HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Ramazan Bayramı ve Arefe ne zaman?' sorularının yanıtı

Vatandaşlar 'Ramazan Bayramı ve arefe ne zaman?' sorusuna yanıt arıyor. Ramazan ayı boyunca tutulması farz kılınan orucun da sonunu ifade eden 'Ramazan Bayramı ne zaman' sorusunun yanıtı Mynet.com'da!

'Ramazan Bayramı ve Arefe ne zaman?' sorularının yanıtı

Ramazan'ın yaz ayına denk gelmesiyle Ramazan Bayramı ile için tatil planları yapılmaya başlandı. Bu nedenle vatandaşlar, Ramazan Bayramı'nın kutlanacağı tarihi merak ediyor. Peki Ramazan Bayramı ne zaman? Ramazan Bayramı hangi günde başlıyor? 18 Haziran'da başlayan Ramazan ayının en önemli günlerinden Kadir Gecesi bu yıl 13 Temmuz'a denk geliyor. Ramazan Bayramının arefesi ise 16 Temmuz Perşembe. Ramazan Bayramı 17-18-19 Temmuz tarihlerinde kutlanacak. Yani Ramazan Bayramı 17 Temmuz Cuma günü başlayacak ve pazar günü sona erecek.

RAMAZAN BAYRAMI

Ramazan Bayramı, Ramazan ayı boyunca tutulması farz kılınan orucun da sonunu ifade eder. Ramazan Bayramı’nın ilk günü aynı zamanda Şevval ayının birinci günüdür ve bu günde oruç tutulmaz. Ramazan Bayramı Şeker Bayramı olarak da adlandırılır. Şeker Bayramı: Bayramın Osmanlı dönemindeki adı olan "Iyd-ı Fıtır" isminden Türkçeleştirilmişidir. Iyd bayram demektir. Fıtır ise fıtır sadakası ya da fitre olarak bilinen oruç tutamayacak durumdaki Müslümanların verdiği sadakadır. Şükür sadakası olarak da bilinir. Bir teoriye göre bu "şükür" kelimesi zamanla "şeker"e dönüşmüştür.[3] Bir başka teoriye göre ise Şeker Bayramı adı, Ramazan Bayramı'nda hurma ve şekerleme yeme geleneğine dayanır. Ramazan Bayramı’nın ilk gününde camilerde bayram namazı kılınır. Bayram namazını yalnız erkekler kılar. Bayram namazından sonra ise hutbe okunur. Bayram boyunca müslümanlar eş, dost, akraba ziyaretleriyle birbirlerinin bayramını kutlarlar. Bu ziyaretler esnasında genellikle kolonya, tatlı ve şekerlemeler ikram edilir. Bayramda bakımlı ve temiz olmak adettendir. Herkes en yeni kıyafetlerini giymeye çalışır. Ramazan bayramında çocuklara ailelerin bütçesi elverdiğince yeni kıyafetler alınır. Bazı büyükler ellerini öpen çocuklara hediye veya harçlık verirler. Çocuklar ufak gruplar halinde kapı kapı dolaşarak şekerleme toplarlar. Müslümanlar zekat görevini bu bayramda yerine getirirler.

KADİR GECESİNİN ÖNEMİ

Ramazan ayında önemli bir yere sahip Kadir Gecesi, İslam dinine göre, Kur'an'ın vahiy yoluyla İslam peygamberi Muhammed'e gönderilmeye başlandığı gecedir. Kadir gecesinin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte, Ramazan'ın yirmi yedinci gününün gecesinde olma ihtimali yüksektir. İslam peygamberi Muhammed Kadir gecesinin hangi gece olduğunu kesin şekilde belirtmemiş, ancak; "Siz Kadir gecesini Ramazan'ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız" emiştir. Kadir Gecesi, Müslümanlara göre çok hayırlı ve mübarek sayılan bir gecedir. Kur'an'da şöyle tanımlanmıştır:

"Doğrusu biz Kur'an'ı Kadir gecesinde indirmişizdir. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler.O gece, tanyerinin ağarmasına kadar bir esenliktir."

DİNİ GÜNLER LİSTESİ

Ramazan'ın Başlangıcı: 18.06.2015
Kadir Gecesi: 13.07.2015
Arefe (Ramazan)16.07.2015
Ramazan Bayramı: 17.07.2015
Arefe (Kurban): 23.09.2015
Kurban Bayramı: 24.09.2015
Hicri Yılbaşı: 14.10.2015
Aşure Günü: 23.10.2015

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler