HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kadir Gecesi'nde camiler doldu taştı

Türkiye genelinde Kadir Gecesi’ni idrak etmek isteyen vatandaşlar camilere akın etti. Camiler bu mübarek gecede adeta doldu taştı.

Kadir Gecesi'nde camiler doldu taştı

İSTANBUL

Kadir Gecesi'nde Sultanahmet Camii vatandaşların akınına uğradı. Sultanahmet Meydanı'nda iftar yapan vatandaşlar, camide teravih namazı kılıp, ibadetlerini yerine getirdi.
İslam dünyasının en kutsal günlerinden biri olan Kadir Gecesi'nde Sultanahmet Meydanı adeta vatandaşlarla doldu taştı. Akşam saatlerinde meydandaki çimenlerin üzerinde yer sofrası kuran yüzlerce kişi, burada iftar yaptı. İftarın ardından da, çok sayıda kişi teravih namazı için Sultanahmet Camii'ne akın etti. Caminin içerisinde ve avlusunda yer kalmayınca, bazı vatandaşlar namazlarını çimlerin üzerinde kılmak zorunda kaldı. Vatandaşlar gecenin ilerleyen saatlerine kadar Kur'an-ı Kerim okudu, Mevlid-i Şerif dinledi, bol bol dua edip af diledi. Ayrıca ibadet etmek için camiye gelenlere lokum ve su ikramı da yapıldı.

AVCILAR Belediyesi Ramazan etkinliklerinin son gününde Kadir Gecesi 15 bin kişiye iftar yemeği verdi. Belediye Meydanı, Atatürk Parkı, Emekliler Parkı ve yeni yaptırılan parkta yerleştirilen masa ve sandalyeler saat 16.00’dan itibaren doldu. 3 çeşit yemeğin yanı sıra çorba ve ayran dağıtılan yemek için yer bulamayanlara Evlendirme Dairesi karşısındaki parkta kurulan çadırdan dağıtım yapıldı. İftar öncesi masaları tek tek dolaşarak iftara geldikleri için teşekkür eden, Kadir Gecesi ve yaklaşan Ramazan Bayramı’nı kutlayan Belediye Başkanı Handan Toprak, "Hiç kimsenin yatağa aç girmesine izin vermeyeceğiz. Kurduğumuz aş evinde yoksul veya bakacak kimsesi olmayanlar için hazırladığımız yemekleri görevlilerimiz evlere tek tek dağıtıyor" dedi.

Beylikdüzü Belediyesi de, Kadir Gecesi'nde kurduğu iftar sofrasında 10 bin vatandaşı aynı sofrada buluşturdu. Ramazan ayı boyunca evlere konuk olarak hane halkıyla iftar açan ve ihtiyaç sahibi ailelere sıcak yemek ulaştıran Beylikdüzü Belediyesi, Kadir Gecesi'nde 10 bin vatandaşı iftar sofrasında ağırladı. Beylikdüzü Kapalı Pazar alanında düzenlenen iftar programına CHP İstanbul İlçe Başkanı Murat Karayalçın, Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve çok sayıda vatandaş katıldı. İftar programı için hazırlıklarını saatler öncesinden tamamlayan Beylikdüzü Belediyesi, Kadir Gecesi'nin maneviyatını paylaşmak isteyen vatandaşları bir araya getirdi. Dakikalar öncesinden alana gelen Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, masaları ziyaret ederek konuklarını selamladı. Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan iftar programında, ezanın okunmasıyla birlikte binlerce vatandaş dualarla oruçlarını açtı.

ANKARA

Başkentliler, Kadir Gecesi dolayısıyla camilere akın etti. Cami içerisine sığmayan vatandaşlar, teravih namazını avluda kıldı.
Başkent’te vatandaşlar, İslam dininde bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’nde camilere akın etti. Genç yaşlı, kadın erkek demeden camileri tıka basa dolduran vatandaşlar, dua edip namaz kılarak, Kadir Gecesi'ne ulaşmaktan duydukları mutluluğu dile getirdi. Özellikle 3 Temmuz’da açılışı yapılan Millet Camii’ni tercih eden vatandaşlar, böyle bir cami yaptırdığı için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti. Ankara’nın çeşitli ilçelerinden Millet Camii’ne gelen insanlar, cami içerisinde yer kalmayınca cami avlusuna hasır sererek üzerinde namaz kıldı. Caminin önünde ise otomobiller uzun kuyruklar oluşturdu. Otomobillerini park edecek yer bulamayan vatandaşlar, orta refüjü park yeri olarak kullandı.
Kadir Gecesi’ne ulaşmanın sevincini yaşadıklarını ifade eden vatandaşlar, “Elhamdülillah Allah bizleri Kadir Gecesi’ne ulaştırdı fakat üzüntülü giriyoruz. Çünkü Ümmeti Muhammed kan ağlıyor, içimiz yaralı, çok üzülüyoruz. Allah ümmete huzur versin. Bu kaos ortamından kurtarmasına vesile kılsın. Bu gece bol bol dua edelim. Ümmeti Muhammed kan ağlarken bizim bayram yapmamız çok zor” dediler.

İZMİR

İzmir’in Konak ilçesinde İl Müftülüğü'nün Kadir Gecesi münasebetiyle düzenlediği “Seccadeni al gel” adlı program, binleri aynı safta namazda buluşturdu.
İzmir İl Müftülüğü tarafından düzenlenen “Seccadeni al gel” adlı etkinlik ile binlerce insan, İzmir’in simgesi haline gelen Saat Kulesi etrafında bir araya gelerek namaz kılıp dua etti. Renkli görüntülerin yaşandığı etkinlikte birliktelik mesajları verildi. Mübarek Ramazan ayının bitmesine sayılı günler kala Kadir Gecesi münasebetiyle düzenlenen etkinlik sahura kadar devam edecek. Kur’an-ı Kerim tilaveti ve ilahilerin okunacağı programa bini aşkın vatandaş katıldı.

ELAZIĞ

Türkiye genelinde olduğu gibi Elazığ'da da Kadir Gecesi'nde camiler doldu.
Kadir Gecesi'nde vatandaşlar camilere akın etti. İzzet Paşa Camii'nde İl Müftüsü Peyami Güngör vaaz verirken, dualar edildi. Dua sonrası camiye gelenlere lokum dağıtıldı. Öte yandan Kadir Gecesi nedeniyle Elazığ İl Emniyet Müdürlüğü tarafından Siirt'te şehit edilen polis memuru Bünyamin Torğut için Yeşil Camii'nde, Bitlis İl Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube Müdürlüğü kadrosunda görevliyken kazada şehit olan polis memuru Eyüp Emre Kan için ise Hacı Fetih Camii'nde mevlit okutuldu.

DİYARBAKIR

Diyarbakır'da vatandaşlar Kadir Gecesi'nde tarihi Ulu Camii’ne akın etti.
“Bin aydan daha hayırlı” olan Kadir Gecesi’nde Diyarbakırlılar camilere akın etti. Camilerde yer bulamayanlar, avluya seccadeler sererek saf tuttu. Sur ilçesinde bulunan tarihi Ulu Camii başta olmak üzere kentin birçok camisinde vatandaşlar ellerini semaya kaldırarak dua etti.

TEKİRDAĞ

Tekirdağ’da 469 yıllık tarihi Rüstem Paşa Camii, bin aydan hayırlı Kadir Gecesi'nde Tekirdağ ve şehir dışından gelen Müslümanlar'la doldu taştı.
Tekirdağlılar, Kadir Gecesi nedeniyle tarihi Rüstem Paşa Camii'ne akın etti. Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı Rüstem Paşa için Mimar Sinan’a yaptırılan tarihi Rüstem Paşa Camii'nin içine sığmayan cemaat için cami avlusuna hasırlar serildi. Vatandaşlar, namaz kılıp dua ederek af dilediler.

AFYONKARAHİSAR

Tüm yurtta olduğu gibi Afyonkarahisar’da mübarek “Kadir Gecesi” huşu içerisinde geçti.
Kentte vatandaşlar Kadir Gecesi münasebetiyle camilere akın ederken, camilerde gençlerin çoğunlukta olması dikkatlerden kaçmadı. Kentin en büyük camilerinden birisi olan tarihi Gedik Ahmet Paşa (İmaret) Camiine akın eden vatandaşlar teravih namazının ardından, Afyonkarahisar İl Müftü Yardımcısı Galip Kalyoncu’nun hutbesi ve duası ile ibadet ettiler.

BATMAN

Batman’da vatandaşlar Kadir Gecesi'nde dua etmek için camilere akın etti. Belde Mahallesi'ndeki Şevket Başak Camii'ne gelen vatandaşlar, bölgede akan kanın durması için dua edeceklerini söyledi. 48 yaşındaki Zahide Demir, "Bu gece mübarek bir gece, hepimiz Müslüman olduğumuz için çok mutluyuz. Bu hayırlı günde barış istiyoruz. Kardeşçe yaşamak istiyoruz. Bıktık artık bu savaşlardan. Barışın gelmesini çok istiyoruz. Kardeşçe beraber namaz kılıyoruz. Artık herkes bıktı. Akan kan yüzünden analar olarak hep öldük. Akan kanın durması için dua edeceğiz. Çocuklarımız hepsi evlerine gelsin, barış istiyoruz. Anneler çok çekiyor, herkes çocuğuna üzülüyor" diye konuştu.

BURSA

Bursa'da camiler, bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen Kadir Gecesi nedeniyle doldu taştı. Kur'an-ı Kerim'de bin aydan hayırlı olduğu bildirilen Kadir Gecesi, tüm İslam aleminde olduğu gibi Türkiye’de de huşu içinde değerlendiriliyor. Bursa’da da Kadir gecesi münasebetiyle vatandaşlar camilere akın etti. Kentte orucunu tutan vatandaşlar, gecenin feyzinden yararlanmak için iftardan sonra camilere koştu. Ulu cami, Yeşil cami, Muradiye camisi gibi selatin camiler başta olmak üzere Emir Sultan Cami ve türbesi ile Namazgah'da gecenin anlam ve önemine binaen özel programlar düzenlendi. Akşam namazından sonra camilerde mevlitler okutularak dualar edildi. Kur'an-ı Kerim’in indirildiği gece olarak bilinen Kadir Gecesi'nde ayrıca başta Filistin, Suriye ve Doğu Türkistan olmak üzere zulüm ve sıkıntı içindeki Müslümanların kurtuluşu için de dualar edilip, eller semaya açıldı. Okunan Kur'an-ı Kerim ve yapılan dualara 'amin' diyen Müslümanlar, kılınan teravih namazının ardından geceyi en iyi şekilde değerlendirmeye etmeye çalıştı. Bazı vatandaşlar ise başta Ulu Camii olmak üzere akşam ve teravih namazlarını kılmak istedikleri tarihi camilerin çevresinde iftarını açtı. Yine Ulu Camii gibi büyük camilerde yaşanan yoğunluk nedeniyle cami dışında serilen hasırlarda vatandaşlar namazlarını eda etti. Camileri dolduran vatandaşlar, Müslüman alemi için huzur, birlik ve beraberlik temennisinde bulundu. Bazı Bursaspor taraftarları da bu sene Bursaspor’un şampiyon olması dua etti.

KIBRIS

KKTC'de Hz. Ebubekir Camii, bin aydan daha hayırlı olarak bilinen Kadir Gecesi’nde doldu taştı. Akşam ezanıyla birlikte oruçlarını açan vatandaşlar, başkent Lefkoşa'da bulunan Hz. Ebubekir Camii'ne akın etti. İçeride yer bulamayan cemaat, cami bahçesinde namazını eda etti. Camiye gelişlerde tatlı ve kandil simitleri dağıtılırken, yoğun kalabalık nedeniyle camiye gelen vatandaşlar, araçlarını park etmekte de güçlük çekti. Yatsı namazı öncesinde din görevlileri tarafından verilen vaazı dinleyen cemaat, daha sonra tüm Müslüman alemi için dua etti. Yılın en kalabalık günlerinden birisini yaşayan camiye gelen bazı vatandaşlar, burada yer olmadığını görünce başka camilere gitmek zorunda kaldı.

KADİR GECESİ'NİN ÖNEMİ

Ramazan ayının son on gününde gizli olduğuna inanılan Kadir Gecesi, bu sene ramazanın 26'ncı gecesi olan 13 Temmuz Pazartesi gününe denk geldi. İslam dininde Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı Kadir Gecesi, "sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece" olarak kabul ediliyor. Kur'an-ı Kerim'de "Kadir Suresi"nde bu gece şöyle anlatılıyor: "Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir Gecesi'nde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rab'lerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir." (AJANSLAR)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler