HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kerkük'ün nüfusu ne kadar? Kerkük'te kaç Türkmen kaç Kürt var, kim daha fazla?

Ortadoğu'da dikkatler Irak Referandumu ve Kerkük'e dönmüş durumda. Her ne kadar Irak Referandumu'nun yapılmamasını yönünde baskılar olsa da Barzani referandum da geri adım atmış değil. Irak referandumu ile ilgili tartışmaların mihnek noktalarından biri de Kerkük meselesi. Planlanan referanduma dahil olan Kerkük'te Türkmen nüfus da bulunuyor. Peki Kerkük'te Türkmen, Kürt nüfusu ne kadar?

Kerkük'ün nüfusu ne kadar? Kerkük'te kaç Türkmen kaç Kürt var, kim daha fazla?

Dünyanın gözü Ortadoğu'da patlak veren Irak referandumunda. Türkiye'den de özellikle Kerkük meselesi göz önünde alınarak bakımından ırak referandumu ile ilgili karşıt yönde açıklamalar yapılıyor. Türkmen ve Arapların da yer aldığı karışık bir nüfusu sahip Kerkük bölgede kritik bir öneme sahip. Peki Kerkük nüfusu ne kadar, Türkmenler mi yoksa Kürtler mi daha fazla?

KERKÜK'TE TÜRKMENLERİN VE KÜRTLERİN ORANI

Kerkük'ün etnik nüfusu Türkmenler, Kürtler ve Araplardan oluşuyor. Kerkük'ün günümüzdeki nüfusu tam olarak bilinmiyor çünkü son resmi nüfus sayımı 1997'de gerçekleştirilmiş. Bu sayımın sonuçlarına göre Araplar nüfusun %72'sini, Kürtler yüzde 21'ini, Türkmenler de % 7'sini oluşturuyor. 2005 yılında yapılan seçimlerde, yine aynı nedenle il meclisinde Kürtler çoğunluğu elde etmişti. 41 kişilik il meclisinin 26 üyesini Kürtler, 9'unu Türkmenler, 6'sını da Araplar oluşturuyor. Gruplar arasındaki anlaşmazlık nedeniyle il meclisi seçimleri 2005'ten beri yenilenemiyor.

KERKÜK'ÜN KRİTİK ÖNEMİ

Irak referandumunda en kritik noktada ise Kerkük bulunuyor. Türkmen partileri yayınladıkları bildiride, Kerkük Bölge Meclisi’nin 29 Ağustos 2017 tarihinde Arap ve Türkmenlerin katılmadığı bir oturumda aldığı ‘referanduma katılma kararı’nın tek taraflı olduğunu, hukuki geçerliliğinin bulunmadığını ve Türkmen partileri tarafından kabul edilmediğini kaydetti. Referandum dayatmasını sürdüren IKBY lideri Mesud Barzani’ye rest çekme anlamındaki bildiride ‘cumhurbaşkanı, başbakan ve parlamento başkanına, Irak’ın birliği, bütünlüğü, bağımsızlığı ve egemenliğini korumak için görevlerini yapma çağrısı’ yapıldı. Türkmen halkına ‘referandumu boykot edin’çağrısı yapan Türkmen partileri, referandum sonucunun kabul edilmeyeceğini ve yok sayılacağı kaydetti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler