HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

IFRC'den Bosna Hersek'e "sığınmacı" uyarısı

IFRC, son dönemde Batı Avrupa ülkelerine geçiş yapabilmek için Bosna Hersek'e gelen sığınmacıların olumsuz koşullarda yaşam mücadelesi verdiği uyarısında bulundu - IFRC Bihac Sözcüsü Nicole Robicheau: - "Sınıra yakın yerlerdeki koşullar yetersiz. İnsanların güvenliğinden endişeliyiz. Aileler, yatak ve battaniye olmadan yerlerde uyuyor. Sığınmacılar burada kalmak istemiyor ancak bir şekilde burada bağlı kaldırlar. Sığınmacılardan birçoğu her gün Hırvatistan'a geçebilmek için uğraşıyor. Çoğu da yaralı halde geri dönüyor"

SARAYBOSNA (AA) - Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Dernekleri Federasyonu (IFRC), Bosna Hersek'i, son dönemde Batı Avrupa ülkelerine geçiş yapabilmek için ülkelerine gelen sığınmacıların olumsuz koşullarda yaşam mücadelesi verdiği yönünde uyardı.

IFRC'den yapılan yazılı açıklamada, Bosna Hersek'e 2018'in başından itibaren 8 binden fazla sığınmacının geldiği anımsatılarak, sığınmacıların Avrupa Birliği (AB) ülkesi Hırvatistan'a yakın sınır şehirlerde son derece olumsuz koşullarda kaldığı belirtildi.

Açıklamada, ülkenin kuzeybatısındaki Bihac şehrinde kendi imkanlarıyla kurdukları çadırlarda kalan sığınmacıların son derece olumsuz şartlarda yaşam mücadelesi verdiklerinin altı çizildi.

Bosna Hersek'i AB ülkelerine geçiş yapabilmek için alternatif güzergah olarak kullanan sığınmacılar arasında her gün yaralanma vakalarına da rastlandığına işaret edilen açıklamada, Hırvatistan'a geçiş yapmak isteyen sığınmacıların şiddet gördüğüne ilişkin Bosna Hersek'i uyardı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen IFRC Bihac Sözcüsü Nicole Robicheau, Hırvatistan'a geçiş yapmak isteyen sığınmacılardan her gün ortalama 70 kişinin yaralandığına dikkati çekerek, "Sınıra yakın yerlerdeki koşullar yetersiz. İnsanların güvenliğinden endişeliyiz. Aileler, yatak ve battaniye olmadan yerlerde uyuyor. Sığınmacılar burada kalmak istemiyor ancak bir şekilde burada bağlı kaldılar. Sığınmacılardan birçoğu her gün Hırvatistan'a geçebilmek için uğraşıyor. Çoğu da yaralı halde geri dönüyor." ifadelerini kullandı.

Kızılhaç ekiplerinin Bihac'taki sığınmacılara ilk yardım, gıda, giyecek ve bilgilendirme hizmeti verdiğini aktaran Robicheau, "Gelen aile sayısı her geçen gün artıyor. Bizi endişelendiren bir diğer nokta da bu. Bu hafta gelen bir kadın yolda doğum yaptı. Buradaki koşullar korkunç. Çocukları olan aileler de en savunmasız olanları." değerlendirmesinde bulundu.

IFRC Avrupa Bölge Müdürü Simon Missiri de Bosna Hersek'ten Hırvatistan'a geçiş yapmak isteyen sığınmacıların şiddete maruz kalmalarından "büyük endişe" duyduklarını ifade ederek, "Hükümetler göç politikalarını oluşturma ve uygulama hakkına sahiptir. Ancak bunun ötesinde hükümetler statüsüne bakılmaksızın sığınmacılara saygı ve haysiyetle muamele göstermelidir. Sınırları koruma isteği şiddeti meşru kılmaz." yorumunu yaptı.

Bu arada, IFRC tarafından yayımlanan "Yeni Duvarlı İstek" isimli raporda savunmasız sığınmacıların bekledikleri desteğe ulaşamamasındaki faktörlere yer verildi. Raporda, faktörlerden en ağırları cinsel taciz korkusu, tutuklanmak ve sınır dışı edilmek olarak gösterilirken, maliyet, kültür ve dil anlaşmazlığı ile haklar konusunda bilgi eksikliği de "daha hafif" faktörler şeklinde değerlendirildi.

- Bosna Hersek'te "yerleştirme" meselesi gündemde

Öte yandan Bosna Hersek tarafında ise sığınmacıların nereye yerleştirileceği meselesi gündemde.

Bosna Hersek yetkilileri, 8 binden fazla sığınmacının yasa dışı yollardan girdiğini belirtirken, bu kişilerin çok azının sığınma talebinde bulunduğu ve büyük çoğunluğunun Bosna Hersek'i geçiş ülkesi olarak kullandığını açıklamıştı.

Ülkedeki sığınmacıların bir kısmı daha önce Salakovac'taki bir sığınmacı merkezine yerleştirilmiş, bir kısmının da Hadzici'deki Usivak Kışlası ile Velika Kladusa'daki Agrokomerc firmasına ait boş binaya yerleştirilmesi kararlaştırılmıştı.

AB, söz konusu binanın kendi sınırlarına yakın olduğu gerekçesiyle mali destekte bulunmama kararı aldığını bildirmişti. Bunun üzerine, diğer seçenekleri değerlendiren yetkililer, sığınmacıların yerleştirilmesi için alternatif konumlar aramaya başladı ancak bir karara varılamadı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler