bu filmi bu millet görmekten bıktı usandı."

Güler, Pamuk destekleme primlerinin ödenmesine başlandığını, 31 milyon 102 bin liranın bugünden itibaren pamuk üreticilerine verileceğini sözlerine ekledi.

Valilik ziyaretinin ardından AK Parti İl Başkanlığına giden Güler, daha sonra Cumhuriyet Meydanı'ndaki esnafı ziyaret ederek, sorunlarını dinledi.

Bakan Güler, Mardin'de bağlı Göllü köyünde vefat eden Şemse Dündar'ın evine taziye ziyaretinde bulundu, ailesine baş sağlığı diledi.

Tüm haberler

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler