HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kilis'teki roket saldırısında 2 kişi öldü, 3 kişi yaralandı

Suriye'de IŞİD tarafından ateşlenen en az 8 roket Kilis'e düştü. Kilis'teki roket saldırısında 1 kişi hayatını kaybetmişti. Daha sonra yaralılardan biri de hastanede yaşamını yitirdi.

Kilis'teki roket saldırısında 2 kişi öldü, 3 kişi yaralandı

Suriye tarafından ateşlenen, en az 8 roket mermisi Kilis'e düştü. Roket mermilerinden 2'si boş arazide patlarken, biri ise Kazım Karabekir Mahallesi'ne isabet etti. Kilis'teki roket saldırısı saat 14.00 sıralarında meydana geldi. Suriye tarafından ateşlendiği belirtilen ve sınırı aşan roket mermilerinden 3'ü kentin Kazım Karabekir ve Turgut Özal mahallelerine düştü. Kilis'teki patlamada yaralıların olduğu bildirilirken, Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, bir kişinin hayatını kaybettiğini, üç kişinin de yaralandığını açıkladı. Ancak daha sonra yaralılardan bir çocuk da kaldırıldığı hastanede hayatını kaybedince ölü sayısı 2'ye yükseldi. Kara, "Kilis halkı lütfen paniğe kapılmadan ev ve iş yerlerine çekilsin. Kalabalık yerlerden uzak durulsun. Roket mermileri düşmüyor, hedef alınıyor" şeklinde konuştu. Kilis'teki roket saldırısının ardından valilik vatandaşı evden çıkmamaları konusunda uyarırken Kilis milletvekili Mustafa Hilmi Dülger, Kilis'te okulların tatil edildiğini bildirdi.

Askeri kaynaklar, Kilis'te roket saldırısında düşen mermilerin Katyuşa roketatarına ait olduğunu belirterek, mermi izinden atışın IŞİD mevzilerinden yapıldığının tespit edildiğini söyledi. Belediye Başkan Kara, halktan dışarı çıkmamasını isterken, askeri kaynaklar olaydan sonra sınırda konuşlu Türk topçu birliğinin IŞİD mevzilerinin Fırtına obüsleri ile vurmaya başladığını açıkladı.

Yetkililer, sabah saatlerinde de Türkiye tarafına bazı taciz atışları yapıldığını ve bunlara karşılık verildiğini söyleyerek, “Kilis’e Katyuşa mermilerinin düşmesinden sonra IŞİD’e verdiğimiz karşılık çok yoğunlaştı. Bölgedeki tüm IŞİD mevzileri aralıksız topçu ateşine tutuldu. IŞİD’in topçu atışından dolayı kayıp verdiğini değerlendiriyoruz” dedi.

DAHA ÖNCE DE YAŞANMIŞTI

18 Ocak'ta, Kilis kent merkezindeki bir okulun bahçesine 3 roket mermisi isabet etmiş, patlamada bir temizlik işçisi hayatını kaybetmişti. Düşen roket mermilerinin Suriye tarafındaki IŞİD mevzilerinden atıldığı öğrenilirken, güvenlik güçleri, roketlerin atıldığı IŞİD mevzilerine misliyle karşılık vermişti.

KATŞUYA ROKET NEDİR?

Katyuşa bir Sovyet yapımı Çoknamlulu roketatardır. II. Dünya Savaşında Sovyetler tarafından kullanılan bir silahtır. Uzunca bir dönem savaşın en büyük sırlarından biri olmuştur. Bu silahın düşman eline geçmesinden korkan Sovyetler ancak gizli servis ajanlarının kullanmasına izin veriyorlardı. Katyuşa(Katerina -> Katya -> Katyuşa) adı ünlü Rus savaş türküsü Katyuşa'dan geliyordu. Alman askerleri ona atılırken çıkardığı, ıslığa benzer ses yüzünden Stalinsorgel (Stalin'in orgu) adını vermişlerdi. Katyuşa'lar kamyonların (Studebaker US6s , ZIS-6), tankların, traktörlerin veya uçakların üzerine monte edilebiliyorlardı. Katyuşa'lar Sovyetler tarafından düşman üzerinde korku ve şok oluşturmak için toplu halde kullanılmışlardır. İsabetsiz atışlarına rağmen toplu piyade hedeflerine karşı çok etkili olmuşlardır. Lübnan'da Hizbullah saldırılarında da kullanılmıştır.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler