HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Irak referandumu saat kaçta sonuçlanacak? Referandum sonuçları ne zaman duyurulacak?

Kuzey Irak referandumu, Barzani'nin sandığa gitmesiyle başladı ve tüm dünya Kuzey Irak'tan çıkacak olan sonuçları bekliyor. Irak referandumu saat kaçta sonuçlanacak soruları, referandumun sonlarına doğru daha sıklıkla sorulurken refernadum sonuçları ne zaman açıklanacağı ve sonrasında nelerin yaşanacağı bir süre daha gündemde kalacak gibi. Peki, referandum sonuçları açıklandıktan sonra bölgede neler olacak? İşte dünya basınından ve Türk basınından derlemeler...

Irak referandumu saat kaçta sonuçlanacak? Referandum sonuçları ne zaman duyurulacak?

Kuzey Irak referandumu sadece Türkiye tarafından değil, tüm dünya tarafından merakla takip ediliyor. Sabah saatlerinde Barzani'nin oyu ile başlayan Kuzey Irak referandumu, 'ne olacak, nasıl olacak' sorularının yerini şimdi de Kuzey Irak referandumu saat kaçta sonuçlanacak gibi sorularla merak ediliyor. Referandum sonuçları ne zaman duyurulacak sorusunun cevabında da olağan dışı bir durum yok; yetkililer 72 saat sonra resmi sonuçların açıklanacağını resmen duyurdu. Referandumun seyrini özellikle Erbil, Süleymaniye, Kerkük, Duhok, Zaho gibi kentler belirleyecek. Bölgedeki güvenliği ise peşmerge güçleri sağlıyor.

Güncelleme: Kuzey Irak, referandumun saat 19.00'da sandıkların kapatılmasıyla sona ereceğini belirtti. Böylece sandıkların kapatılması ile ilgili verilen süre 1 saat öne çekilmiş oldu.

KUZEY IRAK REFERANDUMU SAAT KAÇTA SONUÇLANACAK? SONUÇLAR NE ZAMAN DUYURULUYOR?

Yakından takip edilen Kuzey Irak referandumu, TSİ göz önünde bulundurulduğunda az bir süresi kaldı. Resmi kaynaklar, Kuzey Irak referandumunun saat 19.00'da sonuçlanacağını, saat 20.00 itibariyle -resmi olmayan- sonuçlarla referandum sonuçlarının renginin yavaş yavaş belli olacağını belirtiyorlar. Lakin resmi açıklama ve Kuzey Irak referandum sonuçlarının resmi olarak duyurulması kabul edilmesinin 72 saati bulacağı belirtildi. Özet olarak bakılırsa; Kuzey Irak referandumu, sandık muhabirlerinin ölçümleriyle 25 Eylül gece saatlerine doğru rengini gösterecek, resmi sonuçlar ise 72 saat sonra kamuoyuna duyurulacak.
SINIR KAPILARI KAPATILDI MI? KUZEY IRAK REFERANDUMU SÜRESİNCE NELER OLUYOR?
Bakan Tüfenkçi, "Şu anda kapatma yok. Geçişler güvenlik gerekçesiyle sıkı kontrollü sağlanıyor. Irak tarafından gelenlerin daha sıkı kontrolle geçişlerine izin veriyoruz. Karşıdan gelen araçlar için denetimi artırdık." dedi.

Türkiye'deki bazı TIR şoförlerinin kendileri tedirgin olduğu için sınırdan geçmek istemediklerinin altını çizen Tüfenkci, "İlerleyen saatlerdeki gelişmelere göre durumu ve gelişmeleri yeniden değerlendiririz" diye konuştu. Bir diğer taraftan, Barzani de 'umarım Türkiye, sınırı kapatmaz' açıklamasını yaptı.
Irak Referandumu süresince ve öncesinde Kerkük'ün durumu ve gelişmeleri merak ediliyordu. Referanduma idari statüsü hala belirlenememiş yerleşimler de dahil edildi. Bunlar arasında en büyüğü ise, uzun yıllar bir Türkmen kenti olarak bilinen Kerkük.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzani tarafından ilk olarak 7 Haziran'da duyurulan ve Erbil yönetiminin tek taraflı kararıyla yapılacak olan referandum, IKBY'nin resmi olarak kontrol ettiği Erbil, Süleymaniye ve Duhok'u kapsayacak.

Referandum Kerkük'ün yanı sıra tartışmalı bölgeler olarak tabir edilen Musul'un batısındaki Şengal ilçesiyle doğusundaki Başika kasabası, Tuzhurmatu ve Hanekin ilçeleriyle Mendeli, Celavla ve Karatepe kasabalarında gerçekleşecek.

Barzani ve oğlu Mesrur Barzani de sandıkların açılmasıyla beraber başkent Erbil'de oylarını kullandı.

​'SONUCU TANIMAYACAĞIZ'

Yaklaşık 5 milyon 500.000 kişinin katılması öngörülen referandumla ilgili, Irak Başbakanı Haydar El İbadi yaptığı son açıklamada, 'yasadışı ve anayasaya aykırı' ifadesini kullandı ve sonucunu tanımayacaklarını kaydetti.

ABD, İngiltere, Fransa da referandumun IŞİD'le mücadeleyi zayıflatacağı gerekçesiyle ertelenmesini ya da iptalini talep etti. Son olarak ABD Dışişleri Bakanlığı, referanduma 'sert bir şekilde' karşı olduklarını duyurdu. Birleşmiş Milletler güvenlik konseyi de, referandumun 'bölge için istikrarsızlığa yol açabileceği' uyarısında bulundu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler