HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kanal İstanbul nedir? Kanal İstanbul projesi temeli ne zaman atılıyor?

Kanal İstanbul projesi netleşiyor! An itibariyle Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal İstanbul projesi ne zaman başlıyor, temeli ne zaman atılıyor soruları ile ilgili tarihler verdi. İstanbul'u baştan tasarlayacak olan Kanal İstanbul nedir? Yıllar önce 'çılgın proje' olarak adlandırılan Kanal İstanbul son durum nasıl? İşte tüm detaylarıyla Kanal İstanbul projesi!

Kanal İstanbul nedir? Kanal İstanbul projesi temeli ne zaman atılıyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakanlık döneminde 'çılgın proje' olarak duyurduğu Kanal İstanbul projesi ile ilgili tüm detayları netleştiriyor. Bir diğer taraftan proje ile ilgili Karedeniz, Ege gibi bölgelerde de sıkıntılar oluşturabileceği düşünülen Kanal İstanbul projesi, etüt proje sözleşmeleri ile eylül ayında hızlandırıldı. Eylül ayı içerisinde çıkan Kanal İstanbul projesi haberlerinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilgili kurumlara; “Kanal İstanbul’u hızlandırın, bir an önce tamamlayın” mesajını verdiği aktarılmıştı.

Bununla birlikte Kanal İstanbul projesi bazı revize çalışmalarından geçti ve proje çerçevesinde, Kanal İstanbul'un yer alacağı bölgede nüfus düşürüldü, iki farklı da köprü projesi eklendi. Kanal İstanbul üzerinde Karayolları Genel Müdürlüğü’nün 4 köprü yapmayı planladığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de trafiği rahatlatmak için 2 köprü daha yapacağı öğrenildi. Böylece kanalın üzerinde toplam 6 köprü inşa edilmesi planlanıyor. 2011’de açıklanan planda ise en az 8 en fazla 11 köprü olacağı söylenmişti. Yeni şehirdeki binalar en fazla 6 kat olarak inşa edileceği öğrenildi. İstanbul’a kurulacak yeni şehirde donatı alanları, konferans salonları, turizm merkezleri ve parklar yer alacak. Anadolu Selçuklu motifleriyle yapılması kararlaştırılan yeni şehirde siluete de dikkat edilecek. Şehirde bu nedenle siluet oluşturmak için kademeli yapılaşma olacak. Yeni şehirde cam mimarinin kullanılmayacağı, mevcut kentlerin dışında nitelikli bir mimariyle tasarlanacağı öğrenildi. Villa tipi yapıların da olacağı yeni şehirde ticaret merkezleri de inşa edilecek.

KANAL İSTANBUL PROJESİ NEDİR? KANAL İSTANBUL NE ZAMAN BİTECEK?

Döneminde, 'ikinci haliç projesi' olarak duyurulan Kanal İstanbul projesi, Kanal İstanbul, İstanbul'da yapılması düşünülen bir suyolu projesidir. 2011 yılında dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "çılgın proje"si olarak basına yansımış; ancak projenin adı, içeriği ve yeri uzun süre gizli tutulmuştur. 27 Nisan 2011 tarihinde Sütlüce'de bulunan Haliç Kongre Merkezi'nde yapılan basın toplantısıyla projeye ilişkin temel bilgiler açıklanmıştır. Karadeniz ve Marmara'yı yapay bir boğazla birbirine bağlama fikri 16. yüzyıldan bu yana 6 kez gündeme gelmiştir.

1500'lü yılların ortalarında Osmanlı Devleti'nin hayata geçirmeyi planladığı 3 büyük projeden biri Sakarya Nehri ve Sapanca Gölü'nü Karadeniz ve Marmara'ya bağlamaktı. 1550 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde gündeme geldi. Dönemin iki büyük mimarı Mimar Sinan ve Nicola Parisi hazırlıklara başlanmasına rağmen savaşlardan dolayı bu projenin hayata geçmesi iptal edildi. Karadeniz ve Marmara'yı yapay bir boğazla birbirine bağlama fikri 16. yüzyıldan bu yana 6 kez gündeme gelmiştir.[4] 1500'lü yılların ortalarında Osmanlı Devleti'nin hayata geçirmeyi planladığı 3 büyük projeden biri Sakarya Nehri ve Sapanca Gölü'nü Karadeniz ve Marmara'ya bağlamaktı. 1550 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde gündeme geldi. Dönemin iki büyük mimarı Mimar Sinan ve Nicola Parisi hazırlıklara başlanmasına rağmen savaşlardan dolayı bu projenin hayata geçmesi iptal edildi

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler