HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesi nasıl değerlendirilmeli?

Kadir Gecesi, Ramazan ayının 27. gecesi idrak edeceğimiz mübarek gece yaklaşıyor. Kadir Gecesi'ne günler kala camilerde itikafa girilmeye başlandı. Bin aydan daha hayırlı olduğu ayetle bildirilen Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesi hangi gün? Kadir Gecesi nasıl değerlendirilmeli, neler yapılmalı? Kadir Gecesi namazı var mıdır?

Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesi nasıl değerlendirilmeli?

Kadir Gecesi oldukça merak edilmeye başlandı. Kadir Gecesi'ne binaen bazı camilerde itikafa girilmeye başlandı. Peygamber Efendimiz, Kadir Gecesi ne zaman sorusuna "Kadir Gecesi'nin Ramazan'ın son onunda tekli günlerde arayınız" kutlu sözüne karşılık itikafa giriliyor. Kadir Gecesi, her sene Ramazan ayının 27. gecesi olarak kabul edilmiştir. Peki 2017 Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesi nasıl değerlendirilebilir? Kadir Gecesi'nde neler yapmalı, neler yapmamalı? Kadir Gecesi namazı var mıdır, nasıl kılınır?

KADİR GECESİ NE ZAMAN?

Heyecanla beklenen Kadir Gecesi'ne az bir zaman kaldı. Ramazan ayının 27. gecesinde idrak edilen Kadir Gecesi, 2017 yılında 21 Haziran Çarşamba'yı 22 Haziran Perşembe'ye bağlayan gece dualarla, ibadetlerle idrak edilecek.

KADİR GECESİ'NİN ANLAM VE ÖNEMİ NEDİR?

Kadir Gecesi, üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayının yirmi yedinci gecesine rastlamaktadır. Kur'an-ı Kerim'de Kadir Gecesinin Önemi şu şekilde dile getirilmiştir;

''Biz Onu (Kur'an-ı Kerim'i) Kadir Gecesinde indirdik.

Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen bilir misin?

Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır.

O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail a.s) her iş için iner dururlar.

O gece esenlik, gün ağarıncaya kada sürer.'' (Kadir Süresi 1-5 Ayetler)

Dinimizce kabul edilen gün ve geceler, dini hayatın canlanmasını ve inananların yeni bir güç kazanmalarını sağlar. Çünkü bu gün ve gecelerde Müslümanlar daha fazla ibadet ederler. Mübarek günlerin gündüzlerini oruç tutarak, gecelerini ise namaz kılarak, Ku'an okuyarak ve dua ederek geçirirler. Baliğ olarak 50 yıl yaşayan kimse, 50 tane Kadir gecesi geçirir. Bir gece, 80 yıl değerinde olunca, 50x80=4000 yıl eder. 4 bin yıl ibadet etmiş gibi sevaba kavuşur.

Kadir gecesi hakkındaki hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (Dört gecenin gündüzü de gecesi gibi faziletlidir. Allahü teâlâ, o günlerde dua edenin isteğini geri çevirmez, onları mağfiret eder ve onlar bu günlerde bol ihsana nail olurlar. Bunlar, Kadir gecesi, Arefe gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi ve günleri.) [Deylemi]

Resul-i Ekrem (s.a.v) Efendimiz buyuruyor: "Kim Kadir Gecesi'nde inanarak, ihlas ile o geceyi ibadetle geçirirse, geçmiş günahları bağışlanır." "Kadir Gecesi yatsı namazında cemaatte hazır bulunan, ondan nasibini almıştır."

Müminlerin annesi Hz.Aişe (r.a.) şöyle diyor : -Dedim ki: Ya Resullullah, Kadir Gecesi'ni bilirsem onda ne şekilde dua edeyim? Şöyle buyurdu: - Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa'fü anni. (Allah'ım sen affedicisin, affı seversin, beni affeyle.)

Peygamberimiz (sav) buyuruyor: "Kadir gecesinde bir defa, Kadir sûresini okumak, (başka zamanda) Kur"ân-ı kerîmi hatmetmekten daha sevâptır. Bu gece koyun sağma müddeti kadar namaz kılmak, ibâdet etmek, bir ay her geceyi ibâdetle geçirmekten daha kıymetlidir."

Kadir gecesinin zamanı Kadir gecesinin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte, Ramazan'ın yirmi yedinci gününün gecesinde olma ihtimali yüksektir. Peygamber Efendimiz, Kadir gecesinin hangi gece olduğunu kesin şekilde belirtmemiş, ancak; "Siz Kadir gecesini Ramazan'ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız" demiştir.

Kadir Gecesi Nasıl Değerlendirilmeli?

* Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

* Üzerinde namaz borcu olanlarin nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar. Süfyan-i Sevri: “Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur'an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir” demiştir (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313).

* Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

* Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

* Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.

* Mü'minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

* Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

* Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

KADİR GECESİ NAMAZI

Kadir Gecesi namazı olarak tabir edeceğimiz nafile namaz 4 rekattır ve yatsı namazından tan yeri ağarıncaya kadar kılınabilir.

Hz. Aişe (ra) annemiz Resulullah’ın (asm) şöyle buyurduğunu rivayet eder; “Her kim kadir gecesini ihya eder; içinde iki rekât namaz kılar, bu gecede istiğfar ederse, Allah-u Teala kendisini bağışlar. Allah’ın rahmetine dalar, Cebrail (as) kendisini kanatları ile sıvazlar. Cebrail (as) kanatları ile kimi sıvazlarsa o kişi cennete girer.” (İmam Gazali - Kalplerin Keşfi)

Bu gece dört rek’at Kadir Gecesi namazı kılınır:

1'inci rek'atte: 1 Fâtiha, 3 İnnâ enzelnâhü...,

2'nci rek'atte: 1 Fâtiha, 3 İhlâs-ı Şerîf,

3'üncü rek'atte: 1 Fâtiha, 3 İnnâ enzelnâhü...,

4'üncü rek'atte: 1 Fâtiha, 3 İhlâs-ı Şerîf okunur.

Namazdan sonra:

• 1 defa, “Allâhü ekber Allâhü ekber, Lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber, Allâhü ekber ve lillâhi'l-hamd.”

• 100 “Elem neşrah leke...” sûresi,

• 100 “İnnâ enzelnâhü...” sûresi,

• 100 defa da Resûlullâh Efendimizin Hz. Âişe vâlidemize öğrettiği “Allâhümme inneke Afüvvün Kerîmün tühıbbü'l-afve fa'fü annî” duâsı okunur ve duâ edilir.

Mümkünse, bir de tesbih namazı kılınır.

KADİR SURESİ OKUNUŞU

Bismillahirrahmânirrahîm.
1- İnna enzelnahü fiy leyletilkadr
2- Ve ma edrake ma leyletülkadr
3- Leyletülkadri hayrüm min elfi şehr
4- Tenezzelülmelaiketü verruhu fiyha biizni rabbihim min külli emr
5- Selamün hiye hatta matle'ılfecr

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler