HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İkinci yüz nakli Ankara'da yapıldı

Antalya'da gerçekleştirilen yüz naklinin ardından ikinci yüz nakli operasyonu Ankara Hacettepe Hastanesi'nde yapıldı.

İkinci yüz nakli Ankara'da yapıldı

ANKARA (İHA) - İzmir'de beyin ölümü gerçekleşen 40 yaşındaki bir hastanın yüzü, Ankara'da 25 yaşında, yüzünün yüzde 70'ini kaybetmiş bir kişiye nakledildi. Operasyonun başarılı geçtiği açıklandı. Bu arada, bir taşıma rezaleti de yaşandı. N.K.'nın organlarından bacaklarının bulunduğu torba ambulanstan alınıp hastaneye taşındığı sırada girişte karton kutunun altının açılmasıyla yere düştü.

[

](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/turkiyede-2.-yuz-nakli-ankarada--nakil-25-yasindaki-cengiz-gure-/9659/245602/)

[

](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/turkiyede-ilk-oldu--yeni-yuzu-ugur-acara-sans-getirdi/9432/245064/)

Yüz ve iki kol ile bacakların Ankara Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde nakil yapıldığını açıklayan İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Başhekim Yardımcısı Cenk Ecevit, bağışlanan organ nakillerinin dağılımı konusunda bilgi vererek; 'Antalya'da gerçekleşen yüz ve kol nakillerine genel teknik anlamı ile benzer olduğu söylenebilir' dedi.

İzmir Çeşme'de 17 Şubat tarihinde geçirdiği trafik kazasında DEÜ Hastanesi'nde beyin ölümü dün saat 16.00 itibari ile gerçekleşen 40 yaşındaki bir hastanın yüzü, kolları, bacakları, böbrekleri karaciğer ve korneaları nakil listesinde bekleyen hastalara umut oldu. Ankara Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde Prof. Dr. Gökhan Tuçbilek başkanlığında üç öğretim üyesinnce bağışlanan organların Ankara'da nakil işlemi için hava ambulansı ile götürüldüğünü açıklayan DEÜ Hastanesi Başhekim Yardımcısı Ecevit, gece saat 03.00'te hava ambulansı ile Ankara'ya götürüldüğünü açıklayarak konu hakkında bilgi verdi. 40 yaşındaki erkek donörün kazanın ardından beyin ameliyatı yapıldığını ve tedavi gördüğü Anestezi Yoğun Bakım Ünitesi'nde hayatını kaybettiğini anlatan Ecevit; şöyle konuştu: "Dün saat 16:00 itibari ile beyin ölümü gerçekleşen hastanın ailesi ile organ nakil koordinatörlüğümüz görüştü ve aile saat 18.00 itibari ile onay verdi. Gece saat 03.00 itibari ile cerrahi işlem yapılmaya başlandı. Karaciğer, yüz, her iki kol ve bacakları, korneaları ve böbrekleri bağışlandı. Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nden gelen ekip tarafından yüz, kol ve bacaklar için gerekli işlemler tamamlanarak kendi hastanelerine götürdüler."

YÜZ NAKLİ BENZER OLABİLİR

Donörün kimlik bilgilerinin ailesi tarafından açıklanmasını istemediğini belirten Doç.Dr. Ecevit, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Aile kimlik bilgilerinin açıklanmasını istemiyor. Bu konuda da gerekli hassasiyetin gösterilmesini istiyor. Bağış yapılan kişilerde şu an acıları çok taze olduğu için sessiz kalmayı tercih ediyorlar. İlerleyen günlerde ne olur bilinmez. Antalya'da gerçekleşen yüz ve kol nakillerine genel teknik anlamı ile benzer olduğu söylenebilir. Ama plastik cerrahın özelini değerlendirdiğimizde mutlaka farklı yönleri de vardır."

Doç.Dr. Ecevit, donörün karaciğerinin Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ne, böbreklerinin Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne ve kornealarının da DEÜ Hastanesi'nde nakil yapılmak üzere yönlendirildiğini sözlerine ekledi.

Yüz nakli yapılacak olan 25 yaşındaki Cengiz Gül'ün İstanbul'da radyo-televizyon eğitimi aldığı bildirildi. Gül'ün 4-5 yaşlarındaki arkadaşıyla soba ile oynarken arkadaşının sobaya tiner atması sonucu soba parladığı ve çıkan yangında televizyon patlaması sonucu yüzünün yandığı öğrenildi. Gül'ün 3 ay önce yüzünden bir ameliyat geçirdiği de bildirildi.

TAŞIMA REZALETİ

Organların taşınması sırasında telaştan aksilikler de oldu. Dokuz Eylül Üniversitesi'nden getirilen N.K.'nın organlarından bacaklarının bulunduğu torba ambulanstan alınıp hastaneye taşındığı sırada girişte karton kutunun altının açılmasıyla yere düştü. Torba hemen tekrar kutuya konulup, ameliyatın yapılacağı bölüme götürüldü.

'OĞLUM BENİ HİÇ ÜZMEDİ'

İzmir'in Çeşme ilçesinde geçirdiği trafik kazası sonrasında dün beyin ölümü gerçekleşen ve yüzü, kolları, bacakları, böbrekleri ile karaciğer ve korneaları bağışlanan 40 yaşındaki erkek donörün annesi Cemile Akan, "Oğlum şimdiye kadar beni hiç üzmedi. Genç yaşta hayatını kaybetti" dedi.

Çeşme ilçesi Alaçatı beldesinde ikamet eden anne Cemile ve baba Kazım Akan, çiftinin evinde oğullarını kaybetmenin acısı yaşanıyor.

Oğlunun askerde çektirmiş olduğu fotoğrafa sarılarak ağlayan anne Cemile Akan, "Oğlum şimdiye kadar beni hiç üzmedi. Genç yaşta hayatını kaybetti. Oğlumla her zaman gurur duydum. Geride çocuklarını bıraktı" dedi.

İsmi açıklanmayan donörün evli ve iki çocuk babası olduğu öğrenildi.

[İkinci yüz nakli Ankara'da yapılıyor](https://www.mynet.com/videolu-haberler "İkinci yüz nakli Ankara'da yapılıyor") | [www.mynet.com/video](https://www.mynet.com/video "https://www.mynet.com/video") **Çift kol ve çift bacak nakli ameliyatı bitti** Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, çift kol ve çift bacak nakli yapılan ameliyatın bittiğini belirterek, "Hastamızın kritik dönemi atlatabilmesi için kan ve plazma değişimi devam ediyor" dedi. Prof. Dr. Tuncer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çift kol ve çift bacak nakli ameliyatının bittiğini söyledi. Hastanın durumunun kritik olduğunu belirten Tuncer, "Bu kadar büyük organ naklinde vücudun yüzde 50'sinden fazlası değişmiş gibi oldu. Hastamızın kritik dönemi atlatabilmesi için kan ve plazma değişimi devam ediyor" diye konuştu. Gelecek 24 saatin vücuttaki dokular için kritik olduğunu kaydeden Tuncer, "İnşallah her şey yolunda gidecek. Ameliyatlarda 100'den fazla kişiden oluşan ekip çalıştı. 50'den fazla ameliyat seti açıldı" dedi. Hastanın, henüz yoğun bakıma alınmadığını kritik dönemi ameliyathanede atlatmasının öngörüldüğünü ifade eden Tuncer, sabahleyin her şeyin daha da netleşmesinin beklendiğini belirtti. Tuncer, yüz nakli yapılan hastanın tedavisinin ise yoğun bakımda sürdüğünü bildirdi.
Mynet Youtube

En Çok Aranan Haberler