HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kıdem tazminatı iptal mi? Kıdem tazminatı uygulaması değişecek mi?

Çalışanların önemli haklarından biri olan kıdem tazminatı ile ilgili olarak hükümet bir süredir çalışmalar yürüyor. Çalışanlar kıdem tazmianatı toptan kalkacak mı, kalkmayacaksa nasıl değişecek merak ediyorlar. Bugün de bu soruların cevabının alınması için kritik bir gün çünkü kıdem tazminatı ile ilgili yapılan çalışma bugün Bakanlar Kuruluna sunulacak. İşte Kıdem tazminatı ile ilgili son durum...

Kıdem tazminatı iptal mi? Kıdem tazminatı uygulaması değişecek mi?

Bugün kıdem tazminatı ile ilgili değişiklik çalışması Bakanlar Buruluna sunulacak. Bilindiği gibi bir süredir Bakanlar kurulu kıdem tazminatı ile ilgili olarak bir çalışma yürütüyor. Çalışanların kıdem tazminatı haklarını sorunsuz alabilmeleri için yürütülen çalışmalar sonucu ortaya çıkan taslak sendikalar ve çalışanlardan farklı tepkiler alıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Kanal 7 televizyonunda yayınlanan Başkent Kulisi programında çalışma hayatına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çalışanların kıdem tazminatına ilişkin bir soru üzerine Müezzinoğlu, "Kıdem tazminatı çalışmasını yarın Bakanlar Kuruluna sunacağız. Üçlü Danışma Kurulumuz var, işçi ve işveren sendikalarımız. Onlarla sonraki sürece geçip geçmeyeceğimize yarın karar vereceğiz. Belki yarın yeni bir çalışma isteyecektir Bakanlar Kurulumuz" diye konuştu.

KIDEM TAZMİANATI NASIL OLACAK?

Yeni düzenlenen kıdem tazminatının Avusturya modeli olmasına bekleniyor. Buna göre iş verenler çalışanın brüt maaşından beelli bir kısmı fona yatırıyor ve bu fon nemalandırılıyor.

Yeni sistemde ile Türkiye'de işinden istifa eden, bir yılını doldurmadan işten ayarılan, işvereni iflas eden çalışanlara tazminat ödenebilecek. Sendikalı iş yerlerinde kıdem pirimi ve böylece tazminat tutarı daha yüksek belirlenebilecek.

Şu an her yıl için bir aylık ücret kadar olan kıdem tazminat tutarı yarı yarıya düşecek ama bu para işletilecek.

İşverenin iflası durumunda kıdem tazminatı fonuna dokunulmayacak ve çalışan hakkını alabilecek.

Esnaf, şirket ortağı, bağımsız çalışanlar; mevsimlik, sezonluk çalışanlar, sporcular, ev hizmetlerinde çalışanlar, tarım ve orman işçileri fona dahil olacak.

İKİ SEÇENEK

Mevcutta sistemde kalmak isteyenler ben burada kalmak istiyorum diyerek kalabilecek veya yeni sisteme geçmek istiyorsa işvereni ile anlaşıp geçebilecek. Ancak yeni kıdem sistemi devreye girdikten sonra ilk defa işe girecek olanlar yeni sisteme dahil olacaklar.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler