HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İşte ''Kayyum nedir, nasıl atanır?'' Sorularına yanıt

Koza İpek Holding'ten sonra Kaynak Holding'e de kayyum atandı. Peki, kayyum ne demek? Kayyum nasıl atanır? Kayyumun yetkileri nelerdir? İşte kayyum atamalarıyla ilgili merak edilenler...

İşte ''Kayyum nedir, nasıl atanır?'' Sorularına yanıt

Koza İpek Yayını Grubu'nun sonra Fethullah Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen Kaynak Holding'e de kayyum atandı. Kartal'daki Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kararı doğrultusunda, "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması" (FETÖ/PDY) bünyesinde faaliyet gösterdiği iddia edilen Kaynak Holding'e bağlı 19 şirket, bir vakıf ve bir derneğe kayyum atandı. Kayyumlar, şirketin İstanbul'daki Üsküdar, Bağcılar ve Bayrampaşa'daki yönetim binalarına, İstanbul Emniyet Müdürlü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri eşliğinde girdi. Bu sırada, çevik kuvvet ekipleri de çevrede güvenlik önlemi aldı. Kayyumların, şirketlerin eski yöneticilerinin binaya gelmesini beklediği belirtildi. Bu arada, holdingin İzmir'deki bir şirketine de kayyum atandığı öğrenildi. Yaşanan bu olayların ardından vatandaşlar Kayyum ne demek? Sorusuna yanıt aradı. Biz de Kaynak Holding'e verilen kayyum ataması kararından önce yaşananları ve ''Kayyum ne demek?'' Sorusunun yanıtını hazırladık.

KAYYUMDAN ÖNDE NELER OLMUŞTU?

Paralel yapı iddialarıyla ilgili olarak geçen yıl ve bu yılın Eylül aylarında operasyon yapılan holdingdeki birçok belgeye el konulmuştu. Belgelere el konulmasının gerekçesinin ise "terör örgütüne finans sağlamak, firmaların kurucu ve eski ortakları ile şimdiki ortakları ve yöneticilerinin mal varlıklarının inceleme altına alınması" olarak bildirilmişti.

KAYNAK HOLDİNG

Eğitim, yayıncılık, kargo ve bilişim sektöründeki şirketleri ile tanınan Kaynak Holding’in 7 bine yakın çalışan ve yıllık 1,5 milyar liralık ciroya sahip. Gülen Cemaati’ne yakınlığı ile bilinen Holding, 16 farklı sektörde bünyesinde 23 ayrı şirket barındırıyor. Kaynak Holding, bağlı bulunan çok sayıda şirket aracılığı ile eğitimden, teknolojiye, lojistikten perakendeye ve gıdaya kadar bir çok sektörde faaliyet gösteriyor.

Kaynak Holding bünyesindeki şirketler, Işık Yayınları, Sesli Yayınları, Çağlayan Basım Yayın, Sürat Teknoloji, Sürat Eğitim Araçları, Kağıt Kaynak, Kaynak Medya, Sürat A.Ş., Gökkuşağı, İtina, Baran, Zambak Yayıncılık, NT, Nüans Tur, Sürat Turizm, Sürat Kargo, Sürat Lojistik, Sürat Sigorta, Kaynak Lisans, Kaynak Dış Ticaret.

KOZA İPEK HOLDİNG'İN KAYYUM ATAMASINDA NELER YAŞANDI?

Koza İpek Yayın Grubu'na Kaynak Holding'de olduğu gibi kayyum atanmıştı. "Fethullahçı terör örgütüne yardım ve propaganda" gerekçesiyle operasyon düzenlenen Koza Holding ve holdinge bağlı şirketler için kayyum kararı verilmişti. Kayyum kararının ardından Bugün TV'ye sivil polisler gelmiş, 16.30 sıralarında Kanaltürk ve Bugün TV yayınları kararmıştı. İpek Yayını Grubu'nun kayyum yönetimine devredilmesi talebinin ardından Bugün ve Millet Gazetesi'nin de basımına durdurulma kararı verilmişti. Kayyum kararının ardından yapılan protestolarda arbede çıktı. Oktay Usta adıyla tanınan Oktay Aymelek, vatandaşlara pilav dağıtmak isterken polis engeline takıldı ve bu sırada polisin sert müdahalesi sonucu yere düşmüştü. Bugün TV Genel Yayın Yönetmeni Tarık Toros'u görevden kayyum atanmasıyla birlikte görevden alınmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan kayyum açıklamasında ''Bizim bildiklerimiz bize, ama yargının bildiği de kendinedir'' ifadelerini kullanmıştı. Kayyum atamasından sonra yayın grubuna ait kanallar Digitürk, Türksat ve Tivibu'dan kaldırılmıştı.

KAYYUM NE DEMEK?

Kaynak Holding ve bünyesindeki şirketler için kayyum kararı ardından, "Kayyum ne demek?" sorusunun yanıtı merak edilir oldu. Peki, bir yönetim merci olduğu anlaşılan Kayyum tam olarak nedir? Kayyum, devlet aracılığıyla tüzel; kişiliklerin ihtiyacından doğan hakemlik, geçimsizlik, arıtma ve benzeri süreçlerde, tüzel kişiliklerin belli işlerini yönetmek ya da meta varlığını yönetim etmek için, geçici süreyle atanan yöneticidir. Kayyum ataması söz konusu olduğunda; şirketin önceki tüm yetkileri alınır ve kayyuma devredilir. Böylece Kayyum, o şirket için tek yetkili haline gelir. Kayyum idaresine geçen şirketler, Kamu İhale Kanununa göre iflas masasındaki şirket veya tasfiye halinde şirket görüldüğünden kamu İhalelerine katılamazlar.Yurtdışı iş anlaşmaları yapamazlar, yapmış olsalar bile bu anlaşmalar, devlet tarafından onaylanamaz. Kayyum vesayet organlarından birisidir. Kayyum sadece belirli işleri görmek veya mal varlığını yönetmek için görevlendirilir.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler