HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kimliği kaybolanlar için yeni kimlik çıkarma işlemleri

Kimliğim kayboldu ne yapmalıyım diye endişe duyanlar, izlenecek birkaç yol ile yeni kimlik çıkarma işlemlerini kolaylıkla halledebilirler. Kimliğinizi kaybettiniz ya da çaldırdıysanız bu hususlara dikkat edin!

Kimliği kaybolanlar için yeni kimlik çıkarma işlemleri

Kimliğim kayboldu ya da çalındı gibi sorular günümüzde çokça sorulmaya başlandı. Birden fazla kart taşıdığımız şu dönemlerde bu kartları kaybetmemek bir hayli zor. Kartlar içerisinde en önemlisi ise elbette kimlik kartı. Şayet kimliğinizi kaybettiyseniz yeni kimlik çıkarma işlemi için bu yolları uygulamalısınız.

KAYIP NÜFUS CÜZDANI NASIL ÇIKARTILIR?

Kimliğinizi kaybettiniz, ya da bir başka deyişle kayıp nedeniyle nüfus cüzdanı çıkartmak istiyorsunuz. O halde yeni bir kimlik sahibi olmak için gerekli belgeler, ödenmesi gereken ücretler ve diğer önemli konular hakkında izleyeceğiniz birkaç adım yol var. Eski nüfus cüzdanınız kaybolduysa yenisi, 'yeni kimlik' olarak verilecek. Kimliğini kaybedenler öncelikle muhtarlıktan "nüfus cüzdanı talep formu" alacak. Son 6 ay içinde çekilmiş 3 biyometrik fotoğraf ve form ile Nüfus Müdürlüğüne müracaat edilecek. Her ihtimale karşı yanınızda size ait olan başka bir kimlik kartı yerine geçebilecek bir kart götürmeniz gerekiyor. Bu yüzden kayıp kimliği yenilerken aşağıdakilerden birini yanınızda götürebilirsiniz;

  • Uluslararası aile cüzdanı
  • Ehliyet
  • Pasaport
  • Memur cüzdanı
  • Avukat kimlik kartı
  • Basın kartı
  • Yabancılara mahsus ikamet tezkeresi
  • Yabancı ülke kimlik kartı veya pasaportu

YENİ KİMLİK SONRASI ESKİ KİMLİĞİME NE OLACAK

Kaybolan kimlik yerine yeni nüfus cüzdanı çıkarıldığı taktirde kaybettiğiniz eski nüfus cüzdanınız hukuken geçersiz olur. Nüfus cüzdanları çıkarılırken, çıkarıldığı tarih, nüfus cüzdan seri no ile no bölümleri mevcuttur. Yine arka tarafında da başka sayılar bulunur. Yeni bir kimlik verildiği taktirde bu rakamlar değişir. Bu nedenle bankalar nezdinde durumu ele alırsak özellikle nüfus cüzdanı seri numarasıyla bir takım güvenlik soruları sorulabileceğinden çalınma sonrası çıkardığınız yeni kimliğinizi bankalara da bildirebilirsiniz.

YENİ KİMLİK KARTININ ÖZELLİĞİ NE?

Eski kimlik kartları "Nüfus cüzdanı" olarak tanımlanırken, yeni kartlar "T.C. Kimlik Kartı" olarak ifade ediliyor. Banka kartı boyutundaki yeni kimliklerin taşıması da kolay olacak. Eski kimlikler de mavi ve pembe renk ayrımları ve cinsiyet ifade etme durumları varken yeni kimlikler turkuaz olan standart tek renkte üretildi. Yeni kimlik kartlarında nüfus cüzdanından farklı olarak din hanesi bulunmayacak. Yeni kimliklerin çiplerinde biyometrik veri olarak tanımlanan sadece şahsa özgü damar izi, avuç damar izi gibi taklit edilmesi mümkün olmayan veriler saklanacak. Üst düzey güvenlik önlemlerinin alındığı yeni kimlik sahtecilik yapanları üzecek.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler