HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kız öğrenciye taciz soruşturmasında doçentin ders vermesi engellendi

Kız öğrenciye, "Yatakta çıkarttığın sesleri burada çıkartamazsın, burası sınıf ortamı" dediği iddia edilen Yrd. Doç. Dr. E.L.’nin bugün itibariyle ders vermesinin engellendiğini söyledi.

Kız öğrenciye taciz soruşturmasında doçentin ders vermesi engellendi

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, derste yapmakta zorlandığı montajı başarınca, "Yaptım" diye sevinen kız öğrenciye, "Yatakta çıkarttığın sesleri burada çıkartamazsın, burası sınıf ortamı" dediği iddia edilen Yrd. Doç. Dr. E.L.’nin bugün itibariyle ders vermesinin engellendiğini söyledi.

Olay, geçen 2 Aralık’ta, Teknoloji Fakültesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Bölümü’nde ’solidworks video eğitimi’ dersinde meydana geldi. 2’nci sınıf öğrencisi İ.K., iddiaya göre montaj konusu işlenirken yapmakta zorlandığı bir videonun montajını 20 dakikalık bir uğraştan sonra başarınca, "Yaptım" diye sevindi.

Yrd. Doç. Dr. E.L. de öğrencisine, "Yatakta çıkarttığın sesleri burada çıkartamazsın, burası sınıf ortamı" diyerek tepki gösterdi. İ.K. ve diğer kız öğrencilerin tepkisi üzerine E.L. dersi bitirdi. İ.K.’nın dekanlığa şikayeti üzerine Yrd. Doç. Dr. E.L. hakkında soruşturma başlatıldı.

Kız öğrenciler, Facebook’taki KBÜ Öğrenci Kollektifleri sayfasında olayı anlatarak, "Üniversitelerimizde tacize, tecavüze, kadın düşmanlığına ve bunu besleyen zihniyetlere geçit vermeyeceğiz. Biz üniversiteli kadınlar olarak tekrar uyarıyoruz. Üniversitelerimizde tacizci, tecavüzcü, cinsiyetçi, kadın düşmanı ve erk zihniyeti besleyenleri teşhir etmekten geri durmayacağız ve bu sürecin peşini bırakmayacağız" dediler.

Rektör Prof. Dr. Refik Polat, Yrd. Doç. Dr.E.L. hakkında soruşturmanın sürdüğünü belireterek, "Geçen hafta olayı öğrenir öğrenmez soruşturma açtık. bugün itibariyle ders vermesi engellendi. Öğrencilerle karşı karşıya getirmek istemiyoruz. Bu tür işlere asla prim vermeyiz. Kim yapmış olursa olsun. İnsanları herhangi bir şeyde hemen itham etmemek lazım. O yüzden adil soruşturma yapmak istiyoruz. İftira da olabilir. Soruşturmanın sonucunu beklemek lazım" dedi.

TACİZ:

Taciz birçok kötü davranışı kapsamaktadır. Kelime hukuki bir anlamda kullanıldığı zaman tehdit edici, rahatsızlık veren ve toplum tarafından tasvip edilmeyen davranışları kasteder. İfade özgürlüğünü destekleyen toplumlar da, sadece ısrarla tekrarlanan ve doğru olmayan ifadeler hukuki anlamda taciz sayılır. Cinsel taciz, ısrarcı ve istek dışı cinsel yaklaşımlar için kullanılan terimdir. Bu tür taciz genellikle sokakta yalnız yürürken bazende iş ortamlarında gerçekleşir ve cinsel yaklaşımları geri çevirmek mağdur kimseyi dezavantajlı bir durumda bırakabilir.

26 Eylül 2004 tarihinde kabul edilen Türk Ceza Kanunu'nun 105. maddesine göre cinsel taciz suç sayılmaktadır. Ayrıca, cinsel taciz bir işyeri ortamında işlendiği takdirde verilecek ceza oranı artırılmaktadır.

Cinsel taciz
Kişinin iznini almadan cinsel temas, dokunma, sözle sarkıntılık şeklinde gerçekleşir.

Cinsel taciz (Türkiyede çalışma ortamında daha sert anlam taşımaktadır).Tacize uğrayan kadın ancak şikayet yoluyla ceza davası açılmasını sağlayabilir. AB Hukukunda İspat yükü erkekte TCK`da' kadindadir. Amerika ve İngiltere'de agir bir suç olarak tanımlanan cinsel taciz, Türk Ceza Kanunu'nda ayrı bir suç olarak tanımlanmamıştır.

TCK 421: 'Kadınlara ve erkeklere söz atanlar 3 aydan 1 seneye, sarkıntılık edenler 6 aydan 2 seneye kadar hapsolunur' demektedir. Bu davalarda takibat icrası şahsi davaya bağlıdır

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler