HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İstanbul hava durumu: Sağanak yağış uyarısı! İkinci dalga geliyor

İstanbul'un kuzeyinde fırtına ve yağış etkili oldu. İstanbul'da hayatı felç eden sağanak yağışa kümülonimbus bulutunun neden olduğu belirtildi. Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Şen, "İlk yağışın ardından 2 bulut kütlesi daha Trakya üzerinden İstanbul'a doğru geliyor. Tekrar Küçükçekmece, Şişli, Beyoğlu, Beşiktaş, Üsküdar, Ümraniye, Kadıköy, Maltepe ve Kartal ilçelerine yağış bırakacak" dedi. İstanbul hava durumuyla ilgili son dakika bilgiler haberimizde.

Meteoroloji'nin uyarısının ardından İstanbul'un kuzeyinde kuvvetli yağış ve fırtına etkili olmaya başladı. Göktürk'te başlayan kuvvetli yağış etkisini sürdürüyor. 3. havalimanında ise dolu yağışı görüldü. Yağış daha sonra İstanbul'un çeşitli bölgelerinde etkisini arttırdı. Kağıthane'de başlayan kuvvetli yağış ile birlikte bazı yollar dereye döndü.

TEHLİKELİ BULUT KÜTLESİ GELİYOR

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, etkili olan yağışa ilişkin, ilk yağışın ardından 2 bulut kütlesinin daha Trakya üzerinden İstanbul'a doğru geldiğini belirterek "Gelen bulut, pilotların 'Charlie Brown' (CB) olarak tanımladığı tehlikeli bir bulut türü." dedi.

Şen, İstanbul'da etkili olmaya başlayan yağış ve fırtınaya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, yağışın aralıklarla devam edeceğini söyledi. Deniz üzerinde etkili olan bulutun İstanbul'a doğru gelmeye devam ettiğini anlatan Şen, "Gelen bulut, pilotların 'Charlie Brown' (CB) olarak tanımladığı tehlikeli bir bulut türü. İstanbul'da yağış bırakan bulut ise yaklaşık 15 kilometre kalınlığında ve yaklaşık 6 kilometre genişliğinde bir bulut. Bulut kütlesinin kendi içinde çok kuvvetli hareketleri var. O yüzden pilotlar bu tür bulutu görünce bu bulutlara yaklaşmaz. Çünkü bulut kütlesinin kendi içindeki hareketler küçük uçakların kanatlarını kırabiliyor." diye konuştu.

METREKAREYE 50 KİLOGRAMA KADAR YAĞIŞ

Bu bulut türünün bıraktığı yağmur damlalarının normal damlalardan en az 5 kat daha büyük olduğunu ve bu büyüklüğün sel ve su baskınlarına sebep olduğunu ifade eden Şen, "İlk yağışın ardından 2 bulut kütlesi daha Trakya üzerinden İstanbul'a doğru geliyor. Tekrar Küçükçekmece, Şişli, Beyoğlu, Beşiktaş, Üsküdar, Ümraniye, Kadıköy, Maltepe ve Kartal ilçelerine yağış bırakacak. Sel ve su baskınlarına neden olabilir. Metrekareye 50 kilograma kadar yağış düşebilir. Dikkatli olmak lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Yağışın gece boyunca aralıklarla devam edeceğini aktaran Şen, sabah saatlerinden itibaren ise yağışın etkisini yitireceğini kaydetti.

BAZI VAPUR SEFERLERİ İPTAL

Yağış nedeniyle İstanbul Deniz Otobüsleri'nde (İDO) hızlı feribot ve dış hat deniz otobüsü seferleri yapılamadı, bazı seferler de iptal edildi.

18:10 Beşiktaş - Kadıköy- Yenikapı - Bursa Deniz Otobüsü
18:30 Bandırma - Yenikapı Hızlı Feribot
18:30 Bursa - Yenikapı - Kadıköy-Beşiktaş Deniz Otobüsü
19:00 Yenikapı - Bandırma Hızlı Feribot
19:00 Bostancı - Yenikapı - Çınarcık - Esenköy Deniz Otobüsü
19:30 Beşiktaş - Kadıköy - Yenikapı - Bursa Deniz Otobüsü
19:45 Bostancı - Yenikapı / Marmara - Avşa Deniz Otobüsü
19:50 Bandırma - Yenikapı - Bostancı Deniz Otobüsü
20:30 Bostancı - Yenikapı - Bandırma Deniz Otobüsü
21:00 Bursa - Yenikapı- Kadıköy-Beşiktaş Deniz Otobüsü
21:30 Esenköy - Çınarcık - Yenikapı - Bostancı Deniz Otobüsü
21:30 Yenikapı - Bandırma Hızlı Feribot
22:00 Bandırma - Yenikapı Hızlı Feribot

MARMARAY ÇALIŞIYOR MU?

Marmaray seferleri aksaksız bir şekilde devam ediyor. İki kıta arasında yolculuk yapacak olan vatandaşlar marmaray seferlerini kullanabilirler.

"70 KİLO ÜZERİNDEKİLER RAHAT EDEBİLİR"

Habertürk TV Meteoroloji Mühendisi Hüseyin Öztel, daha önceki şiddetli yağışla ilgili uyarısında "Kuvvetli rüzgar olacak. 1.60 boyundan kısa olan insanlar sokağa çıkmasın" demişti. Öztel bu kez de "Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer. Bu sefer de "70 kilogramın üzerindekiler rahat edebilir" diyelim. Ama bu sefer çok dalga geçecek bir tarafı yok. Rüzgar kuvvetli gerçekten." ifadesini kullandı.

"20.00-21.00 GİBİ ETKİSİNİ KAYBEDECEK"

Boğaziçi Üniversitesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, şiddetli fırtınaya ilişkin, "Su sıcak hava ile buluştuğunda bu bölgede yağışları oluşturuyor. Radar görüntülerine baktığımızda yağışlar daha çok İstanbul'un kuzeyinde etkili oluyor. Bu sistemin akşam, 20.00-21.00 gibi etkisini kaybedeceğini öngörüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

İBB: ANADOLU YAKASI'NDA ETKİLİ OLACAK

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, kentte beklenen fırtına ve yağış kuzey bölgelerinden itibaren etkili olmaya başladı. Şiddetli yağış nedeniyle görüş mesafesinin yer yer 5 metreye kadar düştüğü İstanbul'da, yağış hayatı olumsuz etkiledi. Yağışın geç saatlerde Anadolu bölgesinde etkili olacağı belirtildi. Yağışın etkili olduğu noktalarda bazı bölgelerde su baskınları oluştu.

TAKSİM TÜNEL SULAR ALTINDA

İstanbul'da aniden etkili olan şiddetli yağış ve fırtına Taksim Meydanı'nı savaş alanına çevirdi. Bir anda bastıran şiddetli yağış vatandaşları hazırlıksız yakaladı. Vatandaşlar yağmurdan korunmak için dükkanlara sığınırken şiddetli fırtına meydanı savaş alanına çevirdi. Taksim alt geçidi ve Taksim'e çıkan yolları ise sel bastı.

Şiddetli yağmurla birlikte Taksim Metro İstasyonunu su bastı. Bir anda bastıran ve giderek şiddetini arttıran yağışla birlikte Piyalepaşa Bulvarı'nı su bastı. Sel suları önüne kattığı her şeyi sürekledi.

İstanbul'da yetkililerden gelen son uyarıların ardından kent genelinde birçok ilçede sağanak yağış etkili olurken, yükselen yağmur suları tramvay yolunu da etkiledi. Şişli'de ise yükselen sular nedeniyle araçlar su da mahsur kaldı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden İstanbul için yoğun yağış uyarısı yapılmıştı. Yapılan uyarıların ardından birçok ilçede sağanak yağış baskınlara neden oldu. Beyoğlu Dolapdere'de etkili olan yağış nedeniyle araçların sular içinde kaldığı görüldü. Bağcılar-Kabataş seferini yapan tramvay içerisine ise yükselen suların girdiği görüldü.

Şişli'de sağanak yağış etkisini gösterdi. Taksim yakınlarında sular içerisinde kalan bir araç itfaiye yardımı ile kurtarılmaya çalışıldı. Araç içerisinde mahsur kalan vatandaşları kurtarma çalışması yapıldı. Öte yandan Beşiktaş'ta duvarın üzerinden akan sular şelaleyi andırdı.

KUM TORBALI ÖNLEM

Meteoroloji'nin uyarısının ardından İstanbul'un kuzeyinde kuvvetli yağış ve fırtına etkili olmaya başladı. Taksim Meydanı'nda başlayan başlayan kuvvetli yağış etkisini sürdürüyor.

Yağmur sularının metronun içine girmesini önlemek amacıyla kum torbaları kullanıldı. Yağıştan kaçan vatandaşlardan bazıları metro istasyonuna sığındı. Kuvvetli yağış İstanbul Boğazı ve çevresinde de etkili oldu.

FIRTINADA UÇAK TÜRK BAYRAĞI

Sirkeci'de yağmur ve fırtına sırasında uçan Türk bayrağını gören vatandaşlar, koşarak bayrağı kaldırıldı.

10 KİLOMETRELİK BULUT

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof.Dr. Orhan Şen de Twitter'dan uyardı. Şen, ''Terkos açıklarında Karadeniz üzerinde çok kuvvetli bir CB bulutu var. Kilyos kıyısını takip ederek İstanbul'un kuzeyine geliyor. Bulutun kalınlığı yaklaşık 10 km... CB bulutu kümülonimbus demek, şimşek, yıldırım, aşırı yağmur ve dolu yapan bulut'' diye yazdı.

METEOROLOJİ UYARMIŞTI

Meteoroloji'nin değerlendirmelerine göre, İstanbul'da öğle saatlerinden sonra kuzey kesimlerde yerel sağanak yağış beklendiği belirtilmişti. İstanbul'da bugün hava sıcaklığının 30 derece civarında olacağı tahmin ediliyor. Yağışın 1 saat içinde Anadolu yakasında tesirinin artması bekleniyor.

4 İL İÇİN SAĞANAK UYARISI

Antalya ve Muğla'nın iç kesimleri ile Isparta ve Burdur'un güney ilçelerinde öğleden sonra sağanak bekleniyor. Meteoroloji Antalya Bölgesel Tahmin ve Uyarı Merkezinden yapılan yazılı açıklamaya göre, bölgede hava parçalı ve az bulutlu olacak. Öğleden sonra Antalya ve Muğla'nın iç kesimleri ile Isparta ve Burdur'un güneş ilçelerinde sağanak görülecek.

Hava sıcaklığında önemli bir değişiklik olmayacak. Rüzgar, öğle saatlerinde güney yönlerden hafif, yer yer orta kuvvetle esecek. Denizde dalga yüksekliği 1 ila 2 metre civarında olacak.

METEOROLOJİ'DEN İL İL HAVA DURUMU RAPORU

Ankara: Az bulutlu ve açık, 30 derece

İstanbul: Parçalı ve az bulutlu , zamanla çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra kuzey kesimleri yerel sağanak yağışlı, 30 derece

İzmir: Az bulutlu ve açık, 34 derece

Adana: Parçalı zamanla çok bulutlu , kuzey ve doğu kesimleri yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, 34 derece

Antalya: Az bulutlu ve açık, zamanla çok bulutlu, iç kesimleri kısa süreli ve yerel gök gürültülü sağanak yağışlı, 33 derece

Antalya: Az bulutlu ve açık, zamanla çok bulutlu, iç kesimleri kısa süreli ve yerel gök gürültülü sağanak yağışlı, 33 derece

Samsun: Parçalı bulutlu, gece saatlerinden sonra sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, 29 derece

Trabzon: Parçalı yer yer çok bulutlu, kısa süreli ve yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, 27 derece

Erzurum: Az bulutlu ve açık, zamanla parçalı bulutlu, 28 derece

Diyarbakır: Az bulutlu ve açık, 36 derece


En Çok Aranan Haberler