HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tepki toplayan katlamalı harç uygulaması kaldırıldı

Öğrencilerin tepki gösterdiği katlamalı harç uygulaması kaldırıldı. Katlamalı harç uygulamasının kaldırılmasının ardından, süreç içerisinde ödeme yapan öğrencilere ödedikleri ücretler geri verilecek.

Tepki toplayan katlamalı harç uygulaması kaldırıldı

Harç olarak bilinen, üniversitelerdeki katkı payı ve öğrenim ücretleriyle ilgili yeni bir uygulama getirildi. 2012 yılında okul harçlarının kaldırılmasının ardından üniversiteyi uzatan öğrencilerden, uzattıkları yıllara göre katlamalı olarak katkı payı ve öğrenim ücreti alınacağı açıklanmıştı. Ardından gelen tepkiler üzerine bu karar geri çekildi. Katlamalı harç sistemi daha sonra geri geldi, karar 2014 yılının Eylül ayında Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu karar öğrenciler tarafından büyük tepki aldı. Bu tepkilerin ardından YÖK açıklama yaptı. YÖK'ün açıklamasından sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu'dan talimat geldi.

Bu talimatın ardından, Bülent Arınç açıklamalarda bulundu. Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç gazetecilerin sorularını yanıtladı. Arınç, ''Lisans ve lisansüstü eğitim programlarında artırımsız harç uygulanacak, artırımlı ödeyenlere iade edilecek.'' dedi.

Bülent Arınç'ın açıklaması

''Öğrencilerimize bir müjdemiz olmalı. Sayın başbakanımız bu katlamalı harçları durdurmuştu. Müjde olabilecek çözümü söylemek istiyorum. Lisans öğretiminde hukuk 4 yıldır tıp 6 yıldır. 4-5 ve 6 yıllık programlarda harç almıyoruz. Bundan sonra da alınmayacak. Ancak zamanında bitiremeyen öğrencilerden normal öğretim için artırımsız olarak katkı payı alınacaktır. Lisansüstü programlarda da yine artırımsız katkı payı alınacaktır. Eğer artırımlı ücret alındıysa normal katkı payı dışındaki ücreti öğrenciye iade edeceğiz.''

Katlamalı harç sistemi

Katlamalı harç, 4 yıllık bölümlerde ilk 4 yıl içerisinde bir dersi 3 veya daha fazladan alma durumunda veya Meslek Yüksek Okulları’nda 2. Seneden sonra, 4 yıllık fakültelerde ise 4. Seneden sonra her alınan dersten alınacak “ek ders ücretine” denir.

Örneğin; 1. Sınıftaki bir dersten 2 sene kalan ve 3. Sınıfta bu dersi tekrar alan bir öğrenci, katlamalı harç ödüyor. 3. Kere geçilemeyen ve ve 4. Sene alınan derste ise katlama katsayısı artarak ek ödeme alınıyor. Aynı sistemde 4 senede okulu bitiremeyen öğrenciden de ek ödeme alınır.

Uygulamaya geçen Zonguldak, Sakarya, Kayseri ve Denizli’deki üniversitelerde ilk tarih olarak 2012-2013 eğitim öğretim yılı baz alınır.

Genelgede yer alan tablolar:

Normal Öğrenim Süresi İçinde

3. Kez Alınıyorsa Kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin %50 fazlası,

  1. Kez Alınıyorsa Kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin %100 fazlası,
    5 veya Daha Fazla Alınıyorsa Kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin %300 fazlası,

Okul Uzadıysa

1. Kez Alımda Kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin %100 fazlası,

  1. Kez Alımda Kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin %200 fazlası,
  2. Kez Alımda Kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin %300 fazlası,
    4 Ve Daha Fazla Alımda Kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin %400 fazlası, alınır.
    Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler