HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kapıkule’de gurbetçilerin ‘dönüş çilesi’ devam ediyor

Yıllık izinlerini Türkiye'de geçiren gurbetçilerin dönüş yolculukları tüm hızıyla devam ederken, Kapıkule Sınır Kapısı'nda gurbetçi yoğunluğu nedeniyle 4 kilometre araç kuyruğu oluştu.

Türkiye'de tatillerini geçiren ve çalıştıkları ülkelere dönmek için Kapıkule'yi tercih eden gurbetçiler kilometrelerce kuyruk oluşturdu. Geçtiğimiz Temmuz ayında Türkiye'ye akın eden binlerce Türk işçi, tatillerini tamamladıktan sonra dönüş yoluna geçti. Yurt dışına çıkış yapmak için Kapıkule'yi tercih eden gurbetçiler her yıl aynı manzarayla karşılaştıklarını belirterek, "Gelişimiz bir çile, dönüşümüz bir çile" ifadelerini kullandı.

GURBETÇİLERİN ‘KAPIKULE' ISRARI

Gurbetçilerin aynı anda yola çıkmaları ve Hamzabeyli, Pazarkule, İpsala gibi alternatif kapılar olmasına rağmen özellikle Kapıkule'yi tercih etmeleri, yurda girişte olduğu gibi Türkiye'den çıkışta da zaman zaman yoğunluk oluşmasına neden oluyor. Yurdun çeşitli illerinden yurt dışına çıkış yapmak için Kapıkule Sınır Kapısı'na gelen gurbetçiler gümrük sahasını doldurdu. Gümrük sahasının kapasitesinin maksimum seviyelere ulaşması ve Bulgaristan tarafında da alım işlemlerinin yavaşlaması ile Kapıkule'de 4 kilometrelik araç kuyruğu oluştu.

"GELİŞİMİZ BİR ÇİLE, DÖNÜŞÜMÜZ BİR ÇİLE”

Almanya'da yaşadığını söyleyen Cengiz Karaloğlu, her yıl aynı manzara ile karşılaştıklarını dile getirerek, "Şu an Kapıkule'de bekliyoruz. Trafik dolu. Bizleri bekletiyorlar. Kapıkule'ye tam 15 kilometre kaldı. On senedir geliyoruz ve her yıl bekliyoruz. Yollarda her zaman böyle çile çektiriyorlar bize. Kapıları açmıyorlar” dedi.

Fransa'da yaşayan Fatih Gencan ise, "Gelişimiz bir çile, dönüşümüz bir çile” diyerek uzun araç kuyruklarına tepki göstererek, "Yetkililerden duyarlı olmalarını istiyoruz. Gurbetçiler her yıl bu mevsimlerde geliyorlar. Daha fazla önlem istiyoruz” ifadelerini kullandı.

POLİS EKİPLERİ ALTERNATİF KAPILARA YÖNLENDİRİYOR

Kapıkule Sınır Kapısı'ndan yurt dışına çıkış yapmak için gelen Türk işçiler, Kapıkule'ye giden uluslararası yolda polis ekipleri tarafından karşılanıyor. Yolu büyük araç ve küçük araçlar için dubalarla ikiye bölen trafik ekipleri, Kapıkule'deki yoğunluk hakkında gurbetçi vatandaşları bilgilendirerek, gitmek isteyenleri alternatif sınır kapıları olan Hamzabeyli, Pazarkule, Dereköy ve İpsala Sınır Kapıları'na yönlendiriyor.

Bulgaristan Sınır Kapısı Kapitan Andreovo'ya geçmek için Kapıkule Gümrük Sahası'nı dolduran ve uzun kuyruklar oluşturan gurbetçiler, saatlerce kuyrukta beklediklerini söyledi. Yaklaşık 7-8 saattir kuyrukta beklediklerini söyleyen gurbetçiler, Avrupa Birliği ülkesi olmasına rağmen Bulgaristan'ın gümrük işlemlerini yavaş gerçekleştirmesine tepki gösterdi.

Kapıkule Sınır Kapısı'nda son 24 saat içerisinde yaklaşık 10 bin aracın ve araç içerisinde bulunan toplam 35 bin yolcunun çıkış işlemlerinin yapıldığı belirtilirken, yoğunluğun Eylül ayına kadar özellikle hafta sonları artarak devam etmesi bekleniyor. Öte yandan, uzun araç kuyruklarının oluşmasının gurbetçilerin aynı anda yola çıkmaları ve Bulgaristan'ın araçları kontrol ederek tek tek almasından kaynaklandığı öğrenildi. (İHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler