HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kışlada yaralanan gaziye rekor tazminat

Vatani görevini yaptığı Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde 2009'da, nöbet tutarken silahla yaralanan gazi Fatih Ermiş, Askeri Yüksek İdare Mahkemesinde açtığı davada 448 bin lira tazminat kazandı.

Kışlada yaralanan gaziye rekor tazminat

Afyonkarahisarlı Fatih Ermiş, 2012'de Borçlar Kanunu'nda yapılan değişlik sonucu devlet tarafından verilen maddi ve manevi hakların yetersiz olduğu gerekçesiyle Milli Savunma Bakanlığından maddi ve manevi tazminat talebinde bulundu. Bakanlık tarafından talebin reddedilmesi üzerine 2012 yılı sonunda Askeri Yüksek İdare Mahkemesinde dava açan Ermiş, 423 bin lira maddi, 25 bin lirada manevi olmak üzere 448 bin lira tazminat kazandı.

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı, dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, Fatih Ermiş'in er olarak askerlik görevini yaparken, 10 Kasım 2009'da Hakkari Yüksekova'da silah kazası sonucu yaralandığını ve bir müddet GATA'da tedavi gördüğünü anımsattı. Gazi Ermiş'in tedavinin ardından "askerliğe elverişli değil" raporu aldığını belirten Kumartaşlı, şöyle konuştu:

"Raporu aldıktan sonra Askeri Yüksek İdare Mahkemesine açtığımız dava sonucu gazimize Ordu Vazife Malulü aylığı bağlandı. Bu sırada 2012 yılında Borçlar Kanunu'nda yapılan değişik üzerine gazimiz için maddi ve manevi tazminat ödenmesi istemiyle Milli Savunma Bakanlığına müracaat ettik. Ancak bakanlık talebe cevap vermeyerek reddetti. Bunun üzerine Askeri Yüksek İdare Mahkemesine dava açıldı. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Dairesi tarafından 6 Kasım 2013 tarihinde bir karar verildi. Bu kararla gazimiz 423 bin lira maddi, 25 bin lira da manevi olmak üzere toplam 448 bin lira tazminat kazandı. Bu karar Türkiye'de bir ilktir. Daha önce subay, astsubay, uzman çavuş ve er, erbaşların böyle bir hakkı bulunmamaktaydı. Yani devletimiz, kanunlarımız şöyle diyordu; Bir olay vuku bulduğu zaman hem şehitlikte hem de gazilikte 'sizlere az veya çok aylık bağlandığı için maddi tazminat veremeyiz. Sadece manevi tazminat veririz' diye bir cevap geliyordu. Şimdi bu kararla maaş bağlanmış olsa dahi hem maddi hem de manevi tazminat bizim üyelerimize çıkıyor."

Böyle bir hakkın kazanılması için şehadetten itibaren bir yıl içerisinde, gaziler de ise 'asker olamaz' ibareli raporun Milli Savunma Bakanlığı tarafından onayladığı tarihten itibaren başvurunun yapılması gerektiğini anlatan Kumartaşlı, er gaziye 448 bin lira çıktığını ancak tazminat miktarının, rütbe ve yaş durumuna göre değişkenlik gösterebileceğini söyledi. Gazi Fatih Ermiş de 2009 yılında nöbet tutarken yaralandığını, açtığı davayı kazanarak tazminatı almaya hak kazandığını bildirdi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler