HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İlk eğitdonat birliği kaçırıldı

İlk eğitdonat birliği kaçırıldı

ABD ve Türkiye'nin ortaklaşa hayata geçirdiği eğit-donat programına katılarak Suriye içlerine giden ilk birlikten 21 kişi ile birliği Türkmen komutanı Nedim Hasan, Nusra Cephesi tarafından, dün öğlen saatlerinde Halep'e bağlı Azez kasabasında kaçırıldı. Nedim Hasan'ın yardımcıları da kaçırılanlar arasında. Örgüt, birliğin silah, araç ve gereçlerine de el koydu.

Birliğin serbest bırakılması için Nusra Cephesi ikna edilmeye çalışılıyor. Özgür Suriye Ordusu da müzakereler için devrede.

Aljazeera Türk'ün bölgede konuştuğu muhalif komutanlar, Albay Nedim Hasan ve Suriyeli Türkmen gruplardan Şah Süleyman Tugayı Komutanı Ebul Hadi'nin Nusra Cephesi tarafından kaçırıldıktan sonra Şimmeyrin Köyü'nde bulunan Nusra karargahına götürülerek burada sorgulandıklarını bildirdi.

Nusra Cephesi olaya dair herhangi bir açıklama yapmadı.

ABD öncülüğünde oluşturulan koalisyon uçakları IŞİD ile birlikte Halep ve İdlib'de bulunan Nusra Cephesi karargahlarını düzenli olarak bombalıyor. Nusra Cephesi El Kaide'nin Suriye kolu olarak savaşıyor ve ABD ile birkikte Turkiye'nin de terör listesinde yer alıyor.

‘200 metrelik bir alanı tutabiliriz'

Suriye içerisinde 9 muhalif tugayın katılımı ile oluşan 30.Tümen'in komutanlığını yapan Nedim Hasan 2012 yılında albay rütbesinde iken Suriye Ordusundan ayrılarak muhaliflere katılmıştı.

Suriyeli muhaliflere yönelik eğit-donat programının Suriyeli sorumlusu Albay Nedim Hasan, Al Jazeera'ya konuşmuştu. Hasan, 8 ayda yalnızca 54 kişinin eğitiminin temmuzda tamamlandığını belirterek bu sayının yetersiz olduğunu söylemişti. Hasan'a göre şu ana dek 3 bin kişilik eğitimli bir ordu hazırlamak mümkündü:

"Bizim IŞİD'le, Azez'den Cerablus'a 70 kilometre uzunluğunda 60 kilometre genişliğinde sıcak cephe hattımız var. Elbette burada birçok muhalif grup yer alıyor. Şayet söylendiği gibi ilerleme kaydedilseydi şu an bu hat boyunca en aktif grup 30. Tümen olabilirdi. Burada eğitimin yanında silah ve cephane desteğinin de tam olması gerekiyordu. Gelinen noktada sadece 54 kişi, 30 pikap ve bu sayıya yetecek silah ve cephanemiz var. Bu rakamla sadece 200 metrelik bir alanı tutabiliriz. Karşımızda tüm dünyaya savaş ilan etmiş ve onlarca ülkenin mücadele ettiği bir örgüt var ve bu rakam gerçekten çok yetersiz.”

13 Temmuz'da konuşlanmaya başlamışlardı

Eğit-donat programı, Suriyeli muhaliflerin temel askeri yeteneklerini ve organizasyon kabiliyetlerini artırarak, kendilerini ve ellerindeki bölgeleri daha iyi koruyabilmelerini ve IŞİD'in yenilgiye uğratılmasını hedefliyor. Türkiye, programın hedeflerinden birinin de muhaliflerin Esed rejimine karşı koyulması olduğunu vurguluyor.

ABD ve Türkiye tarafından ortaklaşa hazırlanan eğit-donat programına katılan Suriyeli muhalif savaşçılardan 54'ünün eğitimleri temmuz ayı başında tamamlanmıştı. Muhalifler, 13 Temmuz'da Suriye içlerine geçmeye başlamıştı. Çoğunluğu Türkmen olan ilk grup, Suriye'nin kuzeyindeki Halep vilayetinde Azez ilçesine bağlı Malikiye beldesinde konuşlanmıştı.

Kaynak: Al Jazeera ve AA

aljazeeraturk

4G yerine 4,5G teknolojisi geliyor

Afganistan iddiayı doğruladı

Google Çeviri artık Türkçe

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler