HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kadir Topbaş canlı yayında istifasını açıkladı! Topbaş neden istifa etti?

İBB Başkanı Kadir Topbaş istifasını canlı yayında açıkladı. CHP milletvekili Barış Yarkadaş'ın önceki gece sosyal medya hesabından yaptığı ' Kadir Topbaş istifa etti ' açıklamasının ardından sessizliğini bozan Kadir Topbaş neden istifa ettiğinin ipuçlarını da canlı yayında verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş istifa etti. Saraçhane'deki merkez binasında yaptığı basın toplantısında istifa ettiğini açıklayan Kadir Topbaş,"Ben bugün itibariyle buradaki belediye başkanlık görevinden istifa ettim. Partimi bırakmıyorum. Partimin üyesiyim daima çalışmalarında da yer alacağım" dedi. Topbaş'ın açıklamasında Kadir Topbaş neden istifa etti sorusunun yanıtı ise net olarak yer almadı. Topbaş'ın istifa nedenini açıklayan en net ifadeler ise "İnsanlar çok şey affeder ama adam yerine konmamayı affetmez, "Hata ile ihanetin birbirine karıştırılmaması gerekir. İhanet edenler asla affedilemez" cümleleri oldu.

İşte Kadir Topbaş'ın canlı yayındaki istifa açıklaması:

Hicri miladın tüm İslam Alemi ve insanlığa hayırlar getirmesini diliyorum. Partim ve sayın genel başkanım uygun gördüler ve 2004 yılında İBB başkanlığı görevini bana uygun gördüler. Partimin her kademesindekilerine teşekkür ediyorum. İstanbul gibi müjdelenmiş bir şehire başkanlık yapma onurunu bana yaşattılar.

'ÇOCUKLARIMIZI HIRSIZ GİBİ SEVDİK'

Başkanlığı devralırken emanetin ne olduğunu bilenlerdeniz demiştim. Hep emanet olarak baktım. Çocuklarıma ailemize dostlarımıza vakit ayıramadım. Bunu tüm siyasiler yaşamaktadır. Çocuklarımızı hırsız gibi sevdik. Evimize hırsız gibi gittik. Ama görevlerimizi aksatmamak üzere büyük bir sorumluluk aldık. Hata yapmamaya çalıştık. Hata ile ihanetin birbirine karıştırılmaması gerekir. İhanet edenler asla affedilemez. Onurluyum ve gururluyum.

'İSTİFA ETTİM'

Yüce rabbime hamd ediyorum. Böyle bir şehir bir başka şehir. Türkiye’deki tüm belediye başkanlarının abisi oldum. Bu şehir beni Dünya belediyeler Birliği Başkanı yaptı. İnsanlar çok şeyi affeder adam yerine konmamayı affetmez. İstanbullulara tekrar tekrar teşekkür ediyorum. Muhalefet buradan siyaset üretmek istiyor. Buna fırsat vermem. Ben bugün belediye başkanlığından istifa ettim.

'PARTİMİ BIRAKMIYORUM'

Görevimi bırakıyorum ama partimi bırakmıyorum. Benim gündemimim Türkiye gündeminin küçük bir parçası. 80 milyon olarak Cumhurbaşkanımızın yanında olmak zorundayız. İstanbullulara teşekkür ediyorum. Sayın cumhurbaşkanımıza başbakanımıza bakanlarımıza teşekkür ediyorum. Tüm İstanbullulardan görevimden müsaademi istiyorum lütfen gönül koymasınlar. Siyasette kırgınlık olmaz. Kırgınlığım yok. Her zaman partimin yanındayım siyasetin içindeyim. Asla birtakım söylentilere fırsat vermek istemem.

DOSYALAR İADE EDİLMİŞTİ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İBB Meclisi’nde temmuz ayında oyçokluğu ile kabul edildiği halde eksikleri olduğu ve ileride Meclis’i sıkıntıya sokabileceği gerekçesiyle 5 imar değişikliği dosyasını iade etmişti.

İmar değişiklikleri AK Partili meclis üyelerinin oylarıyla değişiklik yapılmadan bir kez daha onaylanmıştı.

Bu gelişme sonrasında Kadir Topbaş'ın istifa ettiği iddia edilmişti.

İLK MESAJ

Kadir Topbaş istifa etti' haberleri sonrası İBB Başakanı Kadir Topbaş'tan ilk mesaj geldi. Son dakika haberine göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden haber merkezlerine "Dr. Kadir Topbaş'ın Mesajı" başlığıyla fotoğraflı bir mesaj gönderildi.

TOPBAŞ: ONUR VE MUTLULUK DUYUYORUM

Mesajda Topbaş'ın ağızından "Sevgili istanbullular her ay hayatınızı kolaylaştıracak ve aynı zamanda hemşehrilik ilişkisiyle aşığı olduğumuz bu kenti, daha yaşanılır ve çağdaş düzeye çıkaran yeni hizmetlerimizle sizlerin karşısına çıkmaktan onur ve mutluluk duyuyorum" diye yazıldı.

AK PARTİ'DEN İLK AÇIKLAMA

Kadir Topbaş'ın istifasının ardından AK Parti'den açıklama geldi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya, "Kadir Topbaş'ın kararına saygı duyuyoruz. Yeni başkan için valilik 10 gün içinde süreci başlatacak" dedi. Kaya, açıklamasının devamında şöyle konuştu:

"Sayın başkanın hiçbir kişisel değerlendirmesi sonucu aldığı bir karar. Topbaş'ın kararına saygı duyduğumuzu belirtmek istiyorum. Aldığı kararın parti olarak saygı duyduğumuzu ifade ediyorum. İstanbul bizler için önemli bir yer, Türkiye'nin kalbinin attığı bir yer.

MAHİR ÜNAL: KAVGASIZ, GÜRÜLTÜSÜZ

Ak Parti Sözcüsü Mahir Ünal, Kadir Topbaş'ın istifasıyla ilgili yaptığı açıklamda " SayınTopbaş, davasına bağlı olduğunu, gördüğü lüzum neticesinde istifa ettiğini belirtti. Kavgasız gürültüsüz gerektiği şekilde bunu bir nöbet değişimi olarak görmesi sonucunda bir İstanbul beyefendisine yakışır şekilde açıklamalarında ifade etti. Şu sebepten dolayı istifa etti diye bir izahta bulunmak yanlış olur" ifadelerini kullandı.

KADİR TOPBAŞ'IN İSTİFASINA CHP'DEN İLK YORUM

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın istifasıyla ilgili konuşan Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, “Halkın belediye başkanları da halkın oylarıyla yani seçimle gitmesi lazım” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın istifasıyla ilgili Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) ilk yorum Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar’dan geldi. Zeytinburnu’nda programda konuşan Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, “Bekliyorduk, çünkü üzerinde olağan üstü bir baskı vardı. Dolayısıyla uzun süredir oluşan baskının bizzat Sayın Cumhurbaşkanının talebiyle oluşmuş gibi gözüküyor. Bunu aşağı yukarı biliyorduk, ama farklı düşünmemize neden olacak bir ortam olmadığını düşünüyorum. Ama sonuçta ne yaparsanız yapın belediye başkanı seçilirken, millet seçiyor halk seçiyor. Halkın belediye başkanları da halkın oylarıyla seçimle gitmesi lazım. Bu aslında AK Partinin bütün sistemine ve bugüne kadar ortaya koyduğu siyasete aykırı bir durum gözüküyor” dedi.

YENİ İBB BAŞKANI NASIL SEÇİLECEK?

Belediye Kanunu'na göre, İstanbul Valisi meclis üyelerini 10 gün içinde toplantıya çağıracak. Her parti kendi adayını belirtecek. 2019 Mart dönemine kadar belediye başkanı seçilmiş olacak. AK Parti içinde istişare süreci başlayacak. İstanbul'daki 25 belediye başkanımızın, ilçe başkanlarımızın ve partimizin değerlendirmesi olacak. Karar İstanbul için, partimiz için hayırlısını eylesin"

VETO ETTİĞİ İMAR DOSYASI İBB MECLİSİ'NDE ONAYLANMIŞTI

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İBB Meclisi’nde temmuz ayında oyçokluğu ile kabul edildiği halde eksikleri olduğu ve ileride Meclis’i sıkıntıya sokabileceği gerekçesiyle 5 imar değişikliği dosyasını iade etmişti. İmar değişiklikleri AK Partili meclis üyelerinin oylarıyla değişiklik yapılmadan bir kez daha onaylanmıştı. Bu gelişme sonrasında Kadir Topbaş'ın istifa ettiği iddia edilmişti.

CHP'Lİ VEKİL AÇIKLAMIŞTI

Bu gelişme sonrasında CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş Kadir Topbaş'ın istifa ettiğini iddia etmişti.

KADİR TOPBAŞ KİMDİR?

Kadir Topbaş, 8 Ocak 1945 tarihinde Artvin'in Yusufeli ilçesinde dünyaya geldi. Eğitim hayatını Işık Lisesi, İstanbul İmam Hatip Lisesi, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nden mezun olarak tamamladı.

İstanbul Üniversitesi'nde Sanat Tarihi ve Arkeoloji Bölümü'nde "Hidiv Kasrı ve Boğaziçi Sivil Mimarisindeki Yeri" başlıklı doktora tezini tamamladı.

Uzun yıllar boyunca serbest mimar olarak çalışan Kadir Topbaş, 1994-1998 yılları arasında dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanlığını yürüttü.

Danışmanlığı boyunca belediyeye bağlı olan saray, kasır ve tarihi eserlerin restorasyon çalışmalarına katkılar yapan Topbaş, Kültür Bakanlığı İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma ve Anıtlar Kurulu başkan yardımcılığı görevini yürüttü.

1996 yılında yapılan yerel ara seçimlere Refah Partisi'nden Bakırköy Beelediye Başkanlığı'na aday oldu ancak seçilemedi. 1999 yılındaki yerel seçimlerde Fazilet Partisi'nden Beyoğlu Belediye Başkanlığı'na aday oldu ve seçildi.

Beyoğlu Belediye Başkanlığı görevindeyken "Güzel Beyoğlu" projesini hayata geçirdi. Mimari projesini kendisinin çizdiği "Kentsel Dönüşüm ve Sosyal Rehabilitasyon" çalışmaları kapsamında Kasımpaşa’da Kapalı Spor Salonu Kompleksi, Eğitim ve Sosyal Tesislerini hizmete sundu.

28 Mart 2004 tarihindeki yerel seçimlerde Ak Parti'den aday oldu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçildi. 2004'ten 2017'ye kadar İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini sürdüren Kadir Topbaş, 22 Eylül 2017 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden istifa etti.


En Çok Aranan Haberler