HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İzmir Valiliği'nden 10 yaşındaki çocuk açıklaması

Birkaç gün önce İzmir'deki Soma eylemlerinde kaydedilen ve büyük tepki çeken bu görüntülerle ilgili İzmir Valiliği'nden açıklama geldi.

İzmir Valiliği'nden 10 yaşındaki çocuk açıklaması

İzmir'de Soma protestoları sürerken yakınlarıyla eğlenmeye giden 10 yaşındaki çocuğun gözaltına alınmak istemesi çok tepki çekmişti. Polisin tavrı karşısında çocuğun ağladığı ve altını ıslattığı görülmüştü. Konuyla ilgili İzmir Valiliği'nden açıklama yapıldı. Çocuğun 10 değil 13 yaşında olduğu, zarar görmesin diye eylem yapanların arasından uzaklaştırılmaya çalışıldığı ve üzerindeki ıslaklığın da TOMA'nın sıktığı sudan kaynaklandığı iddia edildi.

İzmir Valiliği'nden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

17.05.2014 tarihi itibari ile Basın ve Yayın organlarında ve gazete başlıklarında, “İzmir’de 10 yaşındaki bir çocuğun polis tarafından gözaltına alınmak istendiği ve korkudan altını ıslattığı” şeklinde Kamuoyuna yanlış bilgi ve görüntü aktarımlarının yapıldığı görülmüş olup, Valiliğimizce konu ile ilgili açıklama zarureti doğmuştur.

Söz konusu haberlere konu olan olayın doğru şekliyle açıklanması aşağıdaki şekildedir.

EYLEMLER 3 GÜN SÜRDÜ

1- 13.05.2014 tarihinde Soma ilçesindeki kömür ocağında meydana gelen acı olayda hayatlarını kaybeden maden işçilerinin ölümünü protesto etmek maksadıyla kentin değişik bölgelerinde kanunsuz eylemler düzenlenmiş, bu eylemlere katılanlara gerekli uyarılar yapılmış, eylemlerde şiddet kullanan, sokakları trafiğe kapatıp iş yerlerine, bankalara ve kamu mallarına zarar vererek, tahribat yapanlara yönelik, müdahale ve gözaltı işlemi uygulanmıştır.

Üç gün boyunca devam eden eylemler esnasında kentin değişik cadde, sokak ve bulvarları eylemci gruplar tarafından müteaddit defa trafiğe kapatılmış, kent trafiği işlemez duruma gelmiş ve güvenlik görevlilerince yolların trafiğe açılması için yapılan her müdahaleye taşlı, sopalı, havai fişekli vb. saldırılar gerçekleşmiştir.

ZARAR GÖRMEMESİ İÇİN UZAKLAŞTIRILMAYA ÇALIŞILDI

2- 16.05.2014 günü aynı gruplar Talatpaşa Bulvarını dört yönden barikat oluşturarak trafiğe kapatmışlar ve yine trafiği açmak için yapılan polis müdahalesine taşlı, sopalı ve havai fişekli saldırılar olmuş, eylemci gruplar üzerlerine TOMA’larla kademeli ve artan oranda su sıkılmak sureti ile dağıtılmış, dağılmamakta ısrar edenlere yönelik gözaltı işlemi uygulanmıştır. Bu esnada söz konusu eylemlere iki gün boyunca sürekli olarak katıldığı ve aktif rol aldığı gözlenen basın yayın organlarında bilgi ve görüntüleri aktarılan bahse konu çocuk başta olmak üzere yaşıtı diğer çocuklarla beraber zarar görmemesi ve yaralanmaması amacıyla eylemci grubun içerisinden uzaklaştırılmaya çalışılmış, medya organlarınca da bahse konu bu görüntüler yayınlanmıştır. Bu aşamada yapılan eylemlerde aktif rol aldığı gözlenen çocuğun zarar görmemesi için grubun içerisinden uzaklaştırılmasıdır ve burada gözaltı işlemi kesinlikle uygulanmamıştır.

10 DEĞİL 13 YAŞINDA

3-17.05.2014 günü yapılan eylemlerde görülen ve aktif olarak olayların içerisinde yer aldığı anlaşılan çocuğun ve diğer küçük çocukların, suça sürüklenen çocuklardan olup olmadığının tespiti amacıyla, eylem sonrası Çocuk Şube Müdürlüğü ekiplerince takiple, gece sokakta yalnız dolaşırken kimliğinin tespiti amacıyla muhafaza altına alınmış, bu çocuğun 2001 doğumlu (13 yaşında) A.K. olduğu, emniyet kayıtlarında bir kez yağma suçundan mağdur, bir kez de kayıp çocuk olarak işlem gördüğü, üç gündür evine gitmediğini çocuğun bizzat kendisinin beyan etmesine rağmen ailesi tarafından kayıp müracaatında bulunulmadığı tespit edilmiş, konu Nöbetçi Çocuk Savcısına aktarılmış, hakkında 2911 Sayılı Kanuna muhalefetten suça sürüklenen çocuk sıfatı ile işlem yapılması, olaya ilişkin video ve fotoğraf kayıtları ile birlikte mesai saatleri içerisinde adliyeye mevcutlu getirilmek üzere ailesine teslim edilmesi talimatı alınmış, alınan talimat gereğince 20.05.2014 tarihinde Cumhuriyet Savcılığı’na götürülmek üzere A.K. adlı çocuk annesine teslim edilmiştir.

ISLAKLIK TOMA'NIN SIKTIĞI SUDAN

4-A.K. nin 16 ve 17 Mayıs tarihlerinde Talatpaşa Bulvarı üzerinde yasadışı eylem yapan marjinal gruplar içerisinde aktif olarak rol aldığına dair MOBESE kamera kayıtları ve fotoğrafları mevcut olup, şortunda olduğu ifade edilen ıslaklığın TOMA’ların eylemci gruplara su ile müdahalesi sırasındaki ıslanmadan dolayı olduğu değerlendirilmekte, zaten kamera kayıtlarının incelenmesi sonucunda da müdahalenin öncesi ve sonrasında çocukta herhangi bir korku emaresi görülmediği gibi eylemci grupların etki ve yönlendirmesiyle hareket ettiği anlaşılmaktadır.

10 yaşındaki bir çocuğun polis tarafından gözaltına alınmak istendiği ve altını ıslattığı ile ilgili medyada çıkan haberlerin tamamen asılsız ve maksatlı olduğu, gerçeği yansıtmadığı kamuoyuna saygıyla duyurulur.''

VALİLİK, ÇOCUĞUN FOTOĞRAFLARINI DA YAYINLADI

İzmir Valiliği, 2 gün boyunca yüzündeki maske ile marjinal gruplar arasında yer aldığını iddia ettiği çocuğun fotoğraflarını da yayınladı.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler