HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İlber Ortaylı: Ne başkanlığı kardeşim ya

Katıldığı bir televizyon programında açıklamalarda bulunan Prof. İlber Ortaylı, başkanlık sistemi tartışmalarına da değindi.

İlber Ortaylı: Ne başkanlığı kardeşim ya

Prof.Dr.İlber Ortaylı, Türkiye'de başkanlık sisteminin olamayacağını savunurken, "Birilerinin canı başkan olmak istiyor. Türkiye kaldırmaz, ne başkanı kardeşim ya. Burası Uruguay mı yürümez. 40 bin tane problem çıkar. Bunlar sadece çatışmayı hızlandırır" diye konuştu.

"Birlerinin canı başkan olmak istiyor. O sistem nasıl olsa Türkiye'de çöker. Türkiye kaldırmaz, ne başkanı kardeşim ya. Burası Uruguay mı yürümez. 40 bin tane problem çıkar. Bunlar sadece çatışmayı hızlandırır. İsteyen istediğini yapsın" şeklinde konuştu.

-"ADAM YÜZDE 92 ALMIŞ YÜZDE 52 DE DEĞİL"-

Türk milletini verdiği oylar üzerinden de tartışmak gerektiğini dile geitren Prof. İlber Ortaylı, şunları kaydetti:

"Rey veririz, referanduma gideriz. Referandumda da millet oyunu verir. Bizim milletin verdiği reylerin üzerinde tartışmak gerekir. Yüzde 92 Evren'in ve darbecilerin anayasasına evet dediler. O ne demek; biz sizi kabul ettik, meşrulaştık demek. Adam yüzde 92 almış yüzde 52 de değil. Referanduma gidilirse oy verirler, sonra söylenirler. Bu işlerle anlaşılmıyor. Anayasa konusunda Türk milletinde müthiş bir lakaydi var. Türk milleti ne yaptığını, neyi istediğini, neyi tasdik ettiğini veya reddettiğinin farkında değil. Aman canım verelim de şu işler bitsin der millet" dedi.

Seçim sonuçlarının çok büyük bir sürpriz olmayacağını söyleyen Ortaylı, seçimler nezdinde başkanlık sisteminin de halk tarafından onaylanacağını belirtti.

-"BAŞKALARI BİRLEŞİP BUNLARI TEPELEYİP, KOVALAYANA KADAR"-

Ortaylı, "Bu millet darbe anayasasına yüzde 92 verdi, başkanlık sistemi için de aynısını yapar" ifadelerini kullandı. Ortaylı "Bu seçimde de aman canım olur. Bu ülke küçük dünyaların büyük umutların ülkesi" dedi

Ortaylı, "Halkın ödeyeceği borçları, kredileri, küçük dünyaları ama büyük umutları var. 'Aman canım verin gitsin', 'aman canım' diye ev kadınları, kahvedeki adamlar söyler. Daha da önemli adamlara yakışmaz böyle şeyler ama maalesef bu 'aman canımlar' Türk siyasi hayatı için bir önem taşıyor" diye konuştu.

Hitler Almanya'sıyla, günümüz Türkiye'si arasındaki benzerliklere işaret eden Ortaylı, "1933'teki çok endüstriyel Almanya'daki insanlar ne yaptı sanıyorsunuz. Hitler tarihin en korkunç totalitarizmiyle iktidara geliyor ve hep destek görüyor. Ne zamana kadar? Başkaları birleşip bunları tepeleyip, kovalayana kadar. İşte bu aman canım düşüncesidir. İnsanlar işini kaybetmek istemiyor. İşsizlerden çok işini kaybetmek istemeyen küçük burjuvalar kararı veriyor" ifadelerini kullandı. (ANKA)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler