HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İzmir'de AK Parti'li ve CHP'li meclis üyeleri arasında arbede

İzmir Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında CHP ve AK Parti grupları arasında çıkan İzmir Kuş Cenneti tartışması arbedeye dönüştü. Toplantı sonrası birlikte muhtarlarla iftar yemeğine gidecek siyasetçiler birbirlerinin üzerine yürüdü. Çıkan arbede sonrası daha önceden planlanan Tarihi Havagazı Fabrikası’ndaki muhtarlar ve meclis üyelerinin iftar yemeği gerçekleşti. Ancak meclis üyelerinin çoğu iftara katılmadı.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin dün saat 18.00’da başlayan Haziran ayı olağan meclis toplantısında gündem maddeleri İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu idaresinde tartışmasız onaylandı. Dilek ve temenniler bölümünde Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasındaki Kuş Cenneti protokolünün iptali gündeme gelmesi gerginlik çıkardı. Bakanlık tarafından protokolün yenilenmemesi gerekçesi olarak Kocaoğlu’nun başkanlığını yaptığı İZKUŞ’un Kuş Cenneti’ne 3 kuruşluk dahi harcama yapmadığı yönündeki açıklamasına Kocaoğlu’nun sert tepkisi AK Parti Grubu tarafından eleştirildi. Kocaoğlu’nun Kuş Cenneti’ne 26 milyon TL harcama yapıldığı ve gelecekte Kuş Cenneti çevresine imar açısından dikkat edilmesi uyarısına tepki gösteren AK Parti Grubu konuyu gündeme getirdi.

AK PARTİLİ DOĞAN: "ORTADA ÖVÜNÜLECEK BİR ŞEY YOK"

AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, Bakanlık’ın Kuş Cenneti’ne 1993 yılından itibaren 60 milyon TL harcama yaptığını söyledi. Başkan Kocaoğlu’nun Bakanlıkla ilgili açıklamalarının kabul edilir nitelikte olmadığını belirterek "Sözleşmenin süresi dolmuş protokol yenilenmemiştir. Başkan Kocaoğlu’nun konuşmaları oldukça sert, dozu fazla bir açıklama olmuştur. Burada önemli olan bir hizmet yarışıdır. Merkezi idare ve hükümete yönelik sert açıklamalar bir algı operasyonu ve kriz çıkarma amacı taşımaktadır. Bir protokol imzalanmış ancak yapılan sürenin sonunda vaatler yerine gelmediği gibi ortaya çıkan tablodan kimse memnun olmamıştır. Bakanlık tasarrufunu kullanıp burayı yeniden almıştır. Bugüne kadar yapılan çalışmalar için sizlere teşekkür ediyoruz. Üzülerek söylüyoruz ki ortada övünülecek bir şey yok. Belediye bu alanda fotoğraf yarışması, panel, sergi dışında bir çalışma yürütmemiştir. Bu süre içinde kuş cenneti bir ziyaretçi akınına uğradı da bizim haberimiz mi yok? Boya, badana, tadilat işlerine ve personel giderlerine 26 milyon harcandığı ortaya çıktı. Bakanlık burada 60 milyonluk bir yatırım yapmıştır" dedi. Başkan Kocaoğlu ise, Doğan’ın Bakanlık’ın yaptığını söylediği yatırım kalemlerinin toplamının 3 milyon TL olmadığını söyledi. Bunun üzerine Doğan, belediyenin çalışmaları herkesin malumu olduğunu, iptal edilen projeler bulunduğunu belirterek "İzmir Büyükşehir Belediyesi burayı iyi idare edememiştir. Burada da aynı belediye icraatları gibi ’cek cak’ ifadeler kullanılmıştır" dedi.

AYDOĞAN, DOĞAN, KÖKOĞUZ GERGİNLİĞİ

AK Partili Doğan’a CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan, Aydoğan’ın söze girmesine ise AK Partili Ali Kökoğuz tepki gösterince gerginlik arttı. Konuşmasına devam eden Doğan, Kocaoğlu’nun ima ettiği Kuş Cenneti çevresine dikkat edilmesi uyarısına karşı bu alanların ranta açılacağı iddiaları son derece mesnetsiz ve gerçek dışı olduğunu söyledi. Doğan’ın konuşmalarına yanında oturan CHP’li Aydoğan tepki gösterince ikisi arasında sert tartışma yaşandı. Aydoğan, daha sonra tartışmaya katılmaya çalışan AK Partili Kökoğuz’la da tartıştı.ÿ

KOCAOĞLU: "60 MİLYON HARCANDI DEMEKLE HARCANMIŞ OLMUYOR"

Tartışmanın ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu eleştirilere toplu olarak cevap verdi. Kocaoğlu, "Nasıl büyükşehir belediyesi eleştiriliyorsa hükümet yetkilileri de eleştirilebilir. Burada ne konuşulacağını söylemek sizin haddiniz değildir.ÿ Bakanlık 60 milyonluk harcama yapmış. Doğan 1993’ten beri saydı. Ben orada 3 milyon TL görmedim. Biz Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın uhdesindeki bir yeri ’niye aldı’ demiyoruz. Bir yazı geldi bize. ’İZKUŞ 3 kuruş harcama yapmamıştır görevini yerine getirmemiştir bu yüzden sözleşmeyi yenilemiyoruz’ diyor. Yenilenmemişle iptal edilmiş arasında ne fark var? Bu bizim ağırımıza gidendir. Alır kuş cennetini yapar yatırımını, beğenmez beğenir, elini vicdanına koyar, koymaz, paşa gönlü bilir. Buna bir şey dediğimiz yok. 26 milyon TL fiili para harcamışız. 2009 seçimlerinden sonra bu parayı harcamış bir belediyeye kalkıp da ’3 kuruş para harcanmamıştır’ diyen bakanlık yetkilisinin beyanının basına çıkmasından sonra yaptığımız açıklamaları siz tabi eleştireceksiniz. Ama kamuoyu ne yaptığımızı biliyor. ’60 milyon harcandı’ demekle harcanmış olmuyor" dedi.

AK PARTİLİ TUNÇ’UN SÖZLERİ CHP’LİLERİ KIZDIRDI

Başkan Kocaoğlu’nun bu konuşmasının ardından AK Partili Meclis Üyesi İmet Tunç’unÿ " ’26 milyon TL harcadık’ demekle de harcanmış olmuyor" dedi. Kocaoğlu’nun, "Bizim belgelerimiz var. Hepsi ortada" yanıtı üzerine Tunç, "Herkesin kendine göre bir belgesi vardır" diye konuşunca CHP Grubu’ndan tepki geldi. Meclis karıştı. CHP’li ve AK Partili üyeler birbirlerinin üzerine yürüdü. Tunç, "Siz grup başkanvekilinize sahip olamıyorsanız ben de sizi ciddiye almıyorum" diye tartışmayı sürdürdü.ÿ Kocaoğlu ise "Sen kimsin ki beni ciddiye almıyorsun" dedi. CHP’li üyeler Tunç’a tepki gösterdi. Kendine doğru gelen Aydoğan’a yönelen Tunç, "Bir daha benim grup başkanvekilime seni ciddiye almıyorum dersen ben de seni ciddiye almam" dedi.

BİRBİRLERİNİN ÜZERİNE YÜRÜDÜLER

Bazı meclis üyeleri birbirlerine saldırınca kürsüsünden inmeyen Kocaoğlu oturumu kapattı. Kimi meclis üyeleri birbirini itekledi. Birbirlerine vurmaya çalışanlar araya girenler tarafından önlendi. Kocaoğlu, oturumu kapattıktan sonra "Bugünün konusu ne biliyor musunuz? Bunların bu davranışlarının sebebi ne biliyor musunuz? Suçlunun psikolojisi" dedi.

AK Partili meclis üyeleri Kocaoğlu’na tepki gösterirken Tunç da, "Bunların sebebi sensin. Dışarıda dedikodu yapıyorsun" diye çıkıştı. Sinirlenen Kocaoğlu, "Kim dedikodu yapıyor lan? Ben sen miyim? Yaptığın hareketlerin iki mislisini sana havale ediyorum. Bu Ramazan günü bu meclisi kirlettin. Koskoca adamlar yaptığınız hareketlere bakın" dedi. Çıkan arbede sonrası daha önceden planlanan Tarihi Havagazı Fabrikası’ndaki muhtarlar ve meclis üyelerinin iftar yemeği gerçekleşti. Ancak meclis üyelerinin çoğu iftara katılmadı. (İHA)


En Çok Aranan Haberler