HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

DGS kayıtları 18 Eylül Cuma günü sona eriyor

Öğrencilerin bekledikleri Dikey Geçiş Sınavı (DGS) kayıtları başladı. 18 Eylül'e kadar devam edecek DGS kayıtları ilgili üniversiteler tarafından tamamlanacak.

DGS kayıtları 18 Eylül Cuma günü sona eriyor

İki yıllık meslek yüksekokulu (MYO) mezunları ile açıköğretim önlisans programları mezunlarına dört yıllık fakültelere geçme imkânı tanıyan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) 26 Temmuz Pazar günü yapıldı ve sonuçlar kısa sürede açıklandı. Sonuçların ardından DGS tercih stresi başladı. DGS tercih işlemleri, 31 Ağustos - 4 Eylül tarihleri arasında ÖSYM'nin "https://ais.osym.gov.tr" internet adresinden gerçekleştirildi. Tercihlerini tamamlayan adaylar bu sefer de 'DGS tercih sonuçları ne zaman açıklanacak?' Sorusuna yanıt aradılar. ÖSYM adayları bekletmedi ve DGS tercih sonuçları 11 Eylül'de açıklandı. https://sonuc.osym.gov.tr/ adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifrenizle DGS sonuçlarınıza erişebilirsiniz.

Diğer yandan bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri ilgili üniversite tarafından 14-18 Eylül 2015 tarihleri arasında tamamlanabilecek. DGS kayıtları için adayların, yerleştirildikleri yükseköğretim programının bağlı bulunduğu üniversiteye süresi içinde başvurmaları gerekecek.

**2015 DGS KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ

**

DGS YERLEŞTİRME SONUÇLARI DUYURUSU

2015-DGS sonuçlarına göre; tercih yapan adayların yükseköğretim programlarına merkezi yerleştirme işlemleri tamamlanmıştır. DGS yerleştirme sonuçları, 11 Eylül 2015 tarihinde saat 15.00’ten itibaren ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden açıklanacaktır. Adaylar, yerleştirme sonuçlarını belirtilen internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile öğrenebileceklerdir. Yerleştirme Sonuç Belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir. Bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri ilgili Üniversite tarafından 14-18 Eylül 2015 tarihleri arasında yapılacaktır. Kayıt için adayların, yerleştirildikleri yükseköğretim programının bağlı bulunduğu Üniversiteye süresi içinde başvurmaları gerekmektedir.

Yerleştirme sonuçlarına ilişkin sayısal bilgiler ekte verilmiştir.

Adaylara ve kamuoyuna duyurulur.

DGS YERLEŞTİRME SONUÇLARINA İLİŞKİN SAYISAL BİLGİLER

DGS TERCİHLERİ

2015 Dikey Geçiş Sınavı tercih işlemleri 31 Ağustos- 4 Eylül arasında Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM)https://ais.osym.gov.trinternet adresinden adayların T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleriyle yapılacak. Adaylar tercihlerini, tercih süresince ÖSYM'nin İnternet adresinde yayımlanan tablolardan yararlanarak yapacak. Yerleştirme sonuçları ÖSYM'nin İnternet sayfasında yayımlanacak, adaylara belge gönderilmeyecek.

Yükseköğretim programlarına yerleşen adayları gösteren fotoğraflı yerleştirme sonuçları, adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programlarının bağlı olduğu üniversite rektörlüklerine ÖSYM tarafından elektronik ortamda gönderilecek. 2015-DGS sonuçlarına göre bir yükseköğretim lisans programına yerleştirilen adayların kayıt hakları yalnız 2015-2016 öğretim yılı için geçerli olacak. Bir yükseköğretim programına yerleşenler kayıt işlemleri için ilgili üniversiteye başvuracaklar.

DGS'DE KAYIT YAPTIRAMAYANLARA YÖK'TEN ŞARTLI KAYIT KOLAYLIĞI

2015 Dikey Geçiş Sınavı ile yükseköğretim programlarına yerleştirilen, ancak öğretim kurumlarından tek ders, bütünleme, staj vb. nedenlerle mezuniyet işlemlerini tamamlayamadıkları için kazandıkları programa kayıt yaptıramayacak öğrencilerin, kayıt haklarının saklı kalması konusundaki dilekçeler Yükseköğretim Yürütme Kurulu'nun 12/08/2015 tarihli toplantısında incelenmiş ve 14/05/2015 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında Yürütme Kuruluna verilen yetkiye dayanarak ortaöğretim kurumlarından mezun olamayan öğrencilere bütünleme veya ek sınav sonucunda kayıt hakkı kazandıkları programa kayıt hakkı tanındığı da dikkate alınarak, 2015 Dikey Geçiş Sınavı kayıt tarihleri arasında yükseköğretim kurumlarından mezun olamadığı için kazandığı programa kayıt yaptıramayan ancak kayıt tarihinden sonra stajını tamamlama, bütünleme sınavını, tek ders sınavını vb. başararak mezuniyet hakkı elde eden ön lisans öğrencilerinin bu durumlarını belgelemeleri kaydıyla 2015-2016 eğitim -öğretim yılı bahar yarıyılı başlangıcına kadar programların kontenjanları dikkate alınmadan, 2015 DGS'de kayıt hakkı kazandıkları lisans programlarına kayıt yaptırabilmelerine karar verilmiştir.

DGS SONUÇLARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

26 Temmuz 2015 tarihinde yapılan 2015 Dikey Geçiş Sınavının (DGS) değerlendirme işlemleri tamamlanmıştır. Sınav sonuçları, 4 Ağustos 2015 tarihinde saat 17:00’den itibaren ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden açıklanacaktır. Adaylar sınav sonuçlarını belirtilen internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile öğrenebileceklerdir. Sınav Sonuç Belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir. Adaylara ve kamuoyuna duyurulur.

DGS TERCİHLERİ

Adaylar; 2015-DGS puanlarını öğrendikten sonra, tercih işlemlerini ne zaman ve nasıl yapacaklarını ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinden öğreneceklerdir.

Adayların yükseköğretim lisans programları tercihlerini yaparken, tercih süresince ÖSYM'nin İnternet adresinden yayımlanan Tercih Kılavuzundan yararlanmaları gerekmektedir. Tercihlerin doğru olarak yapılabilmesi için önce Tablo-2’nin dikkatlice incelenmesi gerekmektedir. Bu tabloda, ön lisans programından mezun olunacak/olunan alan bulunarak hangi alanlardaki lisans programlarının tercih edilebileceği belirlenecektir. Bunun dışındaki alanlardan yapılacak tercihler geçersiz sayılacaktır. Tablo-1, dikey geçiş yapılabilecek lisans programlarının kodlarını, adlarını, kontenjanlarını, puan türünü, öğretim süresini ve varsa koşullarını göstermektedir.

Adaylar, tercih etmek istedikleri Tablo-1’de yer alan lisans programlarının koşul ve açıklamalarını, tercihlerini sonlandırmadan önce dikkatlice incelemelidir. Koşulları uygun olmayan programlar tercih edilmemelidir. Koşulları kendisine uymadığı halde tercih ettiği ve yerleştiği programla ilgili oluşabilecek sorunların sorumluluğu adaya aittir. Yerleştirme işleminde, yeterli puana sahip olunması koşuluyla tercih sırası önem kazanmaktadır. Bu yüzden tercihler yapılırken eğitim görmek istenen programların en çok istenilenden başlanmak üzere sıralanması uygun bir yoldur. Adaylar dikey geçiş yapmak istedikleri yükseköğretim lisans programlarını istek sırasına göre ilgili alana yazacaklardır. Bir aday yalnız mezun olduğu alan ile ilgili programlar arasından, koşulları karşılamak 15 şartıyla, Tablo-1’den en çok 30 tercih yapabilecektir. Tercihlerin tümünün kullanılması zorunlu değildir.

Tercih işlemi tamamlandıktan sonra yazıcıdan tercih listesi alınmalı ve saklanmalıdır. Tercih bildirim işlemini tamamlayan adaylar, "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden tercihlerinde değişiklik yapabileceklerdir. Tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar, bu işlemi elektronik ortamda yapacaklardır. Tercih iptali yapılmaz. Tercihlerde değişiklik, tercihlerin kısmen ya da tamamen iptali vb. değişiklik taleplerini içeren dilekçeler Merkezimizde kesinlikle işleme alınmaz. Tercih süresi tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik yapılamaz. Adaylar tercih işlemini tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden tercih bilgilerini mutlaka kontrol etmeli ve yazıcıdan tercih listesini alarak saklamalıdır.

DGS YERLEŞTİRME

Yerleştirme işlemi, adayların 2015-DGS puanları, tercihleri ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak bilgisayarla yapılacaktır. Programlara yerleştirme işleminde puan en önemli rolü oynamaktadır. Örneğin T programını, aday A birinci tercihinde, aday B dördüncü tercihinde göstermiş olsun. Aday B’nin puanı aday A’dan yüksekse ve aday B ilk üç tercihine puanı yetmediği için yerleştirilmemiş ise T programına puanı daha yüksek olduğu için aday B yerleşecektir. Aynı programı tercih etmiş olan adayların 2015-DGS puanlarının eşit olması durumunda, daha büyük ağırlıkla katılan standart puanı yüksek olana (eşit ağırlıklı 2015-DGS puanında sayısal standart puanı yüksek olan), eşitlik yine sürdüğü takdirde ilgili ÖBP yüksek olana öncelik verilecektir. Eşitlik yine sürdüğü takdirde söz konusu programı daha üst tercihinde gösterene, eşitlik yine de sürdüğü takdirde doğum tarihi günümüze daha yakın (yaşı küçük) olana öncelik verilecektir. Sağlık muayenesi, bedensel yetersizlik (boy, kilo vb. tercih aşamasında bilinebilen özellikler hariç), mülakat sınavını kazanamama ve intibak eğitiminin olumsuzluğu gibi başvuru sırasında bilinemeyen bir nedenle yerleştirildiği programa kaydı yapılamayan öğrenciler, durumları ÖSYM Başkanlığınca değerlendirilerek, alt tercihlerinden puanlarının elverdiği programlara (burslu programlar hariç) kayıtlar tamamlandıktan sonraki ilk 1 ay içinde ÖSYM Başkanlığına yazılı olarak tüm belgeleriyle birlikte başvurdukları takdirde yerleştirilirler. Bu yerleştirmede; a) Adayın varsa alt tercihleri incelenerek, 2015-DGS Yerleştirme Sonuçlarına göre bu tercihlerden en küçük yerleştirme puan şartını sağlayan ilk program tercihine (burslu programlar hariç) yerleştirme işlemi yapılır. b) Adayın alt tercihi/tercihleri var ancak, 2015-DGS Yerleştirme Sonuçlarına göre bu tercihlerden hiçbirisi için yerleşmek için gereken en küçük puan şartını sağlamıyorsa veya adayın bir alt tercihi yoksa, bir sonraki yıl için ilgili yılda yerleşmemiş bir aday gibi işlem görmesi sağlanır (Ek yerleştirmeden faydalanması ve/veya bir sonraki yıl ÖBP’nin düşmemesi sağlanır).

2015 DGS EK YERLEŞTİRMELER NASIL OLACAK?

2015-DGS sonuçlarına göre yapılan yerleştirme sonunda adayların tercih etmemesi veya yerleştirilmesi yapılan adayların kayıt için başvurmaması nedeniyle boş kalan kontenjanlar için gerek duyulduğu takdirde Yükseköğretim Kurulu kararı ile ÖSYM tarafından merkezî olarak ek yerleştirme yapılacak. Bu durumunda adaylar, 2015-DGS Ek Yerleştirme Boş Kontenjanları ile tercih işlemlerini hangi tarihler arasında yapacaklarını ÖSYM'nin İnternet sitesinden öğrenecekler. Ek Yerleştirme sonuçları ÖSYM'nin İnternet sayfasında yayımlanacak. Sonuçlar açıklandıktan sonraki 3 gün içerisinde adayların yerleştirildikleri programa kayıtlarını yaptırmaları zorunludur. Adaylara ayrıca yerleştirme sonuç belgesi gönderilmeyecek. Sınavdan sonra yapılan ilk yerleştirmede adaydan yerleştirme ücreti alınmaz. Ancak, bu sınav sonucuna bağlı daha sonra yapılacak tüm yerleştirme işlemlerinde (ek yerleştirmeler dâhil) adaydan yerleştirme ücreti (10,00 TL) alınır

DİKEY GEÇİŞ (DGS) İLE KESİN KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

1) Ön lisans Diploması veya Geçici Mezuniyet Belgesi aslı,

2) Lise Diploması aslı veya Geçici Mezuniyet Belgesi aslı

3) DGS sonuç belgesinin internet çıktısı,

4) Nüfus cüzdanının ön ve arka yüzünün fotokopisi,

5) Kan grubunu gösteren belgenin fotokopisi, (Ehliyetinde kan grubu yazanlar için ehliyet fotokopisi yeterlidir)

6) 6 adet renkli vesikalık fotoğraf (Kılık kıyafet ile ilgili mevzuata uygun ve son altı ay içinde
cebheden çektirilmiş 4,5x6 cm ebadında)

7) Transkript (onaylı)

8) Ders içerikleri (onaylı)

9) Askerlik çağındaki öğrenci adaylarından; ilgili askerlik şubesinden alacakları tecilli olduklarını gösterir belge veya askerlik görevini yapmış olanlardan durumlarını belirten belge. (Bu belge 1989 yılı ve sonrası doğumlulardan istenmez)


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler