HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Irak'a operasyon yapabilir miyiz?

Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu işgal altında. Ancak Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sadece Musul'a değil, Irak'ta herhangi bir noktasına sınır ötesi operasyon yapma yetkisi yok.

Irak'a operasyon yapabilir miyiz?

Türkiye'nin Irak'taki terör unsurlarına müdahalesine olanak veren tezkere, TBMM'den 10 Ekim 2013'te geçti. Tezkere bir yıl geçerli.

Tezkere ile TBMM, hükümete Irak'a sınırötesi operasyon yetkisi verdi.

Ancak hükümet, bu yetkiyi Türk Silahlı Kuvvetleri'ne devretmedi. Hükümetin yetki devri için Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor. 13 Ekim 2013'ten bu yana, TSK'ya Irak'a sınırötesi operasyon yetkisi veren bir Bakanlar Kurulu kararı çıkarılmadı.

İKİ SORU İŞARETİ: TSK, IRAK'TA IŞİD'E MÜDAHALE EDEBİLİR Mİ?

Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'nun IŞİD teröristleri tarafından ele geçirilmesi, Başkonsolos dahil 49 Türk vatandaşının rehin alınması üzerine TSK unsurlarının bölgeye operasyon yapıp yapamayacağı konusu tartışılmaya başlandı.
TBMM'nin 13 Ekim 2013 tarihli Irak tezkeresindeki çerçevesinde, TSK'nın IŞİD'e müdahale edip edemeyeceği ya da Musul Başkonsolosluğu'na asker gönderilip gönderilmeyeceği konusunda kamuoyunda "yetki tartışması" çıktı.

TEZKERE "ÜLKEMİZE YÖNELİK TERÖR SALDIRILARI" DİYOR

Tartışmada iki soru ortaya çıkıyor;

* TBMM'den geçen Irak tezkeresi PKK için çıkarılmıştı. İŞİD için kullanılabilir mi?
Uzmanlara göre, TSK İŞİD'e de müdahale edebilir. Her ne kadar TBMM'den 13 Ekim 2013'te geçen tezkerede PKK isim olarak anılsa da, "Türkiye'ye yönelik terörist saldırılara ve tehdide karşı" ifadesinin, İŞİD'i de kapsayacağını vurguluyorlar.

* Tezkere Kuzey Irak için çıkarılmıştı. Musul'u da coğrafi olarak kapsar mı?
13 Ekim 2013 tarihli tezkerede coğrafi bölge olarak "Irak'ın kuzeyi" ifadesi yer alıyor. Ancak buna ek olarak bir de "mücavir alanlara" ifadesi de tezkerede mevcut. Musul da coğrafi olarak, Kuzey Irak'ın "mücavir" yani "komşu" bölgesi durumunda.

İŞTE TEZKERE METNİ

"Irak'ın kuzey bölgesine yuvalanmış bulunan PKK terör unsurlarından kaynaklanan ve Türk halkının huzur ve güvenliği ile, ülkesinin milli birliğine, güvenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik açık tehdit, bölgede ahiren meydana gelen gelişmelerin de etkisi ile devam etmektedir. Dost ve kardeş Irak'ın toprak bütünlüğünün, milli birliğinin ve istikrarının korunmasına büyük önem atfeden Türkiye, PKK teröristlerinin Irak'ın kuzeyindeki mevcudiyetine ve ülkemize yönelik terörist saldırılarına son verilmesini sağlamak amacı ile askeri faaliyetlerini başarıyla yürütmekte, siyasi ve diplomatik girişimlerini ve uyarılarını sürdürmektedir. Türkiye'ye yönelik terörist saldırılara ve tehdide karşı, terörizmle mücadelenin bir parçası olarak uluslar arası hukuk çerçevesinde gerekli tedbirleri almak üzere hudut, şümul, miktar ve zamanı hükümetçe belirlenecek şekilde, Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının Irak'ın kuzeyinden ülkemize yönelik terör tahdidinin ve saldırılarının bertaraf edilmesi amacıyla, gerektiği taktirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere, Irak'ın PKK teröristlerinin yuvalandıkları kuzey bölgesi ile mücavir alanlara gönderilmesi ve görevlendirilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 17/10/2007 tarihli ve 903 sayılı kararı ile hükümete verilen ve son olarak 11/10/2012 tarihli ve 1026 sayılı kararı ile bir yıl uzatılan izin süresinin, 17/10/2013 tarihinden itibaren bir yıl daha uzatılmasını Anayasanın 92. maddesi uyarınca arz ederim." kaynak hurriyet

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler