HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Karabük'te tarihi konaklar yangına karşı korunacak

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Safranbolu ilçesindeki tarihi konaklar, AB tarafından desteklenen AFAD'ın "Tarihi ve Kültürel Mirasın Yangınlara Karşı Korunması" projesiyle korunacak

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve "En iyi korunan 20 kent" arasında bulunan Karabük'ün Safranbolu ilçesindeki tarihi konaklar, Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen Karabük Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün (AFAD) "Tarihi ve Kültürel Mirasın Yangınlara Karşı Korunması" projesiyle koruma altına alınacak.

Karabük AFAD Müdürü Gazanfer Erbay, projeye ilişkin bir otelde düzenlenen toplantıda, proje ortaklarının Karabük Üniversitesi, Safranbolu Belediyesi, Danimarka Kopenhag İtfaiye Birimi, Slovenya Lubliyana Yangın Araştırma Enstitüsü ve İtalya Camerino Üniversitesi olduğunu söyledi.

Erbay, Osmanlı döneminden kalma han, hamam, cami, konak, çeşme ve köprülerle açık hava müzesini andıran Safranbolu'nun, sık sık tarihi konak yangınlarıyla karşı karşıya kaldığını belirtti.

Bu değerlerin zarar gördükten sonra yerine konulamadığını ifade eden Erbay, "Herhangi bir afette giden bir canı yerine geri getiremiyorsanız. Bu kültürel varlıklar da öyle. Safranbolu 1994'te UNESCO tarafından koruma altına alındı. Çok önemli bir dünya mirası. Burada Osmanlı mimarisini taşıyan çok değerli yapılarımız var. Ama son zamanlarda ne yazık ki, yangınlardan ve diğer afetlerden zarar görüyor. En son yine iki tarihi bina yandı. Bunlar da artık geri gelmiyor, bunlar da insan gibi. Artık bunları yerine koymak imkansız." diye konuştu.

Yangınlara karşı "AFAD olarak ne yapabiliriz." diye düşündüklerini ve bu projeyi haya geçirdiklerini aktaran Erbay, şöyle konuştu:

"Genelde afetlerde en önemli aşama zarar azaltma aşamasıdır. Elbette müdahale aşaması önemlidir ama biz zarar azaltma çalışmalarını ne kadar iyi yapabiliyorsak, afet olmadan önce o afetten zarar görmemeyi becerebiliyorsak orada çok başarı var demektir. Artık doğa ve insan kaynaklı herhangi bir tehlike bu değerlere zarar vermesin. Biz de bununla ilgili Avrupa Birliği'ne proje verdik. Projemiz kabul gördü."

İki yıllık bir proje olduğunu vurgulayan Erbay, "Bu proje sonunda yabancı ortaklarımızın tarihi, kültürel varlıkları kendi ülkelerinde nasıl bir koruma yapıyorlar, biz neler yapıyoruz, bunları irdeleyip, inceleyeceğiz. Onların yaptığı çalışmaları biz buraya nasıl uygulayabiliriz, nasıl bir faydası olabilir? Çalıma sonunda güzel bir eser ortaya koyacağız. Amacımız, artık yangın olmadan önce yangını önleme. Yangın sırasında müdahale, yangın sonrası neler yapabiliriz bütün bunlar çalışılacak." değerlendirmesinde bulundu.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler