HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İmam Hatip Liseleri'ne başvuruda patlama

Üniversiteye girişte katsayı uygulamasının kaldırılmasının ardından İmam Hatip Liseleri’ni tercih eden öğrenci sayısında artış yaşandı.

ADANA (İHA) - Adana İmam Hatip Lisesi’nin 240 kişilik kontenjanına sadece 1 haftada 800 ön kayıt başvurusu yapıldı.

Kat sayı ayrımcılığı yüzünden üniversiteye girişlerde bir adım geride kalan, bu yüzden de veliler tarafından istenmesine rağmen tercih edilmeyen imam hatip liselerine başvuruda, kat sayı uygulamasının kaldırılmasının ardından artış yaşanıyor. Merkez ilçe Seyhan’da bulunan Adana İmam Hatip Lisesi’nin 240 kişilik kontenjanına 1 haftada 800 öğrenci kayıt olmak için başvurdu. Okul yönetimi elemelerle 800 kişiden 400 öğrenciyi okullarına seçerken, talebin gün geçtikçe artması ve velilerin ilçe milli eğitim müdürlüklerine yaptığı yoğun talepler üzerine, ilgili birimler tarafından toplantı düzenlendi. Yapılan görüşmelerin ve alınan taleplerin incelenmesinin ardından Adana İmam Hatip Lisesi’ne başvuran tüm öğrencilerin, eleme yapılmadan kayıt edilmesine karar verildi.

İmam hatip liseleriyle ilk defa lise hayatına başlayacak öğrencilerin yanı sıra başka liselerden de naklini bu okullara aldıran öğrencilerin sayısı da geçen yıla oranla yüzde 80 daha fazla. Bu nakillerin arasında çocuğunu özel okullardan alıp, imam hatiplere yazdıranlar da var. Geçen yıl bin 200 öğrenciye eğitim veren Adana İmam Hatip Lisesi’nin bu yılki toplam öğrenci sayısının ise 2 bin 500’ü bulması bekleniyor.

“AĞLAYARAK MAHALLELERDE ÖĞRENCİ TOPLARDIK”

Adana İmam Hatip Lisesi’nin Müdürü Muhammet Karaduran, 1996 yılında müdürlüğe başladığını ve ilk defa bu kadar yoğun bir şekilde kayıt talebi aldıklarını söyledi. Karaduran, başvuran bütün öğrencileri kayıt edeceklerini ifade ederek, “Müdürlüğe ilk başladığım yıllarda üniversiteye girişteki eşitsizlik yüzünden bizim okullarımızı talep eden öğrenci sayısı çok azdı. Mahalle mahalle gezerek, gözlerimiz yaşlı bir şekilde velilere eğitim sistemimizi anlatarak çocuklarını imam hatip liselerine yazdırmalarını isterdik. Çok şükür bu günleri gördük, talep patlaması yaşıyoruz. O günler aklımıza geliyor da ağlayarak istediğimiz öğrencileri şimdi nasıl kapıdan çeviririz?” dedi.

Karaduran, ilk haftada 800 ön kayıt başvurusu geldiğini, başvuruların sürdüğünü belirterek, “1997 yılında Kahramanmaraş’taki Pazarcık İmam Hatip Lisesi’ne 46 öğrenci başvuru yapmıştı ve Türkiye rekoru olmuştu. Şimdi ise bin öğrenciye yakın talep alıyor imam hatipler. Aileler, evlatlarının din eğitimi, Kur’an eğitimi almasını, Kur’an terbiyesiyle yetişmesini istedikleri için bizi tercih ediyorlar. Biz burada verdiğimiz eğitimlerin yanı sıra, ailelerine ‘moruk’ demeyecek, onlara saygılı davranacak birer birey yetiştiriyoruz” diye konuştu.

Müdür Karaduran, aileler için çileye dönüşen kayıt işlerini rahata kavuşturmak için tüm idari odaları kayıt odasına çevirdiklerini ve okul girişine çaydanlık ile masalar koyarak velileri burada ağırladıklarını sözlerine ekledi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler