HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İzmir'de polisin açtığı ateş sonucu bir kişinin ölmesi

Karabağlar ilçesinde yaşanan tartışmada bir kişiyi öldürdüğü, iki kişiyi yaraladığı iddia edilen polis memurunun yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

İZMİR (AA) -İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, "kasten adam öldürme" suçundan müebbet, "kasten yaralama" suçundan 25 yıl hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanan sanık polis memuru İ.K, avukatı Tolga Yurdakul, ölen Emrah Barlak'ın annesi Gülpaşa Barlak, babası Nusrettin Barlak, avukatları Aykut Dikencik, Süphan Erkan, Nergiz Tuba Aslan ve Fatma Demirel katıldı.

Duruşma salonu ve adliye çevresinde geniş güvenlik tedbiri alınırken, duruşma salonuna girenlerin üzerileri arandı.

Savcı, daha önce verdiği mütalaayı tekrar etti.

Emrah Barlak'ın ailesinin avukatları sanığa indirim maddelerinin uygulanmamasını, üst sınırdan cezalandırılmasını talep etti.

Sanık avukatı Tolga Yurdakul, olayın meydana geldiği bölgenin suç işleme açısından yoğun olan bir yer olduğunu, burada bazı grupların polisi mahalleye sokmamak için eylemler gerçekleştirdiğini, müvekkilinin görevini yaptığını, bu nedenle "meşru müdafaa” ya da "meşru müdafaanın aşılması” şeklinde değerlendirilmesini belirterek, sanığın tahliyesini istedi.

Sanık İ.K. ise son savunmasında şunları söyledi:

"Erhan Barlak, ehliyetinin olmadığını ve işlemin ehliyetli bir arkadaşı üzerine yapılması teklifinde bulundu. Ben de 'olmaz' dedim. Bir olay çıkmasını istemediğim için trafik ekiplerinin olay yerine intikal edeceğini de kendilerine belirttim. Trafik ekipleri olay yerine geldiğinde ise arkadaşlara ruhsatla birlikte ehliyet verildiğini gördüm ancak ekip arkadaşlarımı uyararak kazayı verilen ehliyetteki ismin değil, Erhan Barlak'ın yaptığını söyledim. Bunun kanun dışı olduğunu, aksi takdirde bir işlem söz konusu olursa soruşturma açılabileceğini dile getirdim ve kendilerinin sakinleşmesini istedim. 'Cezası ne ise öderiz. Ödemesek de ödettiririz. Burayı size mezar edeceğiz. Burası kurtarılmış bölge. İlla birini yatırıp kanınızı mı dökelim' şeklinde bağırdığını gördüm. Bağırmalara karşın çevredeki gerilim arttı ve insanlar saldırmaya başladı. Bizi tartaklayıp omuz attılar. Daha sonra Faruk Karhan beni sarsarak çevredeki 5-6 kişiyle birlikte saldırdı.

Ben de biber gazını çıkardım sıkmaya başladım. Havaya iki üç el ateş ettim, kalabalığı dağıtmak için. Bu sırada taş ve şişelerle saldırıya maruz kaldım. Emrah'ın elindeki bıçakla, Faruk'un da kırık bir şişe ile bana doğru geldiğini gördüm. Ben de kendimi korumak için Emrah ve Faruk'un ayaklarına doğru birer el ateş ettim. Panikleyerek birkaç el ateş ettim. Emrah, Erhan'ı yere doğru ittirdi. Kafamı çevirdiğimde tekrar vurmak istediğini gördüm. Ben de bir elimle engel olmaya çalışırken bir elim de silahımdaydı ve parmağım da tetikteydi. İstem dışı olarak silahım bu sırada patladı. Emrah'ı öldürmek gibi bir kastım kesinlikle yoktu. Öyle bir niyetim olsaydı öldürücü vuruşu daha en başında yapardım. Ben de kendimi korumak adına ve o sırada olaya öldürücü olan yerlerine ateş etmediğimi tekrarlıyorum. Keşke bu şekilde olmasaydı. Ben kaçan ya da duran birine ateş etmedim. Sadece kendimi korumak adına ateş ettim. Üzgünüm, anne babasına başsağlığı diliyorum. 28 aydır cezaevindeyim. Cezaevindeyken bir çocuğum dünyaya geldi. Tahliyemi talep ediyorum."

Mahkeme Başkanı Akar Karasu, karar için duruşmayı erteledi.

- Duruşma öncesi basın açıklaması

Duruşma öncesi ölen Emrah Barlak'ın anne ve babası, Baran Tursun Vakfı , Mazlum-Der ve Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi bir grup, adliye önünde açıklaması yaptı. Avukat Süphan Erkan, "Polisin öldürme gücü o kadar yükseldi ki bu cinayetlere seri cinayetler bile diyebiliriz. Birkaç yılda arka arkaya 152 kişi öldürmek, seri katillere has bir olaydır. Bizler polis şiddeti mağduru aileler olarak, Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu'nun kutsal yaşamanın özgürlük ve güvenliğini esas alacak biçimde uluslararası standartlara yeniden düzenlenmesini istiyoruz" dedi.

Baba Nusrettin Barlak, adalet ve adil yargılama yapılmasını istediklerini belirtti.

- Olay

Karabağlar ilçesinde 12 Ağustos 2012'de meydana gelen olayda, Erhan Barlak yönetimindeki otomobil, park halindeki polis aracına çarpmış, yaşanan tartışmada polis memuru İ.K'nın ateş etmesi sonucu Emrah Barlak hayatını kaybetmiş, Erhan Barlak ve Faruk Karahan yaralanmıştı. Sanık polis memuru İ.K. hakkında "kasten adam öldürme" suçundan müebbet ve "kasten yaralama" suçundan 25 yıl, polise karşı geldikleri iddia edilen Erhan Barlak ve Faruk Karahan hakkında ise 2 ile 9 yıl arasında hapis istemiyle dava açılmıştı.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler