HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İran Cumhurbaşkanı Ruhani'den ekonomi açıklaması

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Ekonomi alanındaki öncelikli sorunumuz, ekonomimizin tek bir ürüne, petrole dayalı olması ve hala bundan kurtulamamış olmamızdır" dedi.

İran'ın resmi ajansı İrna'nın haberine göre, kooperatif birlikleri müdürleriyle bir araya geldiği toplantıda konuşan Ruhani, ülke ekonomisinin petrole dayalı olmasını eleştirdi.

Ruhani, konuşmasında şunları söyledi:

"İşçi maaşları (zammı) petrol kuyularına göre düzenlenirdi. Geçmişte beş veya yedi senelik ülke ekonomi programı yine petrol kuyularına göre tanzim edilirdi. Eğer sanayi, ziraat veya altyapı yatırımlarında bir program yapılmak istenseydi yine petrol varil sayısı ve fiyatına göre belirlenirdi. Şu anda bildiğiniz gibi bütçe programımızın bir bölümünü, gelecek yıl kaç varil petrol ve fiyatının ne olacağı oluşturmaktadır."

Bir zamanlar petrol gelirinin ülke bütçesinin yüzde 70-80'ini oluşturduğunu dile getiren Ruhani, "Geçen sene bütçedeki petrol payı yüzde 33'dü. Bu bütçemizin üçte birinin petrole dayalı olduğunu göstermektedir" dedi.

Ruhani, şöyle devam etti:

"Ekonomi alanındaki öncelikli sorunumuz, ekonomimizin tek bir ürüne, petrole dayalı olması ve hala bundan kurtulamamış olmamızdır. Ekonomi petrole dayalı olduğunda bu, ekonomimizin içe değil dışa bağımlı olduğunu göstermektedir. Petrolü pazarda (uluslararası pazarda) satmalıyız. Onun fiyatını da pazar belirliyor biz değil. Ambargo döneminde de gördük dünyanın güçlü ülkeleri petrol ve temel iktisadi konularda karşımızda durdular."

Ruhani konuşmasında, günde bir milyon varil petrol satma kotası, petrol varilinin 110 dolardan 40 dolara düşmesi, satılan petrolün parasının bankalar aracılığıyla tahsilinin engellenmesi ve ucuz fiyata petrol satmak zorunluluğunu, İran'a uygulanan baskılar arasında saydı.

(AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler