HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kadir Gecesi ne zaman? 2017 Kadir Gecesi hangi gün?

Kadir Gecesi ne zaman olduğu şimdiden merak ediliyor. Kadir Gecesi, Ramazan ayının 27. gecesi idrak edilen bin aydan daha hayırlı olan bir gecedir. Peki 2017 Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesi nasıl değerlendirilmeli? Kadir Gecesi neden önemlidir? Kadir Gecesini nasıl ihya etmeli, nasıl ibadet etmeli? İşte Kadir Gecesi'ne dair bilgiler...

Kadir Gecesi ne zaman? 2017 Kadir Gecesi hangi gün?

Kadir Gecesi, Ramazan ayının başlamasıyla ile birlikte Kuran'da bin aydan hayırlı olduğu belirtilen mübarek gece heyecanla beklenmeye ve Kadir Gecesi ne zaman sorulmaya başlandı. Kadir gecesi, her Ramazan ayının 27. gecesi idrak edilir. Peygamber Efendimiz, Kadir Gecesi ne zaman sorusuna üzerine "Kadir Gecesi'ni Ramazan ayının son on gününde arayınız" veya "Kadir Gecesi'ni Ramazan ayının son onunda tekli günlerinde arayınız" şeklinde cevap vermiştir. Kuran-ı Kerim'de Kadir suresinde bu mübarek gecenin önemi anlatılır. Peki Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesi nasıl anlaşılır? Kadir Gecesi'nde nasıl ibadet etmeli?

KADİR GECESİ NE ZAMAN?

Ramazan ayının 27. gecesi yani 2017 yılının 21 Haziran Çarşamba akşamını 22 Haziran Perşembe gününe bağlayan gece Kadir Gecesi olarak idrak edilecek.

Kur'an'da Kadir Gecesinden Kadir Suresi'nde bahsedilmiştir: 1. Şüphesiz ki biz Kur’ân’ı kadir gecesinde indirdik. 2. Kadir gecesi nedir, nereden bileceksin? 3. Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır. 4. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için inerler de inerler. 5. O gece, esenlik doludur. Ta fecrin doğuşuna kadar.

KADİR GECESİ NASIL İBADET EDİLİR?

* Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

* Üzerinde namaz borcu olanlarin nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar. Süfyan-i Sevri:“Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur"an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir” demiştir (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313). * Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

* Mü'minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

* Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

* Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

1000 AYDAN HAYIRLI GECE KADİR GECESİ'NİN ÖNEMİ

Kadir Gecesi neden bu kadar önemlidir? 2017 yılında Kadir gecesi , 21 Haziran Çarşamba akşamını 22 Haziran Perşembe gününe bağlayan geceye denk gelmektedir. Kadir kelime olarak; değer, kıymet ve itibar anlamlarına gelir. Kadir Gecesi, Peygamberimiz Hz. Muhammed aleyhisselamın ümmetine mahsus bir gecedir. Peygamber efendimiz (s.a.v) daha önceki ümmetlerden bin sene cihad eden insanları düşünüp, benim ümmetimin ömrü kısadır, az ibadet ederler diye üzülünce, Allahü teâlâ, (Kadir gecesi senin ve ümmetinindir) buyurup Habibinin kalbini ferahlandırdı. Kadir gecesi, her Ramazan ayında gelir. Kadir Gecesi'ni farklı kılan bir diğer özelliği ise Kur'an-ı Kerim'in ilk o gece indirilmeye başlanmasıdır. Kur'an-ı Kerim'de Kadir Gecesi'nin önemi şu şekilde dile getirilmiştir; ” Biz Onu (Kur'an-ı Kerim'i) Kadir Gecesinde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen bilirmisin? Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır.O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail a.s) her iş için iner dururlar. O gece esenlik,gün ağarıncaya kada sürer.” (Kadir Süresi 1-5 Ayetler) Peygamberimiz de bu gecenin fazileti hakkında şöyle buyurmuştur: “Kim ki, faziletine inanarak ve mükâfatını Allah'tan bekleyerek Kadir Gecesini ibadetle geçirirse geçmiş günahları bağışlanır.”

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler