HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İstanbul’daki nevruz kutlamasında ‘bayrak’ gerilimi

İstanbul Valiliği'nce Topkapı Kültür Park'ta düzenlenen Nevruz Bayramı kutlamalarına 'bayrak tartışması' damgasını vurdu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait Topkapı Kültür Park’ta düzenlenen resmi Nevruz Bayramı kutlamaları, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Törene İstanbul Valisi Vasip Şahin’in yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz ile Türk Cumhuriyetleri’nin İstanbul Başkonsolosluğu yetkilileri, Türk Cumhuriyetleri temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

NEVRUZ, DÜNYANIN EN ESKİ BAYRAMLARINDAN BİRİ

Törende bir konuşma yapan Coşkun Yılmaz, Nevruz Bayramı’nın dünyada kutlanan en eski ve en köklü bayramlardan biri olduğunu söyledi. Nevruz’un birleştirici ve kaynaştırıcı özelliği olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Nevruz geleneği, Türkistan’dan Kafkaslara, Balkanlara, Anadolu’ya değin asırları kucaklayan bir birikime ve zenginliğe sahiptir. Nevruz, milletimiz için ‘yeni gün’ün, yeni bir başlangıcının, tabiatla beraber insanın canlanacağının işaretidir” diye konuştu.

NEVRUZ ATEŞİNDEN ATLADILAR

Nevruz kutlamaları daha sonra çeşitli folklor, dans gösterileri ve mini konserlerle devam etti. Tören alanında bulunanlar, gösterilerin ardından yakılan Nevruz ateşinden atladılar.Vasip Şahin ve Kadir Topbaş ise alanda demir dövenleri izledi. Katılımcılar, Nevruz Bayramlarının simgelerinden olan renkli yumurtaları tokuşturdu. Kutlama sonunda katılan tüm davetlilere pilav ve ayran ikram edildi.

VALİ ŞAHİN’İN NEVRUZ BAYRAMI MESAJI

İstanbul Valisi Vasip Şahin ise kutlamaların ardından Nevruz Bayramı nedeniyle verdiği mesajda herkesin Nevruz bayramını kutladı. Şahin, “Yüzyıllardır, Anadolu’ya kadar olan Türk coğrafyasında bu kültürün yaşadığı diğer milletlerin bulunduğu noktada bu bayramı kutluyoruz. Nevruz bayramını geleneksel olarak kutluyoruz. Bunu güzel bir törenle İstanbul’da icra ederek gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.

TÖREN SONRASI BAYRAK GERİLİMİ

Törenin sonlarında doğru ise alanda bayrak tartışması krizi yaşandı. Kutlamalara Kerkük’ten katılan Ayhan Türkmen isimli bir Türkmen kadını, açmak istediği Türkmeneli Bayrağının zabıtalarca engellendiğini iddia etti. Türkmen “Fotoğraf çektirmek için bayrak açtık. Görevliler gelip engel oldu. Kerkük’te açamıyoruz, burada anavatanımızda açamıyoruz. Nerede açacağız” diye tepki gösterdi.

NEVRUZ'DA UÇAN BALONLAR PATLADI: 3 YARALI

Diyarbakır'da Nevruz kutlamalarında kullanılmak üzere bekletilen balonlarda bulunan helyum gazının sıkışması sonucu meydana gelen patlamada 3 kişi yaralandı.

Edinilen bilgilere göre, Nevruz kutlamasının yapıldığı Bağlar ilçesindeki Nevruz Park'ta kurulan platformun altındaki odada, kutlama sırasında gökyüzüne bırakılmak için bekletilen balonlarda bulunan helyum gazı sıkışarak, patladı. Patlamada 3 kişi hafif şekilde yaralanırken, odanın kapı ve camları zarar gördü. Yaralılar, ambulansla kaldırıldıkları hastanede tedavi altına alınırken, sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

YÜKSEKOVA'DAKİ NEVRUZDA 'APO' SLOGANINA POLİS MÜDAHALESİ

Hakkari’nin Yüksekova İlçesi'nde HDP ve DBP tarafından Yeni Şehir Stadı'nda düzenlenen nevruz programında, atılan slogan üzerine polis 1 kişiyi gözaltına alımak istedi. Kalabalığın buna itiraz etmesi üzerine polis müdahalede bulundu. Müdahale sırasında yaklaşık 10 kişi gözaltına alındı.

Yüksekova ilçe merkezi dışında bulunan Yeni Mahallede Şehir Satadyumu'ndaki nevruz kutlamaları saat 11.00'de başladı. Kutlamalara, HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım ve yaklaşık 700 kişi katıldı. Geniş güvenlik önlemlerini alındığı stadyuma çevresinde alana gelenler tek tek üst aramasından geçirildi. Alana bayrak, pankart, afiş ve flema alınmasına da izin verilmedi.

Müzik eşliğinde kutlamalar sürerken, kalabılığın içerisinde bulunan bir kişinin Abdullah Öcalan lehine slogan atatmak istemesi üzerine polis uyarıda bulunup, onu gözaltına almak istedi. Bir grubun buna itiraz etmesi üzerine de polis müdahalede bulundu ve toplanan kalabalığı gözyaşartıcı bomba kullanarak dağıttı. Çıkan olaylar sırasında birçok kişi, gözaltına alınırken, stadyumda toplananlar ise yapılan bu müdahale üzerine alandan ayrıldı. Şu ana kadar yapılan gözaltılarla ilgili de henüz bir açıklama yapılmadı.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler