HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İstanbul'un asırlık sırları bu defterde saklı

Kandilli Rasathanesi’nin Meteoroloji Laboratuvarı, Şehr-i İstanbul'un tam 1 asırlık geçmişine dair gözlemlerin aktarıldığı hazine değerinde bir belgeyi barındırıyor.

İstanbul'un asırlık sırları bu defterde saklı

100 YIL SONRAYA KAPAĞI VE TEK BİR YAPRAĞI KALDI Bu belge 1911 yılındaki hava durumu ölçüm ve gözlemlerinin yazıldığı bir defter. Şimdi kapak ve bir sayfadan oluşan bu deftere göre İstanbul'daki hava koşulları 1911 yılı Temmuz ayınının son günlerinde başladı ve bugüne kadar da aralıksız sürüyor.

1 ASIRDIR KESİNTİSİZ ÖLÇÜM YAPILIYOR Belgeyi barındıran Rasathane, Türkiye’nin -aynı yerde yapılan- en uzun süreli ve kesintisiz meteorolojik veri setine sahip. Son günlerde meteorolojiyle ilgilenenler, meteorolojiye gönül verenlerin gözdesi halindeki Rasathane ve rasat parkı aslında Türkiye'nin -aynı yerde yapılan- en uzun süreli ve kesintisiz meteorolojik veri setine de sahip. Şimdilik meteoroloji günüllerinin ihtimal olarak işaret ettiği gibi rasat parkının herhangi bir sebeple yerinin değişmesi, iklimbilimi bakımından memleketin önemli hazinesini Boğaz’ın serin sularına gömmek anlamına gelecek. Rasathane’deki meteorolojik gözlemler 1911 yılının Temmuz ayının sonuna doğru başlamış, ve hala aynı yerde yapılıyor. Bu özelliğinden ötürü meteorolojiyle ilgilenenlerin göz bebeği olan Laboratuvar geçtiğimiz günlerde "Hava Delisinin Not Defteri" platformu tarafından da ziyaret edildi. Meteoroloji gönüllülerinin İlgi odağında 100 yıl önceki İstanbul'da yaşanan hava koşullarının yazıldığı defter ve yine 100 yıldır aralıksız ölçümlerin yapıldığı rasat parkının akibeti vardı.

DHA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler