HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İranlı tekstil yatırımcıları Van'da

- DAKA Genel Sekreteri Güray: - "Bizler İran ve Türkiye halkı olarak etle tırnak gibiyiz. Biz bu ikili ilişkilerden özellikle ticarette fırsat yaratabileceğimizi düşünüyoruz" - İran-Türkiye İş Konseyi Eş Başkanı Kami: - "Hazır giyim ve tekstil özel sektörde çok önemli bir yere sahip. İran çok büyük bir pazar, bu doğru. Ancak bizim için yatırım çok önemli. Biz Türkiye'deki arkadaşları davet ediyoruz. İran'a gelip yatırım ve üretim yapsınlar"

Van'da, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansınca (DAKA), Türkiye ile İran arasındaki tekstil işbirliğini geliştirmek amacıyla "Van-İran Tekstil ve Hazır Giyim İşadamları Toplantısı" düzenlendi.

Kentteki bir otelde düzenlenen toplantıda, İranlı ve Türk tekstil yatırımcıları bir araya gelerek görüş alışverişinde bulundu.

DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, toplantıda yaptığı konuşmada, ajanslarının Van, Bitlis, Muş ve Hakkari illerinde tanıtımlar yaptığını ve dışarıdan gelen yatırımcılara mali destek sağladığını söyledi.

Yatırımcı denildiği zaman İran'a özel bir sayfa açtıklarını ve bu ülkeyi çok önemsediklerini anlatan Güray, "Van özelinde düşündüğümüz zaman bizim İran ile 300 kilometrelik sınırımız var ama bu sınır sadece resmiyette. Bizler İran ve Türkiye halkı olarak etle tırnak gibiyiz. Biz bu ikili ilişkilerden özellikle ticarette fırsat yaratabileceğimizi düşünüyoruz. Bu nedenle DAKA bünyesinde bir İran masası oluşturduk." dedi.

- "Bölgede önemli tekstil potansiyeli var"

Güray, İran masasının gerek Türkiye'de gerekse İran'da yatırım yapmak isteyen Türklere rehberlik ettiğini aktardı.

Özellikle Van, Muş, Bitlis ve Hakkari'de önemli bir tekstil potansiyeli olduğunu vurgulayan Güray, şöyle konuştu:

"Devlet teşviklerinde en avantajlı bölgelerden biriyiz. Yaş ortalamasında da en genç nüfusa sahibiz. Bu ikisi bir araya geldiğinde tekstilciler için özel bir avantaj doğdu. Devletimiz bu fırsat alanını daha da güçlendirmek için buraya Tekstilkent kurdu. 300 bin dönüm üzerine 50 bin metrekare olarak kuruldu. Şu anda kurulum aşamasında 14 firmamız var. Bunların 10'u üretim yapıyor ve bin 400 çalışanı var. Tam kapasite ile çalışmaya başladıklarında bu rakam 3 bine kadar çıkacak."

Güray, Tekstilkent'in kaliteli üretim yaptığını, Türkiye'nin birçok markasına ürün gönderdiğini ve birçok Avrupa ülkesine ihracat yaptığını dile getirdi.

- "Amaç 30 milyar dolarlık hedefe ulaşmak"

İran-Türkiye İş Konseyi Eş Başkanı ve İran-Tebriz Ticaret Odası Temsilciler Kurulu Üyesi Rıza Kami ise Türkiye ile İran'ın yıllardır kardeşlik ve barış içinde yaşadığını anımsattı.

İki ülke arasındaki ekonomik alışverişin çok yükseldiğini ifade eden Kami, şunları söyledi:

"Amacımız hedeflenen 30 milyar dolarlık hedefe ulaşmak. Bu hedefimize henüz ulaşmış değiliz. Bu konuda devlet tarafından ekonomik anlamda başarı elde edilmiş. Ancak özel sektör bu konuda yüzde 20'lik bir başarıya sahip. Gelecekte özel sektör çalışmalıdır. Bu çalışmaların başında da tekstil geliyor. Hazır giyim ve tekstil özel sektörde çok önemli bir yere sahip. İran çok büyük bir pazar, bu doğru. Ancak bizim için yatırım çok önemli. Biz Türkiye'deki arkadaşları davet ediyoruz. İran'a gelip yatırım ve üretim yapsınlar."

-Diğer konuşmalar

Urmiye Ticaret Odası Genel Sekreteri Ebrahim Haghjou de iki ülke arasındaki ticaretin artık sistematik bir şekilde yapılması gerektiğinin altını çizdi.

İran ve Türkiye'deki tekstil yatırımcılarını bir araya getirmek istediklerini belirten Haghjou, "İki ülke arasındaki ekonomiyi geliştirmek istiyoruz. Sonraki toplantımız İran'da olacak. Umudumuz, o toplantıda somut sonuçlar almak. Bunun sadece sözde kalmasını istemiyoruz." diye konuştu.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Meclis Başkan Yardımcısı Erdal Çakan da İran'ın kendileri için çok önemli bir ülke olduğunu, 30 milyar dolarlık ticaret hedefine ulaşmak için iki ülkenin yatırımcılarına görevler düştüğünü kaydetti.

Toplantıya İran'dan gelen heyet ile İranlı ve Türk iş adamları katıldı.

Bugün Van, yarın Bitlis ve Muş'ta temaslarda bulunacak heyet, 25 Kasım'da Türkiye'den ayrılacak.

(AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler