HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İstanbul'da Mursi'ye destek gösterisi

İstanbul'da sosyal medya üzerinden örgütlenen bir grup, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye destek için gösteri yaptı.

İstanbul'da Mursi'ye destek gösterisi

İstanbul - İHH İnsani Yardım Vakfı ve Özgür-Der'in de aralarında bulunduğu yaklaşık 30 sivil toplum kuruluşunun üyeleri, "Sivil İradeye Saygı" sloganıyla, Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'ye destek için Fatih'teki Saraçhane Parkı'nda toplandı.

[

](https://www.mynet.com/misirda-darbenin-ayak-sesleri-110100706494)

Ellerinde Türk, Mısır ve Filistin bayrakları taşıyan gruptakiler, Hasan El-Benna, Seyyid El-Kutub ve Muhammed Mursi'nin resimlerinin de bulunduğu "Katlettiniz, astınız, yedirmeyeceğiz", "Baharlarımızı kışa çevirmenize izin vermeyeceğiz", "Mısır'da darbeye hayır", "Kardeşlik sınır tanımaz" yazılı pankartlar açtı.
"Paşaların tankları, susturumaz halkı", "Müslüman zulme boyun eğemez" ve "Mısır halkı yalnız değildir" sloganları atan gruptakiler, zaman zaman tekbir getirdi.

Grup adına basın açıklaması yapan Özgür-Der Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Alpay, İslam dünyasının, meşru bir seçimle iktidara gelen siyasilerin tanklarla, askerle alaşağı edilmek istenmesinden kurtulamadığını söyledi.
Muhammed Mursi'nin halkın yüzde 50'sinden fazlasının oyuyla seçildiğini anımsatan Alpay, şöyle devam etti:
"30 yıllık Hüsnü Mübarek cuntasını Tahrir Meydanı'nda yıkan, halkın oyuyla seçilen Mursi'yi yıkmak ve Mısır'ı tekrar ABD ile İsrail'in kuklasına dönüştürmek isteyen uluslararası bir saldırı ile karşı karşıyayız. Mısır halkının sandıktan meşru bir şekilde çıkarttığı bir iktidarı, hukuken, ahlaken hiçbir şekilde kabul edilemeyecek tertiplerle düşürmek isteyenlerin kim olduğu açıktır. Mısır halkının yüzde 1 dahi desteğini alamamış liberaller, sosyalistler, ulusalcılar, Mübarek artıkları, arkalarına aldıkları uluslararası haber ajanslarının desteği ve aynı zamanda Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi krallıklardan sağlanan sermaye ile Mısır halkını yeniden köleliğe mahkum etmek istiyorlar."

"Bu nedenle Mısır'da Mursi'yi iktidardan indirmek demek, Müslüman toplulukların boynuna tekrardan boyunduruğu geçirmek demektir" diyen Alpay, Mısır halkının meşru temsilcisi olan Mursi'nin yanında olduklarını ve Mısır halkının tankla, tüfekle devrilemeyeceğini ilan etmek istediklerini dile getirdi.

Alpay, Türkiye'de son zamanlarda yaşanan bazı olaylarla, Mısır'da yaşananlar arasında pek çok benzerlik bulunduğunu vurgulayarak, "Bir aydır Türkiye'de Gezi Parkı üzerinden gösterilen vandallık, saldırganlık ile Tahrir Meydanı'nda gösterilen vandallık ve darbe teşebbüsünün birbirinin tamamlayıcısı olduğunu unutmayalım. Buradaki darbecilerle Mısır'daki darbecilerin aynı ahlaksızlığı, İslam düşmanlığını temsil ettiğini unutmuyoruz ve 'diren Mursi Türkiye seninle' diyoruz" diye konuştu.

- Dilipak: "İslam ümmetine karşı topyekün saldırı"

Gazeteci yazar Abdurrahman Dilipak ise Mısır ve Türkiye'de yaşayanların 100 yıl önce aynı ülkenin çocukları olduğunu kaydetti.

"Bizi böldüler" diyen Dilipak, şöyle konuştu:

"Dün Türkiye'de, Taksim'de yaşananlar, bugün Mısır'da Tahrir'de yaşanıyor. Suriye, Libya, farketmiyor. İslam ümmetine karşı topyekün bir saldırı başlattılar. İslam ümmetinin bu saldırılar karşısında tek yürek, tek ses olarak ortaya çıkması gerekiyor. Bu hadiseler bizi birbirimize yakınlaştırıyor. Mısır ya da Türkiye'de son zamanlarda yaşanan olaylar, bizim dıştan gelen saldırılara karşı birleşmemizi sağlayan önemli gelişmelerdir diye düşünüyorum. Bize şer gibi gelen şeylerin hayır olmasını diliyorum. Hayra dönüşmesi için sessiz kalmamamız gerekiyor."
Müslümanları bazı farklılıklardan yola çıkarak bölmeye çalışanların bulunduğuna işaret eden Dilipak, "Mısır'daki yangını, Mısır'da, Türkiye'de çıkan yangını Türkiye'de söndüremezsek, bu çıkan yangın, diğer İslam ülkelerine yayılacak. Onun için Mısırlılar'ın Türkiye'deki kardeşlerinin, Türkiye'dekilerin de Mısır ve Suriye'deki kardeşlerinin hak ve hukukuna sahip çıkması gerekiyor. Bu ötekilerin haklarıyla ilgilenmek değil, kendi hakkımızın sahibi olma iddiasıdır. Kardeşlerimizin hukukunu savunmak, kendi hukukumuzu savunmakla eş anlamlıdır. Bugün bunun için buradayız" şeklinde konuştu.

Grup açıklamaların ardından hep birlikte dua ederek, dağıldı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler