HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kış saati uygulaması 2016 yılında uygulanmayacak

Kış saati uygulaması 2016 ile sona eriyor. Dünyanın çoğu ülkesinde olduğu gibi ülkemizdede uygulanan Kış saati uygulaması 2016'da uygulanmayacak. Kış saati kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kış saati uygulaması 2016 yılında uygulanmayacak

Kış saati uygulaması 2016 yılında uygulanmayacak. Pek çok ülkede uygulanan Kış saati uygulaması konusunda değişikliğe gidildi. Buna göre Kış saati uygulamasından vazgeçilmesi yönünde bir karara varılırken, bu karar 8 Eylül 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Artık bütün yıl boyunca yaz saati uygulaması sürdürülecek. Vatandaşlar Kış saati uygulamasında yapılan değişikliğin hayatlarını nasıl etkileyeceğini merak ediyor. Kış saati uygulaması hakkında merak edilenleri haberimizde sizler için derledik.

KIŞ SAATİ UYGULAMASI 2016 YILINDAN İTİBAREN UYGULANMAYACAK

Kış saati uygulaması 2016 ile birlikte sona erdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın yaptığı düzenleme 14 Mart 2016 tarihli ve 8589 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nca kabul edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayından geçen karar, 8 Eylül 2016 tarihli ve 29825 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu karara göre, "30 Ekim 2016 Pazar günü saat 04.00'ten itibaren bir saat geri alınması ibaresi' yürürlükten kaldırıldı. Yani artık saatlerimizi ileri ya da geri almayacağız.

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Kış saati uygulaması kararı Resmi Gazete'de Bakanlar Kurulu Kararları altında, "Gün Işığından Daha Fazla Yararlanmak Amacıyla Bütün Yurtta Yaz Saati Uygulanması Hakkında Karar" başlığıyla yayımlandı.

2016/9154 sayılı kararda; "Gün ışığından daha fala yararlanmak amacıyla bütün yurtta yaz saati uygulanması hakkındaki ekli Kararın yürürlüğe konulması; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 6/9/2016 tarihli ve 24005 sayılı yazısı üzerine, 697 sayılı Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Daire Kanunun 2'nci maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nca 7/9/2016 tarihinde kararlaştırılmıştır." denildi.

SAATLER NEDEN İLERİ YA DA GERİ ALINIYOR?

Saatlerin ileri ya da geri alınmasındaki amaç bir ülkenin gün ışığından sabahları daha az, öğleden sonra ise daha çok yararlanmasıdır. Genellikle ilkbaharda saatlerin bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınması şeklinde uygulanmaktadır. 1895 yılında George Vernon Hudson tarafından önerilen uygulama pek çok ülke tarafından benimsenerek uygulanmaya başladı. Uygulamayı Avrupa'da kullanan ilk ülke Almanya ve müttefikleri oldu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler